Дербито на ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

Илиан Илиев: Дерби в Бургас – безсмилено е!

Старши треньорът на Локомотив (Пд) Илиан Илиев даде обширно интервю за в.Марица, в което дава своята оценка за моментното състояние на отбора, подготовката на “черно-белите” в Турция и, разбира се, споделя очакванията си за Дербито с Ботев(Пд).

Доволен ли сте от подготовката до този момент и от селекцията?

Доволен съм от подготовката на този етап. Свършихме планираната работа. За това спомогнаха и отличните условия, които ни предоставя базата в Турция. В България сега са жеги и са малко местата с добри терени. Тук намерихме прохлада, отлични терени и спокойствие за работа.

На какъв етап в момента е Локомотив и колко време ще е нужно на отбора, за да е готов за старта на първенството?

Вече понамалихме натоварванията и акцентираме повече върху игровата подготовка. В контролите давам равен шанс на всички. Сигурно ви е направило впечатление, че една част играят 60 минути, а друга – по 30. В следващата контрола е обратно. В последните две проверки всеки един ще играе по 90 минути. Надявам се да сме напълно готови за старта на сезона и да влезем максимално мобилизирани.

Доволен ли сте от селекцията, имате ли нужда от подсилване на някои постове?

Взехме няколко по-опитни играчи, но в никакъв случай стари за футбола. Освен това привлякохме 6 момчета 97′ и 98′ набор. Целта е постепенно те да се интегрират в отбора. Виждам, че не им е лесно, тъй като вероятно правят първа подготовка с натоварвания като при мъжете. Похвално обаче е старанието им и фактът, че не униват, а се стремят да дават максимума от себе си. Както виждате, работим и в перспектива за Локомотив.

Регистрирай се днес в bet365 и вземи бонус от 100 лева и гледай хиляди мачове на живо! bet365 – играчът си ти!

Доволен съм от селекцията. С повече опит в мъжкия футбол са Димитър Везалов, Иван Горанов, Симеон Райков. Добре се включват Умарбаев и Иван Колев. Никак не ни беше лесно, тъй като ни напуснаха петима основни играчи от първия състав, с които не искахме да се разделяме. Това са Иван Иванов, Стефан Велев, Емил Гъргоров и Крум Стоянов. В това число слагам и Пауло Серджо, който се контузи тежко и ще отсъства дълго време. Петима души на практика са половин отбор. Моето мнение е, че с новите попълнения се подсилихме добре. Досега съм доволен от играчите, които взехме до този момент. Положителното е, че с част от новите, които взехме, съм работил, знаят моите изисквания и бързо ще влязат в ритъм.

Как се представят новите футболисти?

Някои са по-опитни и адаптацията им е по-лесна, тъй като се познават с по-опитните. На младите им е по-трудно, но ние ги приемаме добре, съотборниците им ги приемат добре. Никой не е тръгнал да ги критикува. Надявам се да оценят шанса, който им се дава.

Кой ще замени Емил Гъргоров?

Емил Гъргоров е много полезен играч. Помогна много. Трудно е да се намери футболист с неговите качества. Имаме варианти да компенсираме липсата му. Дани Кики, Суда, Умарбаев също може да играе на тази позиция.  В някои мачове може да излезем с 4-4-2. Ще се справим с липсата му. Добре беше ръководството да се разберат с Гъргоров и той да остане при нас. Доколкото зная, той си търси отбор в чужбина, което на тази възраст не е лесно, но с неговите качества не е невъзможно. Добре ще е за него да подпише един добър договор в чужбина.

Феновете посрещнаха с възторг програмата за новия сезон, която на старта ви изправи срещу Ботев. Доста трудни мачове обаче имате в началото. Вие как я оценявате?

Програмата не е лесна. В първите пет мача три са гостувания, а домакинстваме на Лудогорец и Левски. Спомняте си, че миналия сезон също имахме много трудна програма. Тогава се справихме добре и взехме точки от всички тежки мачове, с изключение на гостуването на Лудогорец. За това трябва първо да влезем спокойни в първенството, уверени в силите си. И всеки мач си има своята история. Както примерно с Ботев, първият мач е дерби. Трябва да отчетем, че през пролетта срещу тях влязохме доста нервни, и не трябва да го повтаряме сега в Бургас. Когато ги победихме трудно с 2:1 на Лаута, влязохме в мача в ролята на фаворити, което до известна степен скова нашите действия. Сега виждам, че те направиха мащабна селекция и няма да е така, както през пролетта. В дербито се надявам на първо място да има респект между двата отбора. Също много важно е двата отбора да играят добър футбол и да зарадват хората, които гледат мача. Това е особено важно за мен като треньор.

В края на миналия сезон няколко пъти президентът на клуба Христо Крушарски каза, че целта за новия сезон е класиране в евротурнирите, дори спомена третото място. Смятате ли, че с наличния потенциал това е
възможно?

Ръководството е в правото си да поставя цели, а след това да прави оценки. Затова, когато видях новия формат на първенството, казах, че най-важното е да влезем в първата шестица. След това, когато дойдат директните двубои, ще се търси по-високо класиране.

За кого е по-добре това, че дербито ще е в Бургас?

Със сигурност фактът, че този мач ще е в Бургас, не е добре за никого. И за феновете, и за отборите, които ще трябва да пътуват 3 часа. Похвално е, че от БФС най-накрая поставиха ребром изискванията за осъвременяване на стадионите. За нови терени, за осветление. Правилно бе решено, който няма осветление, да не играе на своя стадион.

Но тук искам да отворя една голяма скоба. Щом има изискване за задължително осветление на стадиона, значи мачовете трябва да се играят на осветление. Особено тези през лятото, когато жегата е непоносима. Щом местят мача от Коматево, където няма осветление, в Бургас, защото има осветление, защо мачът трябва да се играе в толкова ранен час? Безсмислено е.

Вашите предвиждания за новия сезон? Шампион, евроучастници, изпадащи?

По принцип не обичам да давам прогнози. Нашата цел е да играем добре и всеки следващ мач да идват повече хора да ни подкрепят.

Новият формат ще вдигне ли класата на футбола ни?

Нищо не може да се каже предварително. Няма как да прогнозираме за качеството, но със сигурност ще се повиши интересът, тъй като се включват нови отбори от региони, които досега нямаха представителство в елита. Аз мисля, че миналото първенство беше доста интересно с 10 отбора, които после станаха 9. Наложиха се промени, знаем всички защо. Нека да дадем шанс и време да видим как ще бъде в новия формат. На мен лично ми хареса форматът с 10 отбора, тъй като всеки мач си нащрек, играеш го максимално мобилизирано, имаше динамика. И според мен се вдигна нивото на футбола.

Локомотив ще бъде ли по-силен следващото първенство?

Надяваме се да сме по-силни от предното първенство. Давам си сметка, че ни напуснаха основни играчи като Иван Иванов, Емил Гъргоров и Стефан Велев, а също така Пауло Серджо. Напуснаха ни важните хора в средата на терена. Там имаме дефицит не откъм хора, а откъм опит. Там имаме Мартин Райнов и Ванче Траянов. Останалите са млади момчета. Ще е радостно, ако някой от младите помогне да вдигне класата, ще е много добре. В атака с привличането на Суда и Райков вдигнахме класата и конкуренцията. Всеки един от младите трябва да осъзнае, че е много близо до това да играе. Затова трябва да стиснат зъби и да покажат качествата си.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker