„А“ ОФГИзвън БългарияФутбол

Интервю с Валери Стефанов – председател на УС на ФК Асеновец

Председателят на УС на Асеновец Валери Стефанов даде обширно интервю за сайта Зона 90. Повод за това стана напрежението около клуба през последната седмица.

Драматичните събития около бюджета на асеновградския футболен клуб Асеновец на пръв поглед приключиха. Общинският съвет прие предложението, внесено от кмета д-р Емил Караиванов и субсидията от 80 хиляди лева беше гласувана в полза на футболния клуб. В този период от време обаче отборът бе напуснат от сериозно количество футболисти, което доведе до труден тренировъчен процес и пропадането на контролата с Ботев U19 (Пловдив) вчера. В клуба вече усилено работят по привличането на нови футболисти, за да успеят да окомлектоват отбор за началото на пролетния дял на шампионата в Югоизточната В група.

– Г-н Стефанов, днешният ден (б.а. вторник) беше критичен за футбола в Асеновград…

Така е, но се радвам, че здравият разум надделя и бе гласуван един нормален бюджет за отбор от В група. Всичко това се случи благодарение и на кмета д-р Емил Караиванов. Не остана старото предложение, което щеше да изпрати футбола в града ни в небитието. Радостен съм, най-вече от името на истинските фенове на отбора в Асеновград, които милеят за отбора, следват го навсякъде и се интересуват от съдбата му. Само днес получих обаждания от Австрия, Чехия, Холандия от момчета, които се интересуват от съдбата на клуба и без да преувеличавам не са спали след някои странни решения, които можеха да бъдат взети.

– Какво следва от тук нататък пред клуба?

Чисто организационно много закъсняхме покрай всички тези неуредици. Напуснаха ни редица основни футболисти. Част от останалите изчакваха да видят как ще се развие ситуацията. Надявам се, че в малкото оставащо време до началото на пролетния полусезон, ще се опитаме да съберем отбор, който да защити честта на Асеновград и своята собствена. Поне така е било в клуба, откакто аз се занимавам с него. Отговорността е голяма и съм уверен, че ще успеем.

– Ще ви върна на друга важна тема, засягаща управлението на клуба. В действителност Асеновец има Управителен съвет, но на практика той не функционира…

Това е вярно! В последните си разговори с кмета на Община Асеновград разисквахме именно тази тема. Клубът се нуждае от нов Управителенн съвет. Моето желание това да се случи е огромно, защото в последните години на практика аз съм единственият, който се опитва да прави нещо в този клуб. Правя всичко в името на футбола и в името на Асеновец. Оценката за нашата работа я дадоха неутралните наблюдатели. Мога да спомена, че председателят на Зоналния съвет в Пловдив Димитър Енчев е един от хората, които е дал положителното си отношение към работата ни в клуба. Успяваме да се справим с много скромен бюджет. Знаете, че поддържаме няколко детско отбора и разходите са големи. Надявам се, от тук нататък да бъде дадено едно ново начало.

За съжаление, лицемерието и ежедневните нападки в нашия град взимат връх и няма единомислие за развитието на футбола. Преди десет дни в града се инициира среща за дискутиране на развитието на футбола и вместо градивни неща се изговориха какви ли не случки, останали вече в миналото.

– Смятате ли, че има лично отношение към Вас в настоящия Управителен съвет на клуба, а и в града?

В този му състав се съмнявам. Всички, които в момента са част от състава му, преди две или три години лично ми казаха, че не желаят да се занимават с клуба, съответно и да дават пари. Разбирам ги от една страна, но ще дойде ден, в който ще си кажем всичко в очите. Много пъти съм предлагал, да организираме среща на футболните хора в града и да дискутираме футбола. Готов съм да споделя всичко, което знам.

– Т.е. от Ваша страна има готовност за разговори…

Да, готов съм да се съберем под всякаква форма и обсъдим всичко окло бъдещето на футбола в града. В настоящето Общината помага колкото е по-силите й, но клубът няма как да се развие без спонсори до нивото, което на мен ми се иска. Асеновец заслужава да бъде минимум в Б група. Не само това, но трайно присъствие в професионалния футбол. През 2014 година се навършиха 30 години от изпадането на Асеновец от Б група и през този период виждате какво се случи с клуба. Аз съм закърмен с футбола в града. Тренирал съм като малък в клуба, след това играх за известно време. Поех клуба дори в един от най-тежките му периоди, когато се подвизаваше в А Окръжна група с хиляди неуредици и успях с много усилия да го доведа до това положение. Не е достатъчно, разбира се! През този период класиранията на всичките ни отбори го доказват. А най-голямата ми гордост, откакто съм тук е, че Асеновец в нито една среща не е подкупвал съдии, не е продал мач. Аз съм най-големият противник на тези неща и го казвам с ръка на сърцето. По-хубаво от това да си чист във футбола няма. Противници винаги ще има.

– В този ред на мисли, какво трябва да се промени или доразвие в организационно отношение в клуба?

Това, което трябва да се направи, е да бъде организирана нова среща, на която да присъстват представители от Общината, настоящия Управителен съвет, защо не и общинските съветници. Необходимо е да бъде избран нов Управителен съвет, в който да бъде включен представител на Общината, представител от ветераните на клуба. Това дали аз ще продължа да бъда част от клуба зависи от много фактори. Да бъдат привлечени спонсори. В Асеновград има заможни фирми. За съжаление, през последните години съм провел много разговори с тях, но някои вече не искат да чуват за футбол. Асеновец има нужда от работещ Управителен съвет. Много по-лесно и успешно се работи при екипност и подкрепа. За съжаление, през последние 3-4 години се налага сам да нося отговорност за всичко.

Кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов сподели пред нашата медия, че срещите за бъдещето на футбола е необходимо да се случват по-често, а не веднъж в годината. Съгласен ли сте с това изказване?

Абсолютно подкрепям това. Готов съм на срещи дори ежемесечно. Сядаме, предлагаме, разискваме. Посещавам много стадиони да наблюдавам футболни мачове, информирам се, живея с футбол. От моя страна няма никакви проблеми. Тревожното е, че никой през последните години не се заинтересува какво се случва с клуба. Появяват се винаги някакви хора, но странното е, че това винаги се случва пред избори. След това затишие четири години и се повтаря отново същия сценарий след четири години. Но вече съм амбициран, аз да бъде активната страна и ще ги търся, ще предлагам всичките си идеи за футбол. Ако погледнете бюджетите на отборите от Югоизточната В група, този на нашия клуб е в топ 3 на най-малките. Въпреки това заемаме шестата позиция. Всичко това е благодарение на футболисти, треньори и във важните моменти на ръководителите. Няма човек в клуба, който да не си е получил заплатата, премията или всичко дължимо. За съжаление, никой в града не го оценява!

– Каква е целта на тези критици?

Целта им е говорене, омаскаряване и омаловажаване на труда ни. Готов съм с всеки един от тези критици да разговарям и да му отговоря на въпросите. Асеновец е чист клуб. Имало е много случаи, в които са ни предлагани пари, за да продадем даден мач, но ние не сме го правили. Това трябва да бъде ясно! Има мнения сред клубовете в нашата В група, че няма голямо значение дали си втори или петнадесети. Не съм съгласен с това! Ние винаги играем за победа без значение срещу кого. Казвал съм го на момчетата.

– Не остава много време до началото на първенството. На днешната (б.а. във вторник) тренировка на отбора са присъствали четирима футболисти в резултат на това пропадна контролната с Ботев U19, под въпрос е и съботната проверка с Локомотив U19. Какви ще бъдат следващите действия в тази посока?

Важното е да успеем да съберем отбор, с който да старираме първенството. За съжаление, така се стекоха събитията, че много закъсняхме с всичко. Ще се наложи да „жертваме“ няколко контроли, но по-важното е да съберем футболисти. Не чувствам вина за настоящето положение. Появиха се хора, които поддържаха безумната теория, че никога не са чували в аматьорски футбол да бъдат давани заплати на футболисти и треньори. Доколкото знам вече и в А Областна група никой не играе без пари. Имаше варианти да продължим само с юноши, но аз съм твърд противник на това, защото не можем да хвърлим младите момчета и те да наредят 15 загуби. Какво самочувствие ще имат след това? Уверен съм, че ще съберем отбор.

Източник: zona90.com

100 лв. бонус от Efbet. Гледай стотици мачове на живо, играй на високи коефициенти и казино, най-бързите методи за разплащане чрез Easypay и всичко това от удобната мобилна версия на Efbet. Регистрирай се сега от ТУК >>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker