Извън България

Честит 3-ти март!

Днес е Трети март – националният празник на България, в който страната отбелязва 139-ата годишнина от Освобождението.

На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Турция подписват Сан-Стефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България. За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор“, а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България.

Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

Днес в цялата страна с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметниците на загиналите за свободата на България ще бъдат поднесени венци и цветя, предвиждат се и църковни ритуали в тяхна памет.

В тържественото отбелязване на националния празник ще участват и военнослужещи от Българската армия. Голяма част от музеите и галериите в цялата страна обявиха „вход свободен“. Кои места могат да бъдат посетени безплатно днес може да прочетете тук.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в честванията на връх „Шипка“ (проходът „Шипка“ ще бъде затворен днес“) и в градовете: Стара Загора, Белене, Смолян, Благоевград, Асеновград, Горна Оряховица, Елин Пелин, Плевен, Казанлък, Ловеч, Хасково, Ямбол, Шумен, Сливен, Русе, Враца, Монтана, Видин, Бяла Слатина, Свищов. Представители на Военноморските сили ще участват във военните ритуали в градовете Добрич, Варна, Бургас, Созопол, Черноморец, Дългопол, Средец.

Снимка: rodopy.ru

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker