бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

КОЙ е виновен! (?) Още една година си отива, а “Колежа” гние болезнено…А “Голямата Къща”?

Колко станаха вече? Три, четири години? Откакто домът на феновете Ботев (Пд) – ст.”Христо Ботев”, беше изпратен в забвение.

Колежа си гние самотен, гние болезнено край вече разрушената Бирена. Няма я и Бирената, няма го и Колежа. Онзи знаменит район, домът на “канарите” на “Източен” се руши с всяка година. Пейзажът се промени. Мечтите са същите, но няма кой да ги реализира.

Няма да правим излишни ретроспекции на провалилите се опити ст.”Христо Ботев” да бъде завършен. Споменаваме само, че ремонтът стартира в началото на 2014г. Една по една, трибуна по трибуна, съоражението бе сринато със земята, в опит да бъде вдигнат модерен, европейски стадион.

Като при повечето неща в България обаче, все нещо трябваше да се обърка…И ето на – след почти четири години от стартиралия копнеж за европейски стадион, всичко си остана само един вик в пустиня. Провален проект, резултат от една псевдоолигархична схватка между онези, дето управляват клетата ни държавица.

Затова сега успехите на Ботев (Пд) не са толкова сладки за феновете. Все има един горчив вкус в устата, който остава. Няма я цялостта, плътността на победите. С едното око гледаш към вдигащите се купи, към стотиците коли, пътуващия по АМ “Тракия” към Бургас, към комичния макет, наречен базата в кв.Коматево, към пролетния и цветен футбол на играчите на Николай Кироя, а с другото към неосъществената мечта на половин град. Жалко е.

Писали сме и преди. Този стадион ще остане за поколенията. За радостта, за сантимента към футбола. Ще бъде двигател на развитието на целия град. На целия спорт Под тепетата. А и в България.

Тезата, че ако се помогне на единия, трябва и да другия, е толкова скалъпено-олигархична, че ти призлява. Еми помогни на който трябва. Намери хора да дават. Олекоти им данъците, помогни на хората с пари. Като му трябва стадион на някой, му позволи да го построи. Като му трябва терен, му кажи да влага колкото трябва, без да се притеснява от НАП, ДАНС и всички поквартени абревиатури.

И не ни разбирайте погрешно. Същата позиция трябва да имаме като общество и към “Голямата къща” – ст.”Пловдив”, където на всяко ронещо се блокче бетон е изписана история. Не история, а “Златна история”. На всяка седалка…Клишето гласи, че тревата тук още помни победите на Ботев над Барса и Байерн, нали?

“Колежа” и “Голямата къща” са символ на един много целенасочен тип политика, прилгана към град Пловдив. Така нареченият “регресиращ” и “потискащ” модел на управление.

Преди време кметът на Пловдив Иван Тотев беше изръсил някаква изключителна задкулисна и удобна за себе си тъпотия. Изказването му бе по повод информациите, че Ботев има желание за развалянето на концесията на спортния комплекс и обявяването на нова.

„Не ясно кой е собственикът в Ботев и това е големият проблем. Ангел Палийски не е собственик. Проблемът е, че четири пъти се е променял концесионният договор по желание на Ботев. Те навремето бяха сигурни в стабилността на спонсора си. Дори отмениха клаузата за разваляне на концесията по взаимно съгласие. Ние се разбираме с ръководството, но в момента сме изпаднали в тежки юридически казуси“.

Знаете ли? Кметът е част от цялата управляваща клика над него, която изобщо не мисли за спорта в Пловдив. Истината е, че самата държава няма абсолютно никакъв интерес да го има този стадион. А и другия.

Ботев (Пд) наистина може и да няма ясен собственик. Може и да не се знае кой наистина дава парите, кога и как ги доставя. Но това е един краткотраен балон, който е създаден от нечии интереси. Нито феновете, нито спортно ръководство са виновни за това. Важното е, че стадионът не се прави. Никой не иска да влезе в тинята, която ще последва след това.

Нито Общината, нито бизнеса биха желали да стопанисват “Колежа” (или ст.”Пловдив) след неговото завършване. Там ще има разходи за тревното покритие, поддръжка на трибуните, ежегодни инспекции за качество, данъци, електричество, вода и т.н. и т.н.

Това от една страна. От друга, връщаме се към онази политика на задушване на пловдивските спортни проекти. От години държавата е заела позиция на абдикация към местния спорт. Кой от четирите пловдивски отбора – Локомотив (Пд), Ботев (Пд), Спартак (Пд) и Марица, е подрекпян от държавата?

Говорим за помощ при фалит, както бе при Спартак. Говорим за “едно рамо” при намирането на спонсори, при помощ за изграждане на материалната база – спортни терени, игрища, общежития за футболистите, та дори и за стадиони.

Кой от тези отбори има покриващ критериите стадион? Та, Спартак вече няма представителен отбор…Марица се издържа на частни начала, с някаква подигравателна помощ от Общината.

Уж, Бойко беше довел Крушарски, а в крайна сметка “смърфовете” така и не видяха особена полза от местната власт в последно време – нито за Трибуна “Бесика”, нито за цялостния ремонт на ст.”Локомотив”, нито за вътрешния облик на комплекса “Лаута”. Ето Крушарски искаше да дава пари, но все някой го спираше.

При Ботев (Пд) ситуацията е ясна. Бизнесмени в сянка, няколко фирми и инициативността на Ангел Палийски държат клуба на повърхността. Това е. За по-големи проекти като стадиони и затормозяващи съоражения, които ще се превърнат в “пасив”, няма нужда да се мисли.

“Колежа” обаче е малко по-специфичен казус, тъй като е достигнал до равнището на Горещия картоф – всеки го хвърля на другия. От няколко инвеститори към държавата и обратно. Всеки иска да спечели от него, но не знае как. Или не може, защото повечето ще загубят, ако тръгнат да се надцакват.

А и един футболен клуб, като работещо дружество, винаги може да се превърне в лост за “изчистване” не “запрашени” пари, нали?

Попринцип парите за стадиона ги има. Не е като да ги няма. С някакъв блокиращ ума милиард и половина излишък за 2016г. (почти същия и за 2017г.), мислите ли че няма 30 млн. лв. за един стадион, който ще донесе многохилядна радост. Мечти, вяра в спорта. В ценностите, в сплотеността и успеха, който той ни носи. Имали да запълват дупки, заеми към ЕС.

По колко крадат от пътищата? По колко колко прибират електроразпределителните дружества? Само за година държавата събира около 300 млн. лв от винетки?!? А останалите данъци за коли, недвижимо имущество.

Не им се инвестира бе, не им се инвестира на нашите олигарси дори и в малкото радост на хората. Не им е на сметка. Чадъри се правят само на съдържатели на дискотеки, клубове, жълти медии, удобни драскачи и фалшива култура, с която да затъпяваме, да надебеляваме и да ставаме все по-нещастни.

Нито водят чуждестранни инвеститори, нито те превръщат данъците в блага. Това е то.

Сами видяхте как половинчато се радваха всички “жълто-черни” фенове през лятото. Та, това бе една от най-великите години в историята на Ботев (Пд). А ентусизмът не покри очакванията. Имаше съмнения. Имаше въпроси. Имаше много смръщени вежди. Самите фенове на “канарите” често са едни срещу други.

И всичко защото никой не иска да направи един стадион, от който със сигурност ще се печели повече, отколкото си мислим.

Иначе феновете на Ботев (Пд) могат да си кандидатстват за каквито си искат заеми от държавни банки. Няма как да се случи нещо, докато Държавата не реши да го направи този стадион.

Нищо не зависи от феновете, Кауза “Колежа” и каквото и да е, докато онези “отгоре” не кажат – “Добре, правим го”. Ако ще и арабски шейх с милиарди в банковата си сметка да дойде, пак няма да се получат нещата.

Защото просто законите у нас са направени, така че да не подкрепят бизнеса. Ако си независим бизнесмен и искаш да инвестираш в нещо, ти първо ще загубиш много пари, които ще идат в полза на държавата, и след това може и да излезеш на печалба, ако ти бъде позволено.

Виждаме същата ситуация при тези, които евентуално ще построят Колежа. Ама как да го вдигнат, като “отгоре” се казва “Не”. Просто всичко се замръзява и това е. Без повече въпроси. София няма полза от качествени стадиони в Пловдив.

Управляващите не искат този стадион и това е. Какво си мислите? Че Палийски търси голям спонсор, който да вдигне стадиона. И така да е, този спонсор няма какво повече да направи, освен да види проекта на стадиона, да провокира няколко лъжливи статийки в медиите и да се откаже. Чандъров, нали?

Виждаме някакво раздвиждване и инициатива от Клуба на привържениците на Ботев, които сами се залъгват с писма до премиера и МВР. Оттам им отговарят с благия отказен тон, зад който се крие просто едно прецакващо “Не”.

А за Голямата къща какво? През 2017г. се навършиха 21 години от последния официален мач на стадиона. Това е най-голямото спортно съоражение в България с капацитет 50 000 места /Националният “Васил Левски” е с 42 000 места/. Сами си правете сметката кой няма интерес и кой има от този стадион.

Както за КТБ, така и за нестартиралия ремонт на “Колежа”, няма виновни. Просто живеем в такава държава. Честита да ние.

(Извиняваме се за негативизма в разгара на коледните празници. Реалността обаче ще ни обхване от 1-ви януари. И пак същото. Весела Коледа и Честита Нова година).

TribunaPlovdiv.bg

Тотев с позиция за “Колежа”: Най-големият проблем е, че не е ясно кой е собственик на Ботев (Пд)!

Подобни

12 Коментара

  1. А вие от говедарци сте били винаги завистливо циганското племе и няма да се промените мангали пробити

  2. Като четях статията, аз дето съм локомотивец аха-аха да ревна на глас, че строежа на мечтите няма кой да го довърши.Никъде по-света няма толкова нагли, алчни и злобни хора, като жълтурите!Искат държавата да им построи стадиона защото те през цялата им история са били на хранилка на държавата заедно с другите два столични отбора Левски и ЦСКА. Те така са научени все някой друг да им бърше жълтите лайна.Жълтата сган от край време се опитва да унищожи всички други футболни клубове в Пловдив и да останат само те.Те са като мюсюлманите, за които както имало едно слънце, така трябвало да има и един Бог. Жълтия радикален ислям го пропагандират чрез журналисти-лакеи по медиите!Кога ядоха кифтета с цецо Крадецо, що тогава не ревахте бе??? Тогава ви беше хубаво, сган мръсна, долна!

    1. Ние пловдивчаните сме съгласни да ги преберем в пловдив. При едно условие.ако отпуснат по20 милиона лева на другите пловдивски отбори (локомотив марица и спартак)

  3. Този “колеж” е собстврност на частен фк и подобни статийки са несериозни и нечестни спрямо останалите!
    Този стадион може да бъде от полза на Пловдив САМО ако е градски! Но не и частен, защото в Пловдив има още 3 големи ФК, които заслужават стадион не по’малко от другите!
    Затова подобни статии могат да се пишат единствено, за градския стадион!
    Строежа бе бутнат, беле подписана концесия със самоубийствени параметри, после Цветан беше разкрит…..а днес всичко е в ръцете на Делян Пеевски! Кой-каквото си надроби, това ще сърба е казал народа! При Ботев това е истината! Винаги са били алчни за това, да бъдат първи и единствени в града и ето го резултата! Сега пак се стремят към същото и съдбата няма да ги остави ненаказани!
    Виновни са всичките кметове и заместниците им, които даже са им болни фенове, но точно това, че работят само за любимия им клуб и против другите, ще им изяде главите, както и на клуба им!
    Докато Пловдив и гражданите му не изберат един кмет шовинист, който да работи само за интересите на Пловдив, а не тези на Ботев или друг….положението няма да се промени!
    Изхода от ситуацията е завършването на градския стадион, който е 55 000 места! Там да играят всички, а и отделно ще имаме най-големия съадион на балканите, който е и многофункционален!
    Та ние в Пловдив няма къде един рок концерт да направим като хората, защото “голямата къща” няма право да приема подобни събития?!
    Точно в тази насока трябва да се работи, но “разделяй и владей” е стратегията, която убива града и спорта в него!
    Затова никой няма читав стадион!
    Няма и да има, защото всеки дърпа чергата към него, но за градския никой не обединява сили!

    1. При подписването на концесията, кметове и заместници отидоха да си купуват жълти гащи че стях да ходят на новия стадион ,смях , само в Северна Корея държавата строи стадиони на клубовете.Начина е един обявяват собственика ,чичо Дильо ли е областния Зико лие,петролният гигант ли е от Белозем . Плащат неостоиката по старата концесия развалят и подписват нова с новия собственик и започват да строят това е пътя.

    2. При подписването на концесията, кметове и заместници отидоха да си купуват жълти гащи че стях да ходят на новия стадион ,смях , само в Северна Корея държавата строи стадиони на клубовете.Начина е един обявяват собственика ,чичо Дильо ли е областния Зико лие,петролният гигант ли е от Белозем . Плащат неостоиката по старата концесия развалят и подписват нова с новия собственик и започват да строят това е пътя.

    3. ботев вече 105г прездава на този град красота и това,което е х-но за нащия град,а непълноценните свински г……са в столипиново и на лаутджами

      1. А бе нещастник какви 105 години говориш а тези от сопот не са ли от 7 години. Ако искате да сте на 105 години отивайте хуя на митьо селския да му целувате да ви даде емблемата.

  4. За огромно съжаление това е голата истина,никой няма интерес в Пловдив да има хубави спортни съоръжения и силни отбори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker