Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Той просто е роден да бележи като резерва…не знаем как го прави, но е роден за това!

Едва ли Стивън Петков е вкарал гол след влизане от резервната скамейка преди идването си в Ботев (Пд). Сигурно дори не си е помислял, че име му ще се свързва с това на “Играчът-жокер”. И то в такива сериозни мащаби, каквито в момента витаят след всяко едно негово появяване на терена.

При снощната загуба с 1:4 от ЦСКА-София на 22-годишният играч на Ботев (Пд) му бяха нужни 21 минути, за да се разпише за 8-ми път в Лигата през тази кампанията. И за общо 12-ти във всички турнири.

Впечатляващото е, че всички от тези 8 попадения в първенството на Първа лига са като резерва. Петков има и още един след влизането от пейката – при успеха над Царско село за Купата с 4:3 през октомври. Това закръгля попаденията му като “Златен жокер” за “канарите” на цели 9.

Стивън вкара единствените си три гола като титуляр при успеха с 5:0 над Литекс в 1/4 финалите на турнира за Купата.

Също така той вече е един най-резултатните играчи на Ботев (Пд) във всички надпревари през сезона със своите 12 попадения. Толкова имат Тодор Неделев (1 за Купата, 1 за Суперкупата, 1 за Лига Европа и 9 за първенство) и напусналият Фернандо Виана (2 за Купата, 1 за Лига Европа и 9 за първенство).

На първо място, трябва да кажем, че това е явление, което не е виждано по българските терени. В родната история няма играч с толкова много попадения като резерва. И ако през есента всички си мислиха, че това е един спорадичен, моментен маниер на отбелязване на голове, то през пролетта нещата продължиха със същата скорост и в същото русло.

След началото на 2018г. Стивън има 3 гола в шампионата след поява от пейката – при успехите над Витоша (Бистрица) у дома с 3:0 и над Верея с 4:2 като гост, както и при снощното поражение от ЦСКА-София с 4:1.

Едва ли на играча му е приятно всеки път, когато е питан от журналистите изтъркания въпрос – “Не е ли време за титулярно място?”. Разбира се, той остава дипломатичен и прехвърля топката на Николай Киров, казвайки, че всичко е в ръцете на треньора. Да, всъщност е точно така. Но има ли място за Петков в тази схема на Ботев (Пд)?

В момента той трудно ще “хване ръка” на върха на атаката на “канарите”, най-вече поради наличието на “миниатюрният голов чакал” Жоао Пауло (4 гола в 5 мача за тима след завръщането си от Лудогорец).

Киров опитва да внедри латинотриото Кампос, Густаво и Жоао, наред със звездата Тодор Неделев, като титулярно каре в нападение. Поради идентичните функции на Пауло и Кампос се вижда, че вторият все още страда от факта, че не може да играе на оригиналната си позиция на върха на атаката. Густаво пък бива забит на левия фланг като заместник на “недисциплинирания” Дуде (който загуби титулярното си място в последно време) – вижда се обаче че голяма полза от тази по-крайна роля на Афонсо все още няма. Той е типичният плеймейкър, който да има по-свободни функции зад нападателя.

Изясняването на ролите в атака за “канарите” продължава, а Стивън трябва да е по-настоятелен в тренировки и мачове, за да бъде мобилизиран.

Стивън е опция, когато нещата трябва да се “поправят” във входа на мача. Той е футболист с отличен голов нюх и саблен завършващ удар. Факт е обаче, че не е най-раздвиженият играч, което го прави леко тромав при комбинациите в предни позиции. Умее да се вклинява в защитата на съперника при центрирани топки, но трудно излиза от нея, за да се върне по-назад. Това е проблем, който Жоао Пауо, например, няма.

ВАЖНО: Използвай промолинка от ТУК и вземи успешно бонус коефициентите за двубоя.

Бразилецът може да се връща с 30 метра назад, да променя позицията си и да застава зад нападателя, докато за Стивън това ще бъде трудно изпълнимо.

Въпреки по-периферната си роля през сезона обаче Петков прави нещо невиждано. Да си голмайстор на един отбор, и то такъв от ранга на Ботев (Пд), основно като резрва, си е постижение за бурни аплаузи.

С такова са окичени едва малцина. В световен план при „златните смени“ абсолютен хегемон е легендата на Манчестър Юнайтед Оле Гуунар Солскьер, който има 28 гола след влизане от пейката, най-легендарният от които в 93-та минута на финала в Шампионската лига срещу Байерн (Мюнхен) през 1999г. Все пак в обозримо бъдеще Стивън може да гони 15-ия в подреждането Соломон Калу, който направи име в английския Челси. Той е отбелязал 13 гола в 98 мача като резерва за „сините“ от Лондон.

Едва ли млад и обещаващ играч като Петков е добре единствено да изпълнява функциите на жокер. С напредването на плейофите появата на контузии и наказания или треньорски решения в крайна сметка могат да дадат по-дълготрайно място за Стивън в състава на Ботев (Пд). И в тази си роля на резерва обаче той се справя повече от добре. За феновете това е атракция, която се среща веднъж на 10/15 години в световен мащаб. Нека й се наслаждаваме.

TribunaPlovdiv.bg

“СуперСтивън” ще посрещне Новата година като най-ефективния стрелец в Първа лига

“СуперСтивън” ще посрещне Новата година като най-ефективния стрелец в Първа лига

https://www.tribunaplovdiv.bg/стивън-петков-вече-е-най-резултатният/

“СуперСтивън” ще посрещне Новата година като най-ефективния стрелец в Първа лига

“СуперСтивън” ще посрещне Новата година като най-ефективния стрелец в Първа лига

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker