Ботев ПловдивЗа ИсториятаФутбол

Тодор Тимонов пред TribunaPlovdiv.bg: В близките 100 г. няма да има такова дерби, време е Неделев да се раздели с Ботев Пд

Разговор с Принца на Пловдив. Юношата на Ботев Пд – Тодор Тимонов, се съгласи да говори пред TribunaPlovdiv.bg за предстоящия финал за Купата на България.

Той сподели очакванията и вълненията си преди срещата, коментира спортно-техническото равнище на двата отбора, говори и за престоя си в кръвния враг Локомотив Пд (2012/2013 г.).

Тимонов анализира и възхода на Ботев Пд при Николай Киров в последните години, както и бъдещето на своя добър приятел и съименник Тодор Неделев.

Самият бивш халф на ЦСКА и Анжи Махачкала е играл в няколко дербита на Пловдив. Няколко с екипа на Ботев Пд, едно с екипа на Локомотив Пд.

Ето какво сподели една от най-знаковите фигури за футболен Пловдив в навечерието на най-големия мач в историята на нашия град:

Здравейте, г-н Тимонов. Първо, какво усетихте, когато разбрахте че Ботев Пд и Локомотив Пд ще се сблъскат на финала за Купата?

Аз лично предричах подобна развръзка. Исках много да се случи такова нещо. И даже вярвах, че ще има такъв мач. Това е наистина нещо невероятно. В близките 100 години може да няма такъв мач. Много се зарадвах. Аз също ще отида, ще го гледам. Ще е голям празник – както за мен, така и за всички хора. Без значение на кой от двата тима са фенове. Най-важното е, че Купата ще е в Пловдив.

Вярвате ли, че феновете могат да напълнят стадиона?

Не, не мисля, че може да се случи. Аз, доколкото разбрах, полицията чака най-много 25 000 души. 5 000 ще са странични наблюдатели, хора от София и други градове. 13-14 000 са феновете на Ботев Пд, 7000-8000 фенове на Локомотив Пд. Но да видим. Не може да се напълни този стадион, той е голям.

Ако беше в Пловдив – да, може би щеше да се напълни с 30 000-40 000 души, но понеже има път до София, много хора не биха отишли. Някои хора се страхуват феновете да не се бият. Ще има много полиция.

Мисля, че ще има 3000 полицаи и няма да има проблеми по магистралата. Ако ще има ексцесии, те ще са след мача и то в Пловдив.

Разкажете ни за дербитата, в които сте участвали.

Имам едно дерби с екипа на Локомотив Пд. Поне 7 мача, ако не и повече, с Ботев Пд срещу Локомотив Пд. На последното дерби на Колежа – завършихме 0:0, имаше най-хубавата атмосфера, която съм виждал.

Преди това имаше едно дерби, което завърши при 2:2 на „Колежа” – там имаше над 20 000 души. Тогава се получи едно доста стойностно и красиво дерби. Това ми е един от големите мачове и големите спомени.

Вие сте юноша на Ботев Пд, но имате и престой в Локомотив Пд. Съжалявате ли, че преминахте в кръвния враг?

Не, няма как да съжалявам. Това са два много велики отбора. Аз само мога да се гордея, че съм бил в тях. Бях радушно приет и съм много доволен от престоя си на „Лаута”. От феновете на Ботев Пд имаше сърдити, имаше плюнки, но това е нормално. Знаех, че така ще стане. Имало е подхвърляния. Но лично при мен да дойде някой и да ме обвинява – не.

Да се върнем на мача – какво ще ни предложат игрово двата отбора?

Локомотив Пд се защитава добре и играе на контраатака. Лично моето желание е двата отбора да атакуват, да видим красив футбол. Все пак е един мач, финал. Искам играта да напълни душата и очите на хората. Ако излезнат да се надлъгват – единият да се защитава, другият да атакува, или обратното, ще стане грозен мач. Ще стане нещо, което няма да радва хората. Моето желание е футболът да е открит с повече голове.

При открит футбол дали Ботев Пд няма повече аргументи?

Да, като цяло за мен по-добрият отбор е този на Ботев Пд, без да обиждам Локомотив Пд. Моето мнение е, че Ботев Пд е с предимство в този мач. И мисля, че ще победят. Но пак казвам – един мач е, доста хора ще има. Хората на стадиона могат да направят така, че даден играч да се „гипсира”, да не може да прояви своя потенциал. Всичко става. Играчите на Ботев Пд обаче вече играха такъв финал с Лудогорец. Те вече имат опита.

Как ви се вижда Локомотив Пд при Бруно Акрапович?

Ами, в първенството лъкатушат, но се борят. Доколкото виждам, Акрапович е голям тактик. Разузнава всеки отбор, стреми се да използва различна тактика срещу всеки тим, срещу когото се изправя. В началото имаше проблеми. Много играчи не искаха да изпълняват неговите задачи и бяха против него. Но след това разбраха, че той е шефът. Разбраха, че нещата ще се случат. В момента са застанали зад него и играят това, което той иска, и правят това, което той каже.

В този мач може ли да има фаворит?

Не, определено няма как да има. Един мач с голямо напрежение. Дерби, много хора ще го посетят. Ще е доста интересно.

Това ли е най-големият футболен мач в историята на Пловдив?

Като цяло да, по-голям няма. Два пловдивски отбора, финал за Купата. Както казах, такъв мач може да няма в близките 100 години. Жалкото е, че този мач не се провежда в Пловдив.

Прогноза?

Ботев Пд ще победи.

Относно Ботев Пд и треньора Николай Киров – на какво отдавате техния възход в последните години?

Познавам Николай Киров от доста отдавна. Но не съм работил с него. От това, което знам, от това, което съм чувал, разбирам, че той успява по някакъв начин да предразположи играчите, да им влезе под кожата. На моменти си спестява някои неща, не търси скандала. Обран човек със специфичен подход към футболистите. И за това му се получават нещата. Плюс това има и добри играчи, които го слушат и му изпълняват указанията. Тогава нещата се получават.

В последните три сезона Ботев Пд се превърна в турнирен отбор, но може ли да покаже повече постоянство в шампионата, и да се бори за Топ 3, или дори за титла?

Ако имаха човек зад себе си с амбиция, да. Човек, който желае титла – така може да се дирижират и двете неща – купа и първенство. Но сега нямат такива финанси, за да се борят на двата фронта. В отбора има главно млади футболисти, тепърва на този отбор ще му се берат плодовете. Има време.

Какъв ще бъде този отбор без Тодор Неделев?

Ботев Пд го е имало и ще го има без Тодор Неделев. Да, губи се класата. Изчезват красивите моменти от представянето на тима. Но Ботев Пд ще го има и без Тодор, както го е имало. Доста добри футболисти са минали през Ботев Пд, но в момента, в който са заминали, клубът е продължил да съществува. Същото важи и за Локомотив Пд.

Да кажем, че Тодор се маха – на негово място се появява Крис Добрев. Няма незаменими хора.

Време ли му е на Неделев да напусне Ботев Пд и къде според вас трябва да отиде – в чужбина или грандовете Левски или ЦСКА-София?

Аз си говорих с него, той ми е приятел, и му казах, че който и от двата варианта да избере, няма да сгреши. Защото ЦСКА-София е марка. Марка, която продава. При едни 6 силни месеца там, той ще се озове сам в чужбина. За много по-различна сума, за много по-голяма трансферна цена, отколкото да бъде продаден директно от Ботев Пд. Но ако и сега има оферти от чужбина, пак е вариант. Но въобще да не се замисля, а да „изчезва” по най-бързия начин, защото му е време.

Какъв футбол му приляга на него?

Русия, Казахстан – това не е неговият футбол. Там футболът е здрав. За него най-добре би било да заиграе в Италия или Испания. Мисля, че италианският футбол ще му пасне най-добре.

И накрая – няколко думи за легендата Динко Дерменджиев?

Ами, аз израснах с него и покрай него. Каквото и да се каже, ще е малко. Бог да го прости и да е на едно по-добро място. Дано да гледа мача отгоре, както се казва. Човек с огромно сърце, много добър. На мравката ще направи път. Аз съм нямал радостта да го гледам, тъй като не съм бил роден. Но когато растях и тренирах, той беше постоянно на стадиона. Подкрепяше младите играчи. Разговаряше с нас. Каквото и да се каже, ще е малко. Безспорно велик човек.

Някои казват, че Чико е като Йохан Кройф за Ботев Пд. Съгласен ли сте?

Точно така е, съгласен съм. Той привнесе нещо от по-стария романтичен футбол, но го съчета с младите кадри на Ботев Пд. Постави основите. В началото малко са му се подигравали, но след това виждат, че е бил прав. Има голяма прилика с Кройф.

Това интервю е част от категорията на TribunaPlovdiv.bg – “За историята”.

В нея събираме всички материали, свързани с най-големия футболен мач в историята на Пловдив – преди, по време на и след дербито на 15-ти.

Тук ще намерите новини за срещата, интервюата с играчи, оставали следа в дербитата на Пловдив, репортажи и снимков материал преди и след епохалния двубой!

Снимка: botevplovdiv.bg

Помните ли го? Емануеле Морини пред TribunaPlovdiv.bg: Това ще е велик финал! Голът от 2009-а още е в сърцето ми…

Помните ли го? Емануеле Морини пред TribunaPlovdiv.bg: Това ще е велик финал! Голът от 2009-а още е в сърцето ми…

Помните ли го? Емануеле Морини пред TribunaPlovdiv.bg: Това ще е велик финал! Голът от 2009-а още е в сърцето ми…

Помните ли го? Емануеле Морини пред TribunaPlovdiv.bg: Това ще е велик финал! Голът от 2009-а още е в сърцето ми…

Помните ли го? Емануеле Морини пред TribunaPlovdiv.bg: Това ще е велик финал! Голът от 2009-а още е в сърцето ми…

Подобни

4 Коментара

  1. Много си тъп Тоше, грам не си мръднал още от както учихме в Текстила. Затова и сега нямаш и 2 лева в джоба.

  2. Фалшив принц, Тошко е много по-добър футболист от теб и има морал, има привързаност към Ботев.
    Кой си ти, че да го съветваш кое било добре за него?! Ти си един мазен сребролюбец и то бездарен.
    Тодор Неделев заслужава да отиде в сериозен отбор извън БГ и това ще стане!
    Само Тошко ни е дал толкова радост колкото цялото ващо поколение не успяхте… и пак ви подкрепяхме!
    Истинският принц на Пловдив се казва Тодор Неделев N8!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker