Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Феновете извадиха Локо от преизподнята

Китайското проклятие „да живееш в интересно време” определено е застигнало настоящото поколение локомотивци. Едва ли са много клубовете в света, които за 25 години са преживяели толкова катаклизми, а феновете им покрай тях да са изпили толкова успокоителни. Независимо дали в таблетки, или във високоградусови транквиланти от местни и чужди изби. Двама убити действащи президенти, управляващ от затвора шеф, който си продава мерцедеса, за да спре разпад в клуба, са само някои от беглите щрихи от черно-бялото битие в последните 5 петилетки.

Локомотив в по-новата футболна история е първи в две неща. Тимът от Лаута първи се сдоби с официален фенклуб. Това стана в далечната 1988 година, когато за основаване на неформално сдружение пращаха да правиш марципани в тухларната. По-палавите пък опитваха наровете на Пловдивския затвор. Въпреки това д-р Константин Думанов и Георги Момчилов незнайно как прокараха идеята през иглените уши на ОК на БКП и всевиждащата Държавна сигурност.
Далеч по-голямо предизвикателство обаче приеха момчетата от Сдружение Бъдеще за Локомотив, които през пролетта на 2014 година имаха куража да поискат да поемат съдбините на любимия си клуб и да го измъкнат от преизподнята на съмненията за клуб на черното тото. Около идеята за натиск върху тогавашния собственик Константин Динев се обединиха всички фракции и организации на фенклуба. Инициативата бе подета от Лаута хулс и Наполетани ултрас, които успяха да убедят Гот мит унс, Бригада Пловдив и Организация Трибуна Спортклуб, че клубът не бива да зависи от настроенията, благосъстоянието и личните страсти на един-единствен човек. И всички заедно, обединени около черно-бялата идея, могат да извадят клуба и да го докарат до спасителен бряг. Дали това ще е нов собственик или спонсори, които просто помагат, тепърва предстои да стане ясно.

И така първата част от задачата бе изпълнена. Феновете бяха подпомогнати от иконата Христо Бонев и Атанас Узунов. Христо Колев (Бащата) също застана на тяхна страна. В началото на юни феновете взеха акциите от Коко Динев, а след това се справиха повече от прилично за малкия си опит с управлението на тима. Локо е на четвъртфинал в турнира за Купата на страната и със солиден точков актив пред изпадащите. Задълженията към играчи, треньори и персонал не са непосилни. Остава само да се намери нужният човек, който да приеме присърце черно-бялата идея, да донесе финансова стабилност и да започне да развива клуба бавно и полека, като тръгне от основите.

Авантюрата на Лаута започна през лятото на 2013 година, когато Коко Динев се завърна начело на клуба и обяви, че няма средства да издържа школата. Тогава бе създадено Сдружение с идеална цел Бъдеще за Локомотив, което се зае да възроди славната някога академия на черно-белите, докарана до плачевно състояние съзнателно или не. Зад идеята застанаха както хора с финансови възможности, така и обикновени привърженици, които даваха своята скромна лепта. В първата на управа на Сдружението влязоха адвокат Диян Колев, Велин Терзиев, Димитър Ботушаров, Стоян Грозлеков и д-р Константин Думанов.
За кратко време основно бяха ремонтирани съблекалните на школата, които сега имат европейски вид, за разлика от преди, когато бяха свърталище на флора и фауна от всякакъв вид. Усилено бе осветлението на малкото игрище, а с помощта на фирма Рефан България момчетата от академията бяха облечени с еднакви екипи. В историята остана времето, когато на тренировка един тренираше с фланелка на Роналдо, друг на Меси, а трети на Зидан. Не закъсняха и резултатите. За първи път от много време насам Локо има отбор на полуфиналите за републиканско първенство.

По-важната задача, която Сдружението изпълни, обаче бе взимането на клуба от Константин Динев. Това стана в ранното лято и съвсем не мина гладко. Ден преди Динев да даде акциите си на феновете, колата на адвокат Колев бе опожарена. Това обаче не промени намеренията на хората, решили да намерят нов път за любимия им тим. Чест прави на Коко Динев, че не бе заложил подводни камъни и мини под формата на скрити договори и задължения. Привържениците пък му се отблагодариха, като спазиха обещанието си да не кажат лоша дума за него.

В издръжката на клуба се включиха всички, с изключение на хората, които ги тегнеше носталгията по времето на странните победи с Бенжелун и бай Кольо Раймонди. Нещата тръгнаха добре, но впоследствие се натрупаха загуби, включително и невзрачно представяне в дербито в Коматево през септември, което доведе до раздялата със старши треньора Неделчо Матушев.
Назначаването на Христо Колев (Бащата) бе спасителният пояс за новия проект Локомотив. Бащата за отрицателно време успя да вдигне отбора на крака. Натрупа солиден точков актив, а връх в представянето на тима бе победата над Ботев за Купата и класирането за четвъртфиналите.

Бюджетът на Локо досега се формира още от средствата от телевизионни права, билетите от мачовете и лични вноски. В осигуряването на бюджета се включиха както хората от Сдружението, така и обикновени привърженици. Грижите за здравето бяха поети от Младен Младенов и фамилната клиника Медикус алфа.
Това, разбира се, е крайно недостатъчно за съществуването на клуб с историята и амбициите на Локо. Трудното за черно-бялата общност отново тепърва предстои. Защото фенът на Лаута е създаден така, че винаги да изстрадва до кръв радостта си, която идва после.

Заглавие: Първи сред равни

Адвокат Диян Колев е член на Пловдивската колегия. Другата страст на 39-годишният юрист са източните бойни изкуства. Израснал е в черно-бялата агитка заедно брата си близнак Димитър, с който заедно с бившия волейболист Георги Сидеров притежават кантората Колеви и Сидеров. Диян Колев обаче не влезе в директорския борд.

Стоян Грозлеков, 29-годишен, работи в семейната фирма Сигротех. Преди 12 години той създаде първия сайт, който обедини черно-белите по света. Без Стоян школата едва ли би съществувала във вида, в който е сега. Със сигурност средствата, които фамилия Грозлекови отделят за академията, са не по-малко от издръжката на отбор от В група.

Д-р Константин Думанов, дипломиран зъболекар и бизнесмен. Фанатично предан на черно-бялата идея. Дотам, че влезе в конфликт с колегите си от управата, заради което подаде оставка. Въпреки това д-р Думанов не пропуска мач на любимия си тим.

Велин Терзиев, по-известен като Нежния. Държи барчето на стадиона и очите му се наливаха с кръв при всеки съмнителен мач от ерата Константин Динев. Юноша на клуба, а впоследствие състезател по бокс. Нежния е готов да влезе в конфликт с всеки за любимото Локо. Дори с доскорошни съратници. Държи едно от барчетата на Лаута и осигурява кетъринга на мачовете. Изучи до тънкостите зидарския занаят, докато траеше ремонтът на съблекалните.

Димитър Ботушаров, търговец. Определя себе си като потомствен локомотивец. Факт, дължащ се на това, че е четвърто поколение пловдивчанин, което изключва да поддържа друг отбор.

Петимата бяха избрани като първи сред равни. В издръжката помагат още Константин Ашламов, лидер на Лаута хулс, известен още като Косьо Юнайтеда. Борис Манолов, а също така адвокат Димитър Колев. Безценна подкрепа от всякакъв вид на Сдружението ежемесечно оказва и фирма Рефан България. Управителят Ангел Попов е върл фен на Локо и почти никога не е отказвал помощ. Попов обаче пожела подкрепата му да е безкористна и не е искал пост, нито пък е изявявал желание да ръководи клуба.

Дончо Донев, ”Марица”

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker