Ботев ПловдивСъбитияФутбол

“Канарчетата” в опит да клъвнат изтощения от слава шампион

Поредният тежък мач за тима на Ботев (Пд) предстои днес. Във втория кръг на новата Първа професионална лига тимът на Николай Костов трябва да се изправи срещу шампиона на България в последния 5 сезона Лудогорец.

След като пред изминалата седмица шампионатът за “жълто-черните” бе открит с Дербито на Пловдив (1:1), сега “канарчетата” ще имат нелеката задача да се противопоставят на един от най-силните тимове в страната.

Предимство за Ботев (Пд) може да даде ранният етап, в който излизат срещу “орлите”. Обикновено, по това време на годината разградчани имат за цел влизането в групите на европейските клубни турнири – и по специално Шампионската лига – и често допускат грешки във вътрешния шампионат.

За Лудогорец това е първи шампионатен мач през този сезон. В последните 5 години на старта на новото първенство отборът има само 1 победа в първия си мач и 3 поражения.

Сега разградчани са насочили внимането си изцяло към най-престижния европейски клубен турнир, след като първо сраза сръбския шампион Цървена звезда (с общ резултат 6:4 орлите отстраниха зевздашите в третия предварителен кръг на Шампионската лига), а след това и научиха съперника си за последната фаза преди влизането в така жадуваните групи на надпреварата (Лудогорец ще се изправи срещу чешкия Викторяи Пилзен в плейофите на турнира).

Както и старши треньорът на Ботев (Пд) каза, неговият отбор няма как да бъде фаворит срещу Лудогорец. Хората на Дерменджиев може и да са най-силният отбор у нас, но моментното им психическо състояние би позволи на един по-организиран тим в отбрана да направи първата голяма изненада в новия формат на Първа лига.

А и самите разградчани знаят, че да загубят точки в началните фази на родния шампионат, едва ли би било нещо толкова стряскащо предвид огромния си потенциал, който във хода на сезона би обърнал силите в тяхна полза.

“Канарчетата” от своя страна стигнаха до единствената си победа над разградчани едва в 14-я си опит – при домакинството от последния кръг на миналия шампионат в “А” група, побеждавайки с 2:1.

Най-големият отсъстващ за Ботев (Пд) е Лъчезар Балтанов, който по време на лятната пауза получи тежка контузия в коляното. Човекът, от когото се очаква много през този сезон – Иван Стоянов, вече откри головата си сметка за пловдивчани, след като отбеляза при равенството 1:1 срещу Локомотив (Пд) преди седмица.

Любопитен факт е, че роденият в Слиевн състезател, е под номер 3 във вечната голмайсторска листа на “орлите” с 25 гола.

Титулярите от Дербито по всяка вероятност ще запазят мястото си на терена за Ботев (Пд). Под рамката на вратата ще застане Георги Георгиев. В защита ще действат Цветомир Панов, Радослав Терзиев, Костадин Стоянов и Крум Стоянов.

Ако Костов използва схема с двама опорни халфове и трима в по-предни позиции, тогава пред защитния вал ще играят юношата Серкан Юсеин и националът на Кабо Верде Стенио дос Сантос.

Бразилците Филипе Бризола и Жоао Паоло ще започнат на крилата, а Тодор Неделев ще оперира зад гърба на единствения чист нападател Иван Стоянов.

След изтощителните мачове срещу Цървена звезда Георги Деменджиев едва ли ще хвърли титулярите срещу Ботев (Пд). Повечето от георите от “Мала Маракана” ще получат почивка, а шанс за изява вероятно ще бъде даден на състезателите с по-малко мачове в своя актив.

На вратата ще бъде канадецът Милан Борян, в защита ще действат Лукас Саша, Георги Терзиев, Паломино и Витиня. Анисе и Препелица ще стартират в средата на терена, а пред тях играта ще гради Кампаняро. По двете крила се очаква да започнат Мисиджан и Лукоки, като напред по всяка вероятност ще бъде бразилецът Жуниор Кишада.

В 7-те изиграни срещу между двата отбора на “Лудогорец Арена” Ботев (Пд) няма нито една победа, като само на 3 пъти е стигал до точка. В общия балнс от 14 двубоя “канарчетата” са се поздравявали с успех веднъж, губили са 8 пъти и 5 пъти са завършвали наравно срещу най-класния тима в родния шампионат.

Вероятни стартови състави на двата отбора:

Лудогорец: Борян, Саша, Г. Терзиев, Паломино, Витиня, Анисе, Препелица, Кампаняро, Мисиджан, Лукоки, Кишада

Старши треньор: Георги Дерменджиев

Ботев (Пд): Георгиев, Кр. Стоянов, К. Стоянов, Р. Терзиев, Панов, Юсеин, Стенио, Бризола, Жоао Паоло, Неделев, И. Стоянов

Старши треньор: Николай Костов

Главен съдия: Николай Йорданов

Срещата между Лудогорец и Ботев (Пд) е в събота от 21:15ч. като нея можете да проследите НА ЖИВО в сайта ТribunaPlovdiv.bg!

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker