Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

“Viva, Канари!”

Ботев (Пд) изписа поредната си европейска епопея.

Тя не бе никак кратка, но на всички ни се искаше да продължи още. Поне още малко. Жалко.

Но и тези мигове ще останат в съзнанието ни. И това, което направиха “канарчетата”, си заслужава да бъде разказано. Заслужаваше си да бъде изживяно.

Ботев (Пд) отпадна от Маритимо, но сътвори, или по-скоро, сътворяваше големи неща в последните месеци. Правеше горди своите фенове. Караше ги да летят. Като канарчета по футболните терени. По цяла Европа.

Това бе лятото на мечтите!

Ботев (Пд) разкара своите верни поддръжници по цялата ширина на Стария континент. От Божи гроб до Райската градина на света. От “Лазур”-ния стадион до “Тиран”-ичната екзотика на Албания. Беше хубаво.

От онзи миг на ст.Васил Левски”, с който Антонио Вутов докосна сърцата ни. Сърцата на цяла България и отбеляза онзи гол пред сектор “Б”, пълен с бултраси.

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. от сега оттук >>>

През върховната емоция с Купата в ръце, когато вековните песни и пожелания в устите на феновете намериха своята реализация (“Ботев ще прегърне, ще прегърне Купата…”.).

През тръпката да чуеш първия съперник в Европа. Да усетиш, че и твоето име се казва на развален английски от някой анонимен чиновник в УЕФА пред цяла Европа. Да усетиш, че и ти си значим. Че правиш своята страна и своите фенове значими пред света на футбола. Пред обществото.

Да разбереш с кого играеш в първия си европейски мач. Да тръгнеш да ровиш по какви ли не сайтове, за да събираш информация за него. Да тръгнеш на път. Феновете да са зад теб. Непрестанно. Да бъдат там някъде. Дори и не на стадиона. Да бъдат в друг град, да бъдат задържани от полиция, от гранични власти, но отново, с цялата си душа, да ти вдъхват кураж по този труден път.

Да победиш с обрат и емоция още в първия си мач (3:1 в Тирана срещу Партизани). Да мислиш само за следващата среща, за следващата стъпка, която ще бъде двойно по трудна. Но още по-сладка. Да затвърдиш добрите впечатления и в реванша (1:0 в Бургас срещу Партизани).

Да изпитваш вълнение само при влизането в лайвскора на телефона си и да видиш, че ти вече имаш “следващ съперник”. Да трябва да летиш до Обетованата земя. Да трябва да я “достигаш” като библейски пророк. Да се докоснеш до светини. Да попиеш топлината на пустинята в порите си, но все пак да не рухнеш. Да не загубиш и отново да спечелиш за себе си и феновете (1:1 срещу Бейтар в Петах Тиква). Да отидеш до Божия гроб на нашата планета и да се помолиш за бъдните успехи.

Да не можеш да спиш от вълнение, защото предстои втората сцена от футболната пиеса. Публиката да е огромна. Да чака своите герои. И ти да сътворяш един от най-големите си успехи именно в най-важния момент. Да и се отблагодариш. Да сте едно цяло. Да пишете история. (4:0 срещу Бейтар в Бургас)

Да си завоевател. Да си футболен конкистадор.

Да си кажеш – “следващите, моля”. Да усетиш, че се издигаш все по-нависоко с представянето си. Да разбереш, че идва нов съперник.

Да научиш, че самолет може и “да няма” за следващата дестинация, защото е прекалено далеч. Да знаеш, че отиваш в Рая на света. Да срещнеш бразилци и португалци, които знаят как да се защитават. Да се изненадаш зверски от това, но да не знаеш как да пропукаш крепостната им стена (0:0 с Маритимо в Бургас).

Да преминеш 4000 км в опит да пренапишеш историята си. Да си храбър в желанията си.

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. от сега оттук >>>

…Та чак до това да загубиш веднъж, но да загубиш мъжки. И да отпаднеш. Надеждата вече да я няма… (2:0 от Маритимо на о.Мадейра)

Ботев (Пд) мина през всичко това лято. Мина през нечувана, неизживяна радост. Превърна хиляди в свои почитатели. Вдъхнови деца. Вдъхнови неутралните. Докосна всички, които гледат. Които милеят за играта.

Стигна до дъното. Удави се в Атлантика. Беше близо да оцелее, но бе твърде крехък за този товар. Той стана непоносимо тежък. Късата скамейка, контузиите, късната селекция. Ботев (Пд) не издържа на лудата надпревара.

Приказката свърши, но тя остави сладък белег в нашите мисли. Приказката свърши, но имената остават. Благодарим им!

Viva, канари!

/Бюлент Мюмюнов/ TribunaPlovdiv.bg

https://www.tribunaplovdiv.bg/пшоеяве23/

СНИМКИ: „Жълто-черен“ празник край морето – Ботев (Пд) гледа смело към европейския хоризонт

СНИМКИ: „Жълто-черен“ празник край морето – Ботев (Пд) гледа смело към европейския хоризонт

СНИМКИ: „Жълто-черен“ празник край морето – Ботев (Пд) гледа смело към европейския хоризонт

СНИМКИ: „Жълто-черен“ празник край морето – Ботев (Пд) гледа смело към европейския хоризонт

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker