бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Локомотив (Пд) вече има един свой, разпознаваем стил на игра!

Пет кръга след началото на новия шампионат, отборът на Локомотив (Пд) се намира на 9-то място в генералното класиране с актив от 6т.

Въпреки че тимът на Илиан Илиев не успя да направи мечтания старт на новия сезон, в играта на отбора се забелязва прогрес, който няма как да не бъде отчетен.

В петте си мача преди първата пауза от шампионата (тази за международните мачове) “смърфовете” записаха три равенства (Ботев (Пд) – 1:1, Левски – 2:2, Лудогорец – 2:2), една загуба (Черно море – 2:0) и една победа (Монтана 3:0).

Независимо от факта, че феновете на отбора очакваха “черно-белите” да излязат от тази серия поне с точка-две отгоре в своя актив, пловдивчани демонстрираха нелош футбол, в който изпъкна идея и немалко креативни елементи.

В последния си шампионатен мач – този срещу Лудогорец на “Лаута” (2:2), “смърфовете” се изправиха срещу най-добрия отбор в страната за последните 5 сезона. Какъв по-добър шанс за целия “черно-бял” щаб да тества качеството на свършената работа в последните 6 месеца?

Откакто пое отбора, през февруари 2016г., Илиан Илиев опитва да наложи един познат по родните футболни терени стил на игра. Стил, който сякаш всеки футболен отбор в България (без Лудогорец, може би) желае да практикува, но в повечето случаи това така и не се получава.

IMG_6134

Всъщност много са малко отборите у нас, които имат някакъв що-годе разпознаваем стил на игра. В България футболистите сменят през сезон клубната си принадлежност, което максимално затруднява адаптацията на всеки един от тях към новия колектив. В тима на Локомотив (Пд) обаче се усеща разлика спрямо познатата парадигма.

В двубоя с Лудогорец пловдивчани играха изключително открит футбол. Нямаше страх, нямаше напрежение. Още от първата минута “смърфовете” опитваха да стигнат до вратата на съперника, надиграваха се и до голяма степен успяха. Поне през първата част.

Ако трябва да търсим някакъв вид уникалност в играта на “черно-белите”, трябва да се насочим към средата на терена. Или към хората, които градят играта на тима. Там футболистите на Локомотив (Пд) играят изключително просто, но понякога страшно ефективно.

При гола на Мартин Камбуров в 24-та минута срещу шампионите играта сякаш бе спряла по едно време. По нищо не личеше, че коженото кълбо само след няколко подавания ще се озове в мрежата на Владислав Стоянов.

Първо, топката премина през цялата защитна линия на “смърфовете” и полека-лека, с няколко простички подавания, се изтегли на левия фланг. Там светкавична комбинация между Иван Горанов и Веселин Марчев даде шанс на първия да изпрати топката в наказателното поле. Дани Кики бе пласиран добре и свали за Камбуров, а останалото е история…

Най-силно впечателние в тази атака направи скоростта. Рязката смяна на темпото може би е най-яркия елемент в играта на “смърфовете” в последно време – както през пролетта на миналия сезон, така и сега.

Наглед елементарните подавания в центъра дават възможност на играчите в “черно-бяло” да намерят най-добрите си позиции на игрището и да се освободят от хората на гърба си.

Разбира се, важна роля играят и спечелените т.нар. “втори” топки пред защитната линия на отбора. Ванчо Траянов бе почти безгрешен през пролетта що се отнася до разбиването на играта на съперника и успокояването на положението. Мартин Райнов все още се учи от по-опитния си колега, но когато топката е в краката му, на терена сякаш се чувства едно спокойствие.

Райнов често е обвиняван, че връща топката прекалено много назад. Това обаче също е вариант, особено когато няма свободен човек в предни позиции. Не е ли по-добре да дадеш къс пас назад и да оставиш възможност на своите колеги да намерят най-добрите си позициии, отколкото да изпратиш коженото кълбо напред с 30-метрово подаване, което в повечето случаи не ще донесе очаквания успех?

Именно тези подавания към централните защитници са един от елементите, които дават ясен знак за новия стил на Локомотив (Пд). Те често дразнят феновете, защото играта се бави, но така се печели време. Хората в центъра се прегрупират, а топката се разкарва през няколко футболисти, докато стигне до свободни хора на игрището.

След само два-три паса топката вече е в краката на изтеглилия се до централния кръг атакуващ футболист. Именно той е човекът, който трябва да изостри играта и да й придаде друго измерение. В неговите крака е фантазията, в неговите крака е креативността, която да окраси срещата.

Този играч или пуска пас между двама защитници, и търси централния нападател, или отваря играта с далечно подаване по земя към оставения сам футболист на фланга. Само се сетете колко пъти в последните 10 мача видяхме Дани Кики (или когато беше здрав Пауло Серджо през миналия сезон) да поема топката в централния кръг и с едно-две движения да се освободи от опеката на противников състезател.

IMG_6210

После идва подаването наляво или надясно, а оттам следва остро центиране към Мартин Камбуров около точката на дузпата.

Всичко това създава едно лице, което лесно може да се разпознае дори и сред “хиляда” – анемично разиграване на коженото кълбо в задни позиции, бавно печелене на метри по игралното поле и рязка смяна на темпото, което да донесе нужната голова опасност пред вратата на съперника.

Прави впечатление, че по-активният фланг в момента за Локомотив (Пд) е левият. Там оперират Иван Горанов/Пламен Крумов и Веселин Марчев/Димитър Велковски (Крум Стоянов/Пламен Крумов и Марчев/Велковски през миналия сезон)

Оттам като че ли е по-сигурно, че топката ще стигне опасно до наказателното поле. Дани Кики често е поставян като дясното крило, но неговия незаменим демараж е по-полезен в центъра на терена. Когато Кики се върне до централния кръг, за да изостря действията в атака, на десния фланг остава новото попълнение Парвизджон Умарбаев.

Таджикистанецът все още търси своята форма, но с меките си докосвания по топката се вижда, че добрите дни пред него предстоят. За момента обаче той по-често остава изолиран на дясното крило, което често е почти неизползвамо в играта на Локомотив (Пд).

Срещу Лудогорец Симеон Райков се включи отлично, донасяйки точката на “смърфовете” с прекрасно изпълнен пряк свободен удар. Играта му по десния фланг обаче все още търпи настройки.

Една от големите слабости на този отбор е физическата подоготовка. Все още “смърфовете” са много далеч от кондиционното състояние на отбори като Лудогорец, да кажем.

Батериите на “черно-белите” свършват някъде около 50-55-та минута, както и стана срещу шампионите в неделя. Високата преса, която Илиан Илиев опитва да налага през първите 45 минуни на мачовете, понякога дава негативни резултати. Особено срещу по-добре подготвени кондиционно отбори.

В България всички тимове опитват да практикува даден стил на игра. Замисляли ли сте се обаче защо нивото на самия ни футбол е толкова ниско?

IMG_6189

Една от главните причини е, че родните специалисти са неподготвени и нямат уменията да придадат на отборите стил и лице, което да ги прави печеливши. Те нямат нужните тактически и стратегически качества, за да подредят своите футболисти по терена и да ги кординират един с друг.

Видимите треньорски заложби на Илиан Илиев обаче му дават много. В случая с Локомотив (Пд) се вижда, че дори и отборът да губи (ако изключим инцидентната среща с Черно море в миналия кръг), той играе добре. Движи топката плавно и с мисъл. Невинаги нещата се получават, но идеите веча са покълнали и треньорският щаб знае това.

Колкото и да е трудно понякога, Локомотив (Пд) остава един от малкото отбори в родното първенство, които не се водят по играта на съперника и опитват да придадат на срещата своя собствен почерк и стил!

TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker