Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

АКЦЕНТИ: Оръжията на Ботев (Пд) при успеха над Етър (ВТ)

В началото на настоящия уикенд Ботев (Пд) постигна втори пореден успех в Първа лига.

Момчетата на Николай Киров се справиха с добрия защитен блок на Етър (ВТ) и го преодоляха на два пъти, без да допускат попадение в своята врата. Така след загубата от Левски (0:1) на старта на първенството и успеха при визитата на Септември (Сф) (2:0), “жълто-черните” се изравниха с лидера в класирането ЦСКА-София с по 6т., разбира се, преди изиграването на двубоя на “армейците” от този кръг срещу Дунав (Русе).

Ето какви акценти успя да извади от мача между “канарчетата” и “болярите” екипът на TribunaPlovdiv.bg:

1) Схемата не бе променяна

Николай Киров започна двубоя с идентична схема, с която успя да победи Септември (Сф) преди седмица. Той заложи на Кайзер под рамката, в защита бяха Минев, Ничев, Димитров, Филипов, пред тях за едно полувреме бе Радослав Терзиев, напред – Густаво, Балтанов, Шопов, Неделев и Петков. Контузията на Серкан все още не му позволява да играе 90 минути, което отново принуди наставника на “жълто-черните” да постави пред защитната линия Терзиев. Както в миналия мач, така и сега той нямаше особена работа, тъй като защитния подход, който бяха приели гостите през първите 45 минути, не носеше опасности в полето на Ботев (Пд). Лъчо Балтанов бе така нареченият “box-to-box” полузащитник, който сновеше от едното поле в другото, за да изнася, когато се налага, да се включва често като “фалшив нападател”, близо до Петков, и за да взима “първа топка”.

Идеята на Киров да “качва” Балтанов по-високо е много интересна. Така ортодоксалният вътрешен халф, който обикновено играе с една идея по-близо до линията на защитата, сега се впуска в предни позиции и търси празни пространства или увлича защитници, за да може да освободи място на своите колеги по крилата. В двубой, в който съперник бе крайно прибран, особено през втората част, това не успя да донесе особено ефект.

Тодор Неделев често се прибира назад да изнася топката, да търси вертикалния пас, който да “отвори” съперника. Някак обаче се усеща, че Неделев разхищава много енергия в тази си роля да снове непрекъснато от едната половина в другата. Според думите на Киров халфовете на Ботев (Пд) се редуват при изнасяне на топката, но единствен Неделев може да го направи по най-бързия и нестандартен начин. Все още трудно може да се каже, че прибирането на Неделев има голям ефект, защото срещу него още на първата линия на пресата застава човек и той трябва да връща назад или сам да мисли нещо в зона, в което е рисковано да се прави каквото и да е.

2) Ниско темпо и ниска скорост, опити за атаки по крилата

Темпото на срещата бе крайно ниско. Това се усети най-вече през първата част, когато двата тима не си отправиха нито един точен удар. Ботев (Пд) се сблъска с един много добре организиран блок от четирима в защита и петима в халфовата линия. Още в първата минута Балтанов, който както вече казахме бе изнесен много високо и действаше агресивно почти наравно със Стивън Петков, се измъкна напред, след което върна към Шопов, който стреля в аут. Това бе една от трите атаки на домакините по някоя от страничните зони през всички 45 минути. Именно и това беше минималният шанс на “жълто-черните” да преодолеят компактната защита на “виолетовите”, като минат “покрай нея”, тъй като през центъра това нямаше как да стане.

Малко след тази атака Ботев (Пд) започна да разиграва топката на късо разстояние с надежда, че ще се отвори пролука в защитния блок на Етър (ВТ). Това така и не стана, което все повече връщаше момчетата на Киров назад, докато играта не се изравни в центъра, без никакви опасности пред противниковите врати. В 15-та и в 45-та минута Ботев (Пд) опита да осъществи акция по десния фланг – първо Филипов центрира опасно към Петков, но той бе изпреварен от съперник, а след това Неделев реши сам да нахлуе в наказателното поле на съперника. Това обаче не му донесе дивиденти.

Трябва да добавим, че Васил Шопов имаше проблеми с контузия през седмицата, които му се отразиха и той не покажа почти нищо от това, което видяхме след влизането му в игра срещу Левски и в двубоя срещу Септември (Сф).

3) Ранен гол през втората част

Ранният гол, който падна в началните минути на втората част, позволи на Ботев (Пд) да се успокои. Това до голяма степен стовари камъка от плещите на Николай Киров, защото през първите 45 минути просто не се виждаше как домакините щяха да се доберат до попадение. Етър (ВТ) все пак се отвори и след хубав разсичащ пас, естествено на Тодор Неделев, Балтанов получи в непосредствена близост до вратата на Христо Иванов. Опитът на капитан не го подведе и той реши да изпрати топката на втора греда, където “големия консуматор” Стивън Петков заби на празна врата. Това попадение позволи на Ботев (Пд) да установи контрол върху срещата, а след това и да стигне до второ попадение – дошло след дузпа, вкарана от Неделев.

6) Стивън пак е там където трябва

“Не съм доволен от себе си – от отиграванията си, от движението си”, каза Стивън Петков след края на двубоя. Ако трябва да сме честни, той е прав. Петков направи доста слаба първа част, като почти не успя да подаде точен пас на своите съотборници. Неговата роля в началото на мача бе да се прибира почти до центъра, увличайки защитник на гърба си и да връща към някои от своите колеги дали по диагонал, дали назад. Почти нито един негов пас обаче не намери адресата, за който бе плануван. Също така той бе добре пазен от бранителите на Етър (ВТ), който умело си го препредаваха.

Не така обаче стана в 47-та минута, когато Стивън за един-единствен път бе изпуснат в наказателното поле. Какво друго му трябва на един изпечен голаджия, който пак бе там където трябва. Много нюх и добро движение в полето позволиха на Петков да се озова сам срещу опразнената мрежа и да я опъне с един удар. Това няма как да бъде късмет, тъй като Петков вече повтаря това упражнение вече дузина пъти в последната година с екипа на Ботев (Пд).

5) Двойката Ничев-Димитров вече е титулярна

Неубедителната форма на Радослав Терзиев и перманентната контузия, която налегна Димитър Пиргов, извадиха на преден план нова титулярна двойка за “канарите”. Това са младият Кристиян Димитров и Костадин Ничев, който вече в трети пореден мач от началото на сезон записват 90 минути. Постоянството в защита ще бъде основен фактор за представянето на “жълто-черните” в следващите месеци до края на сезона. Младият Димитров бе отдаван под наем в отбори от долните дивизии в последните две години, но сега се очертава като играч с перспектива и светло бъдеще пред себе си.

Разбира се, като всеки млад играч и той има неща за доизглаждане – има малко по-тежко докосване при пас, не се чувства много комфортно с топката при изнасяне, все още опитва да се нагоди към своя колега в защита Ничев, но изглежда има желание да се учи. Огромното му предимство е, че притежава страховита височина (почти 2 метра) и здрава физика. Има усет за пласиране и се включва добре при статични положения, което ще е голям плюс за “канарите” особено, ако топката бива изпращана от прецизния крак на Тодор Неделев. Ботев (Пд) от доста време не е имал толкова висок защитник. С още малко усилия и постоянна работа Димитров може да се превърне в новия лидер на отбраната на “канарите”.

Какво да кажем за Ничев? Научен играч с опит и мисъл в действията си. Има моменти, когато не действа бързо, а трябва, защото съперниците минават зад гърба му и той трябва да ги поваля с нарушение. Сякаш обаче се чувства удобно покрай учещия занаята Димитров. Двамата се допълват добре. Единият е висок и има хубаво заставане, а другият е малко по-пъргав в топката и с една идея е по-сигурен при изнасяне.

6) Николай Киров трябва да взима мерки

Мерките, които трябва да взима Николай Киров са, естествено, в това да увеличи агресията на своя тим. Ботев (Пд) не изглежда отбор, който ще премаже съперниците си, било то и тези от долната половина на таблицата. “Канарите” сякаш все още напипват почвата и действат по-предпазливо, по-обрано. Ритъмът все още не е най-високо ниво, няма как и да очакваме да бъде в началото на един дълъг шампионат, който свършва едва през май. Обикновено отборите решават да направят програмата си, така че да бъдат в най-добра форма през пролетта. Сега просто трябва да се трупат точки. Патологичното е, че те няма как да дойдат, ако не се впуснеш в битката още от първия кръг.

Сега за Ботев (Пд) предстоят два много заплетени двубоя с огромен заряд – гостуване в Стара Загора на Берое и домакинство на Локомотив (Пд). В тези два мача ще си проличат и възможностите на “канарите”. Може би и техните цели. Ако се вземе пълният комплект от точки, което не изглежда никак невъзможно, въпреки непредвидимото поведение на съперниците, “жълто-черните” могат да бъдат с една идея по-спокойни за “първата шестица”.

TribunaPlovdiv.bg

ВИДЕО: Киров след успеха над Етър (ВТ): Нужно е да вдигнем още ритъма

ВИДЕО: Киров след успеха над Етър (ВТ): Нужно е да вдигнем още ритъма

Видео: Диема

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker