Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Няколко детайла от първия мач на Ботев (Пд) за новия сезон

Отборът на Ботев (Пд) започна с минимална, но драматична загуба с 0:1 от Левски новия сезон в Първа лига.

Снощи възпитаниците на Николай Киров допуснаха попадение в своята врата в 93-та минута на срещата, дело на резервата на “сините” Илия Димитров. След двубоя старши треньорът на “жълто-черните” Николай Киров заяви, че отборът не се развива и в момента няма нужния потенциал, за да гони желаните цели.

Също така той категоризира като “неистинни” част от думите на президента Ангел Палийски, дадени в интервю няколко дни преди срещата, относно това, че бюджетът на клуба е покачен с 20%, спрямо миналия сезон, а всички заплати към футболистите са изчистени.

TribunaPlovdiv.bg ви предлага няколко детайла, които изпъкнаха на преден план след първия мач за сезон 2018/2019г. на тима от кв.Коматево:

1) Николай Киров не одобрява политиката, водена от клуба – по-малко средства за отбора, повече за стадиона

Старши треньорът на Ботев (Пд) нападна директно президента Ангел Палийски и не прие за истина думите му, че бюджетът на клуба е увеличен с 20%, а всички заплати към играчите са изчистени. Също така Киров заяви, че в момента тимът не се развива, тъй като няма финанси за нови футболисти, които да покачат класата на отбора. Още от края на миналия сезон наставникът намекваше, че Ботев (Пд) непрекъснато се разделя основни единици, което води до понижаване качеството на състава – през зимата напуснаха 7 състезатели, а бяха привлечени 3-ма, през лятото към изхода се насочиха 3-ма, а пристигнаха 2-ма. Също така от победния мач с 4:0 срещу Бейтар (Йерусалим) от втория кръг на Лига Европа точно преди година, в момента в отбора са единствено Тодор Неделев, Йордан Минев, Лъчезар Балтанов и Иван Чворович.

В интервю за TribunaPlovdiv.bg президентът Ангел Палийски пък заяви, че застава твърдо зад думите си отпреди дни. Както знаете обаче голяма част от финансите на клуба са насочени към дострояването на ст.”Христо Ботев”, на който в момента тече обследване. В края на 2018г. се очаква и старт на ремонтните дейности. Ако все пак “крановете влязат на Колежа”, думите на Киров ще останат несъстоятелни, тъй като раздялата с някои скъпозаплатени чужденци ще бъде оправдана, за сметка на голямата цел на “жълто-черната” общественост.

Напрежението по оста треньор-ръководители може да разруши сезона на Ботев (Пд) и да внесе напълно излишно напрежение в началото на една кампания, в която трябва всички “жълто-черни” привърженици и радетели да се борят за започване на строителството на “Колежа”.

2) Потенциалът в атака не е надграден и изглежда немощен

На фона на тези обстоятелства, Ботев (Пд) няма как да увеличи класата в атака. Тези момчета, които играха през миналия сезон, остават и сега. На тях ще се разчита и те ще трябва да носят отговорността за броя на головете в противниковите врати. Визираме Стивън Петков, Тодор Неделев, Дуде Ндунгала, Густаво, Кампос, Балтанов и новопривлечения Васил Шопов. “Златната резерва” от миналия сезон Стивън изглежда далеч от формата си от пролетта. Не можем да съдим “канарите” от един мач, но се видя, че основните единици на тима страдат от липса на конкуренция. Изглеждат немотивирани и апатични. Представянето им е на средно ниво и към момента не може да се търси повече.

Както и да го гледаме, суперталантите Слави Шопов и Крис Добрев все още нямат физиката, психиката, а и тактическата грамотност да играят на елитно ниво по 90 минути всяка седмица. Това отнема от стръвта на основните единици, които показаха посредственост в двубоя с Левски.

Срещу “сините” Ботев (Пд) отправи едва 2 точни удара в очертанията на противниковата врата.

3) Експеримент в центъра на защитата

Ботев (Пд) започна с напълно нова двойка централни защитници. Димитър Пиргов бе контузен, а Радослав Терзиев явно не оправда очакванията през миналата година и сега ще му се търсят заместници. Трансферираният от Пирин (Благоевград) Костадин Ничев показа качества, а и изглежда добре кондиционно. Веднъж обаче опита да изнесе топката сам и тя му бе открадната от Станислав Костов, който обаче стреля в аут. Все още има нужда от време за адаптация към своите колеги. Младият Димитров влезе мотивирано и обра няколко високи топки. Има случаи, в които влиза неразчетено, но неопитността му на елитно ниво към момента го оправдава. Ботев (Пд) все още има какво да желае в защита, въпреки че голът на Левски дойде едва в 93-та минута.

4) Новите имена имат качества за Ботев (Пд)

Костадин Ничев и Васил Шопов са единствените два трансфера на “канарите” през това лято. Първият започна като титуляр и с изявите си се хареса на феновете. Влизаше твърдо и почти не изоставаше в своята позиция при игра един на един. Шопов поигра двайсетина минути, но остави нелоши впечатления. Именно след негово подаване дойде и единственият точен удар на Стивън Петков в срещата, който стреля с глава, но Полачек улови. Демаражът и креативността на Шопов могат да донесат разнообразието, което Киров търси в атака и да увеличат с малко конкуренцията в предни позиции, която към момента изглежда нулева.

5) Даниел Кайзер е новият №1 под рамката

Даниел Кайзер се намеси решително на три пъти в срещата, спасявайки удари на Гомез, Мариани и Костов. Най-атрактивната намеса дойде в 55-та минута, когато полякът се разтегна максимално след удар от близо на Костов и с една ръка изби в корнер пред полуопразнената врата зад себе си. Кайзер дойде през миналото лято в Ботев (Пд), но в последните 12 месеца бе резерва на титуляра Иван Чворович. Сега обаче Киров явно е решил да даде шанс на младия страж, който видимо има качества да играе на високо ниво. Притежава страхотен рефлекс и има подвижност, която му позволява да разчита ситуации. Понякога допуска нелепи грешки, но с изявите си срещу Левски се видя, че “канарите” вече имат надеждна конкуренция на вратарския пост в лицето на опитния Иван Чворович и помъдрелия Даниел Кайзер.

6) Ботев (Пд) развали традицията да измъчва Левски в Пловдив

В последно време в мачовете между тези два отбора домакинският фактор изиграва основна роля. През пролетта “сините” постигнаха две победи у дома – 1:0 през февруари и 3:2 през май, докато Ботев (Пд) грабна трите точки през април след успех 1:0 в кв.Коматево. По стара традиция от миналото “жълто-черните” са неудобен съперник за Левски Под тепетата. В 66-те мача по между им в Пловдив “канарите” имат положителен баланс от 30 победи спрямо 22-те за “сините”. Снощи обаче Ботев (Пд) не успя да задържи концентрацията си до последната минута и допусна гол в добавеното време. Също така “жълто-черните” изпуснаха момента да увеличат своя натиск в половината на съперника някъде между 60-та и 75-та минута, когато сякаш бе техният момент да реализират. След това отново отдадоха инициативата на Левски и получиха попадение.

TribunaPlovdiv.bg

СНИМКИ: Ботев (Пд) бе изгорен в добавеното време на старта на новия сезон

СНИМКИ: Ботев (Пд) бе изгорен в добавеното време на старта на новия сезон

СНИМКИ: Ботев (Пд) бе изгорен в добавеното време на старта на новия сезон

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker