Други спортовеДюшИз градаНационалиПловдивчани

И българските фехтовачи оставиха следа на световното

Пловдивските фехтовачи, участвали на световното първенство по фехтовка за кадети, младежи и девойки (до 20 години), също оставиха следа с представянето си. Между 64-те в различните оръжия, място намериха: Иван Мандов (Тракия), който е 46-и на сабя, Инес Согоян (Ангели) – 58-а на рапира (при кадетите) и Румяна Караиванова (Пловдив БГ), заела 59-о място на сабя при девойките. Най-добре от българите се представи Георги Георгиев (Свечников, Сф), класирал се 25-и на сабя.

На него не му стигна един туш,
за да намери място сред 16-те най-добри сабльори при кадетите и да вземе виза за младежката олимпиада в Китай през август. Още само двама българи са с място между първите 64. Румяна Караиванова и Виктор Куманов (Тракия) пък направиха впечатляващо представяне в отборната надпревара. Румяна взе 17 от всичките 27 точки за нашите срещу Полша (27:45), а Виктор – 8 от 14-те точки на рапира срещу Китай (14:45). Русия и САЩ са лидерите в световното първенство по медали и точки. При кадетите Русия е с 4 (3, 0, 1) отличия и 214 точки за отборната надпревара, а при младежите и девойките САЩ извоюва 10 (2, 3, 5) медала и 318 точки. България е на 26 място с 18 точки от 62 страни в класирането при кадетите и на 28-о място с 28 точки от 70 страни – при младежите.

Нашите нямат медали в  Пловдив

Шампионатът, в който участваха 1378 спортисти от 107 държави, бе закрит от зам. кмета на Пловдив Георги Титюков, Величка Христева – президент на БФ фехтовка и член на ИБ на международната федерация и вицепрезидента на ФИЕ Джорджо Скорсо (Италия). Поставихме рекорд по участници. Имаше и доста новите имена, между най-добрите, включително Мексико, Япония, Египет и Израел. За жалост не успяхме да се наредим между тези страни, заяви за “Марица” пловдивчанката Величка Христева. Но е добре, че колегите успяха да се докоснат до атмосферата на първенството, да видят къде е световната фехтовка, да почерпят опит и това да ни помогне за развитието на спорта у нас. Хубаво е и това, че в тези 45 наши центъра
имаме млади
таланти, които не стартираха
в Пловдив, тъй като нямат навършени 14 години. Между тях са и няколко сабльори на Валентин Попов от “Тракия”. Смятам, че държавата трябва да ни помага повече, за да вървим напред. Трябват ни още пътеки и елементарна измервателна апаратура. Ще сме доволни на поне 100 000 лв. годишно за такива нужди. Тогава мога да се закълна, както пред предишния министър, че пак ще пратим фехтовачи на олимпиадата. Иначе сегашният бюджет на федерацията от 60 000 лв., на практика покрива само наема за заличката от 200 квадрата в Националния стадион, допълни Величка Христева.

Илия Кисимов/ в. Марица

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

 

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker