ТопФутбол

Спортът и футболът в България умират при евентуална забрана за реклами на хазарт?

Българският футбол и цялостно спортът в България е заложен на карта, тъй като се очаква бетинг компаниите, които са най-големия спонсор да намалят повече от драстично своето финансиране.

Причината? Утрешното гласуване на промени в Закона за Хазарта, с което ще се ограничи рекламата на хазарт в телевизии, електронни сайтове, медии и други. Това решение от своя страна моментално ще отвори и вратата за нелегалния хазарт, който трудно ще бъде различим от самите играчи.

Както е известно футболът у нас е почти изцяло зависим от хазартните компании, като по-голямата част от клубовете разчитат само на тях за своето оцеляване.

Темата пък бе повдигната от волейболния селекционер на ЦСКА Александър Попов, който заяви, че намаляването на финансите от бетинг компаниите ще причини истинска катастрофа на спорта у нас.

Ако трябва да задълбаем малко повече относно елитния ни футбол, трябва да се знае, че хазартните компании осигурят близо 50 млн. лева за професионалните ни клубове (Около 100 млн.лева е инвестицията за целия спорт в страната). Единствените два тима, които не са спонсорирани от бетинг компании са Черно море и Крумовград. Всички останали тимове са пряко зависими от инвестициите на големи компании като efbet, Winbet, Inbet, PalmsBet и т.н.

За добро или лошо това е положението в българския спорт. Ако букмейкърите съкратят с 50% разходите си за реклама в спорта, каквито са индикациите, това означава, че се получава дупка от порядъка на 50 млн. лева. Сума, която държавата едва ли ще компенсира, но може да бъде сигурна, че най-късно през лятото, когато рекламните договори масово ще се подновяват при занижени параметри или прекратяват, клубовете вкупом ще почукат на вратите на финансовото и спортното министерство с молба да им се осигурят липсващите милиони, добавят колегите от “Спортал”.

Още по-притеснително е, че през декември миналата година от “Възраждане” вкараха техен проектозакон, демонстрирайки тотално невежество и рискувайки да съсипят спонсорските договори на спортните и футболни клубове, а и хазартния бизнес, като цяло, което моментално би довело до възможност на развитие на нелегалните залагания в страната.

“Да се е надяваме, че (предложението, б. р.) е недоглеждане. По-лошото е, ако някой, облечен във власт – в случая законодателна, се опитва да нанесе удар срещу свободата на медиите, и то целенасочено. Надявам се да е недоглеждане и да имат още един ден за размисъл, за да разберат ефекта от това, което ще направят. То не е в интерес на никого”, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия ръководителят на бизнес отдела на в. “24 часа” Самуил Огнянов.

Собствениците на Нова телевизия от “Нова броудкастинг груп” изпратиха позиция до депутатите, че подобна забрана в средата на годината ще застраши много от спортните предаванията на медията, особено свързани с европейското първенство по футбол.

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) изтъкват, че “забраната за реклама в медиите е забрана за предоставяне на медийна услуга по смисъла на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги”, а финансовата устойчивост на медиите, включително чрез реклами на хазарт, е важна за качествената журналистика.

Легендата на българския волейбол Любо Ганев заяви в интервю за Нова телевизия в понеделник припомни, че и спортът ще бъде засегнат драстично от евентуалното спиране на хазартната реклама, защото ще намалеят приходите на хазартните компании, а те ще орежат финансирането на спорта. Проектът на ГЕРБ и ДПС обаче не ограничава самото спонсорство.

Ганев на няколко пъти предложи, ако отреже приходите от хазарта, държавата да финансира спорта от други едри бизнеси – банките, застрахователите, енергийните фирми или през военнопромишления комплекс. За разлика от спорта обаче, банките са длъжни да спазват корпоративна етика и социална отговорност чрез т. нар. ESG политики, според които хазартът е забранена за банково кредитиране дейност.

“Чрез спорта и чрез образованието се изграждат ценности, които много трудно някой може да замени”, каза Любо Ганев. Според него да залагаш или не, е личен избор. В същото време е известно, че делът на хазартно зависимите точно сред спортистите е много висок и ценностите, на които учи спортът, не могат да предпазят много от тях от зависимостта. Ганев настоява, ако забрани рекламата на хазарт, държавата да каже как ще компенсира медиите и спорта, които са основните засегнати страни от мярката, пишат колегите от “Mediapool.bg”.

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker