ВолейболНационали

Сами си утежнихме живота, но гледаме към финалите в Световната лига

България взе много ценна победа срещу силния отбор на Сърбия във втори мач от последния турнир от Световната лига, провеждащ се в Кордоба.

Нашите момчета достигнаха до много изстрадана победа в петгеймов трилър, след като на няколко пъти изпуснаха да затворят мача по-рано.

Все пак момчетата на Пламен Константинов се наложиха в тайбрека, където показаха по-железни нерви от тези на противника, печелейки с 3:2 (25:18, 20:25, 25:23, 24:26, 15:12).

Мачът започна добре за нас и набързо дръпнахме с две точки преднина, благодарение на добрите изяви на Соколов и Розалин Пенчев от сервиз. Пламен Константинов заложи на титулярите си в този мач, за разлика от снощния двубой с Бразилия.

Постепенно сърбите скъсиха пасива си и дори поведоха преди първото техническо прекъсване с 6:8.
След прекъсването точка на Соколов и по диагонала и страхотен блок на Ники Николов върнаха равенството в гейма.

Отново Николов с техничен удар даде преднина на трикольорите, правейки резултата 9:8. Играта започна точка за точка, като за гостите доста деен бе Урош Ковачевич. Процентът на успешен начален удар за „лъвовете“ в този мач бе доста висок.

Липсваха честите грешки, които всички виждахме в предишните мачове на националите, а също така се забелязваше добрата игра на блокада. При второто техническо прекъсване нашите волейболисти имаха преднина от две точки 16:14.

Последваха силни минути за нашите след паузата. Георги Братоев игра с Цветан Соколов от доста трудна ситуация, а безгрешния до момента Соколов отново не сгреши. Секунди след това нашият разпределител игра с Виктор Йосифов, който реализира с много добър пайп – 19:15.

Бомба на Розалин Пенчев не остави никакви шансове за посрещачите на Сърбия, извеждайки нашите до 20:16. Отново Пенчев игра успешно по блокадата на сърбите и запази преднината на България от четири точки – 21:17. Страхотна блокада на Ники Пенчев позволи на България да достигне до геймбол. Сърбите пък изкара топката в аут след атака на Ковачевич отляво, като по този начин геймът бе затворен в наша полза – 25:19.

Вторият гейм започна с грешка на Соколов от начален удар. Пайп на Йосифов върна точката и изравни резултата – 1:1. Още три грешки от сервиз на нашите позволиха на сърбите да дръпнат лесно, повеждайки с точка преднина. Това даде инициативата на съседите ни, които заиграха по-освободено. Урош Ковачевич преодоля двойната блокада на Йосифов и Соколов, изстрелвайки своите съотборници напред в резултат – 5:7.

При първото техническо прекъсване тази разлика не бе променена и сърбите водеха с 6:8. Почивката се оказа полезна за „лъвовете“, които изравниха резултата, а при втората точка Соколов реализира с много добър китков удар. Никола Йовович хвана неприятно на блокада Николай Пенчев, и отново върна двете точки преднина за своите – 9:11. Момчетата на Пламен Константинов отново заличиха пасива и изравниха до 13:13.

И при второто техническо прекъсване обаче сърбите се оттеглиха с точка преднина – 15:16. Точки на Караманович и Ковачевич след прекъсването накараха селекционера на България Пламен Константинов да поиска прекъсване, за да даде наставление на своите играчи.

Изглеждаше, че седемте грешки от начален удар до момента във втория гейм наклоняваха доста везните в полза на нашите съседи. Две последователни блокади на нашия противник след паузата направиха разликата внушителна – 16:21.

Сривът в играта ни от начален сервиз продължи и след това, а проблемите ни започнаха и при блокадата, която спря да функционира. Блокаут на Цветан Соколов запази шансовете ни в гейма – 20:23, но Подрашченик доведе своите до геймбол с много добра атака по диагонала. Блокаут на Урош Ковачевич затвори гейма за сърбите, които изравниха резултата в геймовете.

След нещастно загубения втори гейм срещу Сърбия нещо в играта на нашите волейболисти трябваше да се промени. Третата част тръгна точка за точка, но определено можеше да се съжалява за точките на сърбите, които българите допуснаха, тъй като можеше да бъдат отиграни по доста по-добър начин.

Посрещането ни бе разколебано и срещахме трудности при отиграването на топката, след като с нея е играла блокадата ни. Соколов проби блока на Ковачевич и така поведохме със 7:6. Нашите се оттеглиха на почивка при първото техническо прекъсване с аванс от две точки 8:6, което даде глътка въздух на нашите момчета.

Противно на очакванията обаче отново допуснахме разконцентриране и позволихме на съседите ни да изравнят 10:10. Добри действия на Теди Салпаров, след чието отиграване Николай Пенчев реализира, отново върна преднината ни от две точки в гейма – 14:12. Три последователни грешки от страна на волейболистите ни отново обърнаха развоя на третата част и сърбите пак се оказаха водачи – 14:15. Соколов и грешка на западните ни съседи направиха резултата след второто техническо прекъсване 16:15 за България.

За наше щастие и сърбите започнаха да допускат чести грешки, което ни помогна да поведем до 20:18. Изключително представящият се до момента Ковачевич натрупа три последователни точки, а на набезите му нашите волейболисти не намираха отговор. Пламен Константинов поиска прекъсване при резултат 22:23 за Сърбия, а веднага след него Ники Николов изравни.

Розалин Пенчев с феноменална единична блокада изведе България до геймбол. Грешка на Ковачевич изведе нашите волейболисти до спечелването на третата част с 25:23.

Четвъртият гейм започна устремно за нашите момчета. Блокада на Розалин Пенчев, грешка на най-важния играч на сърбите Ковачевич и нов блок на Виктор Йосифов дадоха преднина от три точки за България – 3:0. За разлика от предишните геймове в мача, този път играчите на Пламен Константинов съхраниха тази преднина, а малко преди първото техническо прекъсване Николай Николов с единичен блок направи резултата 8:4.

След него две последователни блокади на Николов и Соколов вдъхнаха спокойствие на волейболистите ни, които водиха с 10:4. Нова блокада на Розалин Пенчев затвърди доброто ни представяне – 11:4. Сърбите смъкнаха три точки от предимството, което имахме, а Пламен Константинов не изчака разликата да бъде скъсена още повече, за да поиска техническо прекъсване. Остро пусната топка на Розалин Пенчев запази преднината на България 14:10.

Влезналият от пейката Тошко Скримов хвана на блокада играч на Сърбия за 15:11. Второто техническо прекъсване в гейма завари резултата 16:13 в наша полза. Соколов в четвъртия метър срещу тройната блокада на Сърбия направи преднината ни още по-комфортна 17:13.

Още две точки за трикольорите сякаш предвещаваха заформящата се победа за нашия тим – 19:13. Пламен Константинов усети лекия спад в играта ни, след като позволихме на съперника на отбележи три последователни точки. След искането прекъсване на играта от селекционера ни Соколов реализира нова точка в нашия актив – 20:16. Ники Николов на блокада и с прекрасен ас направиха резултата 22:17.

Гоцев с превъзходен пайп реализира за 23:19, но от последвалия начален удар на Соколов сърбите скъсиха на 23:20. Нова точка на съседите ни, а след това грешка на Братоев завързаха гейма – 23:22, а блокаут върна равенството.

Розалин Пенчев се възползва от добре вдигната топка към него на Теди Салпаров и матира тройния блок срещу него. Две точки за сърбите внесоха напрежение в отбора ни, след като се добраха до геймбол. Блокаут на Катич затвори гейма, след като нашите пропиляха доста сериозна преднина. Така срещата трябваше да бъде решена от тайбрек.

Ники Николов с единичен блок даде преднина на България в тайбрека. Отново Николов игра по блокадата на сърбите и направи 2:0. Нашите започнаха да поддържат тази разлика до 4:2, когато Соколов добави още една точка в нашия актив с мощен удар отдясно по диагонала.

Ники Николов с ас покачи на 6:2. Соколов намери пролуката по правата и реализира за 7:3. Играта се накъса, след като първо нашият щаб, а след това този на сърбите поиска видеоповторение. След тези прекъсвания резултатът стана 7:4 за „лъвовете“.

Соколов с мощна игра по блокадата на Катич добави нова точка в актива ни за 8:4. Бърза размяна на точки и за двата отбора направиха 9:5. Нов спад в нашата игра позволи на съперника да намали до 9:8, но Ники Пенчев самоотвержено покачи на 10:8.

Аут от начален удар на Сърбия ни изведе до 12:10, а мощен удар на Пенчев покачи на 13:11. Битката в петия решаващ гейм продължи, след като сърбите отново вкараха за 13:12, но добри действия на Розалин Пенчев изведоха България до така ценния мачбол. Единичен блок на Виктор Йосифов затвори мача, в който взехме така важната победа за нас, с която можем да се класираме на финалите в Световната лига.

Долу ще намерите активен линк, с който ще можете да гледате мача НА ЖИВО

снимка: FIVB.COM

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker