ДюшЛокомотив ПловдивФутбол

Филип Колев пред TribunaPlovdiv.bg: Единствено непримиримият характер може да те изведе до големия футбол!

За него президентът на Локомотив (Пд) Христо Крушарски каза, че е по-добър и надежден от всички останали играчи на проби в отбора през това лято взети заедно. Той получава повиквателна за проби от отбори по цяла Европа, а в момента е изключително близо до утвърждаване на своите качества в професионалния ни футбол.

Днес 16-годишният бързак Филип Колев изглежда като един от най-перспективните таланти в школата на Локомотив (Пд). Това показва последната половина година, в която младежът веднъж намери място в групата на „смърфовете“, бе част от летния лагер на отбора преди началото на новия сезон и все по-често започна да записва минути с „черно-бялата“ фланелка – успя да запише минути в контролите срещу кипърския АЕЛ Лимасол, Витоша (Бистрица), Царско село и Оборище (Панагюрище).

Нападателят бе представен пред феновете на тима преди началото на новия шампионат заедно с настоящите си съотборници от мъжкия тим на Локомотив (Пд).

Именно поради розовия път, по който крачи Колев, репортер на TribunaPlovdiv.bg реши да поговори с младежа и да разбере как се е запалил по футболната игра, какви са впечатленията му от първия тим на Локомотив (Пд), както и  целите, които в момента преследва:

Филип, ти си само на 16г., но вече бе представен пред феновете в Локомотив (Пд). Какво е чувството да излезеш на голямата сцена?

Вълнуващо е. Всеки млад футболист тръпне в очакване на този момент. Сега съм още по-мотивиран, тъй като изискванията към мен вече ще са по-големи.

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. от сега оттук >>>

Разкажи ни как започна да играеш футбол?

Като всяко дете, започнах в махалата. Сериозно обаче започнах да тренирам едва на 12-13 години. Доста късна възраст. Един съсед, ботевист, ме заведе в Ботев (Пд). Аз подкрепям Локомотив (Пд), попринцип. Но този човек просто ми каза, че ще ме заведе на една тренировка. Дори не ми каза къде ме води. Купи ми една фланелка, обувки и ме заведе на стадиона. И така се озовах в Ботев (Пд). Започнах в набор 2002 на Любимир Неделев.

Разкажи ни малко повече за този период?

Там нещата се получиха добре през първата година. Станах голмайстор на първенството за този набор. После спечелихме и турнира за „Купата на Капитана“, в който пак вкарах най-много голове. Това беше сезон 2013/2014г.

Как се озова в Локомотив (Пд)

На следващия сезон в Ботев (Пд) ми казаха, че трябва да отида да играя с моя набор, тъй като аз съм роден през 2001г. Дотогава бях играл при набор 2002. Никой преди това обаче не ми беше казвал, че е проблем. След това ме преместиха при моите връстници. Тогава нещата започнаха да се объркват. Попадах на треньор, който мога да кажа, че уби футболното в мен закратко. На него не му хареса това, че съм започнал при по-малките. И затова започна да ме налага като десен бек. Но това не ми харесваше, тъй като аз винаги съм бил нападател. Каза ми, че няма как да играя като нападател. Затова и реших да се преместя в Локомотив (Пд). В отбора на Васил Ангелов.

В момента Локомотив (Пд) има треньор – Войн Войнов, който обича да работи с млади момчета. Мислиш ли да се възползваш от този шанс и да пробиеш при мъжете?

Той ми дава много кураж, когато вижда, че ми е трудно. Мъжкият футбол е много по-бърз, интензивен. В детския футбол не е така, докато при мъжете всяка една грешка се наказва с гол, контраатака. Г-н Войнов много ни помага. Надявам се да започне да налага и да започнем да играем мъжки футбол.

Вече все по-често тренираш с първия отбор на Локомотив (Пд). Какви са впечатленията ти от него?

Тренирам с големи футболисти. Напрежението няма как да не е по-голямо. Всички обаче ме съветват да не се притеснявам. За мен единственото, което може да ти попречи в мъжкия футбол, е притеснението. От това да не сбъркаш. Да не направиш грешка. Защото всяка грешка се наказва повече.

След контролата с АЕЛ (Лимасол) на летния лагер, Христо Крушарски каза, че ти си по-добър от всички останали футболисти на проби взети заедно. Какво мислиш за неговите думи?

Тогава много се развълнувах. Това, че радвам най-големия човек на „Лаута“, за мен е най-важното.

Мислиш ли, че прекаленият медиен интерес към младите играчи може да ги спъне в развитието им?

Не мисля, че това може да ми попречи. Нормално е, когато се играе на по-високо ниво, медиите обръщат повече внимание. Най-важното е да показваш на терена кой си, а не в интервютата. Самочувствието трябва да идва от изявите на игрището.

Защо според теб младите футболисти трудно си проправят път в мъжките отбори у нас?

Тук се гледа малко по-различно на младите. На всяка една грешка се гледа много строго. Феновете искат всичко да става бързо. Но с младите трябва да имаш търпение. Изисква се време за тяхното развитие. Колкото повече шанс ти се дава, толкова повече увереност трупаш. И всичко идва с мачовете. Така младите могат да се адаптират по-бързо. Когато им се дава шанс на терена. Така и грешките ще станат по-малко.

Миналото лято беше на проби в два германски отбора – Фрайбург и Кьолн…

Да, през май миналата година получих покани  от 7 немски клуба. Тогава бях в много труден период, след тежка контузия на глезена, но стиснах зъби и на инжекции заминах. Отзовах се на поканите на Фрайбург, Кьолн и Байер (Леверкузен).  Мисля, че се представих на ниво, въпреки че накрая  в Байер не отидох, защото болката беше станала нетърпима.

Първо, бях във Фрайбург по покана на техния главен скаут Кристоф Ветцел. Бяхме заедно с още един играч от Уест Хям. Подложиха ни на тестове и играхме в двустранни игри. Харесаха ме. Страхотна база, успешен клуб, в малък германски град. Всичко е суперорганизирано. В Кьолн нещата са по-мащабни. Голям град, огромна база, много терени. Там ми връчиха техен екип и директно ме включиха в заниманията на отбора, все едно съм един от тях. Удовлетворен съм от престоя си в Германия.

Какво мислиш за работата с децата в Германия?

Страхотен професионализъм. Младите футболисти тренират ежедневно под погледите на шестима треньори за съответния отбор. Базите са уникални. Работи се здраво, както за тактика и физическа подготовка, така и индивидуално за техника. Храненето, режимът и възстановяването не се подценяват изобщо.

Как ти се отрази престоят там?

Престоят в Германия тотално преобърна представите ми за футбол. Разбрах, че конкуренцията в играта е зверска и всякакво мотане е пагубно. Мога да разкажа как минава един тренировъчен ден в Германия. Ставаш в 8:00ч. сутринта и отиваш на тренировка. Първото занимание е без топка. Разделят ни на две групи от по 15 души. Едните тренират баланс 30 мин., а другите – сила. След това идва обядът. Втората тренировка  е само жунглиране и джитбол. Като между тези сесии децата ходят на училище. Третата тренировка е разиграване и завършване пред вратата. Там всичко е разделено на позиции. Имат си специален треньор за защитниците, халфовете, нападателите и т.н. Също така още един треньор – главен, който обикаля между всички деца и определя методиката на работа.  След като свърши и тази тренировка, се прави кратка двустранна игра.

А как минава един твой ден?

Ставам в 7:00ч. и до 14:00ч. съм на училище – уча в една от езиковата гимназии в града испански и руски. После тренирам минимум 5 часа, а в почивните дни около 7-8ч. на ден. Понякога се случва, да се прибера в къщи и да нямам сили за уроци. Майка ми се шегува, че е благодарна на футбола, че не ми оставял време за глупости.

Кои според теб са най-стойносните ти футболни качества?

Непримиримият характер.

Какви са целите ти в краткосрочен план?

Повиквателна за националния отбор и все по-често влизане в групата на първия отбор на Локомотив (Пд)?

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. от сега оттук >>>

А в дългосрочен…?

Искам да играят в някое от Топ 5 първенствата на Европа.

Английски гранд покани на проби юноша на Локо (Пд)

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker