СпартакФутбол

Спартак Пловдив на 71 години!

Днес “Спартак” Пловдив чества 71 години от основаването си. На днешната дата е утвърдено името на клуба, което с гордост носи и до днес. Месец по- рано се сливат Народното физкултурно дружество (НФД) „Левски“ и НФД Ударник под името Левски-Ударник.

На едно от първите събрания на ръководството са определени и цветовете на екипите на тима – синьо, червено и бяло.

Историята на Спартак има много възходи и падения.

Безспорно най- великия момент е спечелването на шампионата на страната през 1962/1963, а легендарният Тодор Диев, става голмайстор на България. Още тогава пресата гърми “Пловдив е футболнаа столица на България”

През 1958 г.”гладиаторите” печелят Купата на страната, тогава на Съветската армия.

През лятото на 1967 “Спартак” Пловдив е принуден да се слее с Академик (Пд) и Ботев (Пд) и заедно образуват нов клуб с името Тракия (Пловдив), който дълго време е сред най-добрите отбори в “А” група.

На 2 декември 1982 г. Спартак възстановява своята самостоятелност, което продължава до 1998г., след като поради тежка управленска криза се обединява с другия клуб от пловдивския район „Южен“ – Сокол`94 Коматево, който по онова време е и значително по-стабилен финансово. Под името Спартак-С’94 тимът играе до 2001 година.

От 2001 “Спартак” отново си връща самостоятелността.

Една от най- тъжните дати в историята на “Спартак” е 11 август 2016г., когато мъжкият отбор на Спартак Пловдив се разпада и отказва участие в първенството на Трета лига- Югоизточна “В” група и остава само школата на клуба.

Повратният момент е началото на 2018г., когато с ново ръководство, начело с Динко Миленчев, мъжкият тим на “Спартак” е възстановен и тръгва от най- долното стъпало на футбола, за да громи по села и паланки с амбицията с всеки един сезон да изчаква по едно стъпало по пътя към успехите от славните години на отбора от “Кючук Париж”.

С амбицията стадионът, носещ името на Тодор Диев, крилото по- бързо от вятъра, да се превърне в едно съвременно и модерно съоръжение.

По трънливия път на възраждането “Спартак” има и подкрепата на своите фенове, защото всички вярват историята продължава…

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker