Ботев ПловдивТопФутбол

Новият треньор на Ботев: Бях много наранен от Бог, приех исляма! 11 месеца мелих месо

Ботев (Пловдив) представи официално днес новия старши треньор на тима – Бруно Балтазар. Португалецът идва в “Коматево” от американският клуб Рочестър Ню Йорк от MLS Next Pro League.

Самият мениджър обаче има доста тежко минало, в което самият той разкрива изключително интересни неща през 2022 година в сайта tribuna.expresso.pt.

Вие сте от Лисабон, кажете нещо за родителите си?

Роден съм в São Sebastião da Pedreira, родителите ми също са от Лисабон, със силна връзка с квартала Mouraria, те са родени, израснали, срещнали са се и са живели там. Баща ми, Фернандо Балтазар, работеше за застрахователна компания и играеше футбол в първа дивизия през 70-те за Атлетико и Ориентал. Беше полупрофесионалист, тренираше през нощта и работеше през деня. Майка ми, Аделина Балтазар, беше офис служител. Аз съм само едно дете.

В Мурария ли си израснал?

Не, когато родителите ми се ожениха, ние се преместихме в квартал Иданя, в Белас, в община Синтра. Имам силна връзка с квартал Mурария, защото прекарах летните месеци там, в къщата на баба ми и дядо ми, бях кръстен в Mурария, в църквата Coleginho, но израснах в Idanha.

ТОП Бонуси За Месеца

🎁До 300 лв. Бонус нов Клиент за Спорт🎁

Вземи бонус

При регистрация в Бетано ползвай Промо код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁 50 БЕЗПЛАТНИ ЗАВЪРТАНИЯ ЗА НОВ КЛИЕНТ🎁

Вземи бонус

Бонус Комбо - 30лв. залог БЕЗ РИСК - Ранно Изплащане и още много други са активни в Palms Bet. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁До 550 лв. Бонус нов Клиент за Спорт🎁

Вземи бонус

При регистрация в WINBET ползвай Партньорски код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁150 Безплатни Завъртания + до 1500 лв🎁

Вземи бонус

При регистрация в Бетано ползвай Промо код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

Кой е първият ти спомен от детството?

Преживяванията в Idanha, квартал, който нарасна с бума на раждаемостта. В който хора, които нямаха възможност да живеят в Лисабон, започнаха да заемат периферните квартали на Лисабон и аз бях просто още един продукт на тези периферни квартали. Спомням си едно щастливо детство, със стотици и стотици деца, играещи на топка, каращи колела, излизахме от вкъщи в девет сутринта и се появявахме само през нощта.

Беше ли спокойно дете или създаваше много главоболия?

Много спокоен. Може би защото бях единствено дете, бях много интровертен, с известни трудности в общуването като малък. Родителите ми дори ми казваха: “Излез навън, иди да играеш с другите деца“. Малко се съпротивлявах, но от 10-12-годишна възраст нещо сякаш щракна в мен и започнах да излизам и да създавам приятелства, които продължават и до днес.

Как беше в училище, харесваше ли ти там?

Завърших, но не бях отличен ученик, винаги бях малко мързелив, винаги бях “под въпрос” за преминаване в горен клас. Учих седем години в Colégio Moderno, в Campo Grande, не успях на седмата година и отидох в Colégio Vasco da Gama, където в момента учат дъщерите ми. Завърших средно образование в държавното училище в Портела де Синтра, защото вече играех за Синтренс.

Коя е историята от детството, която все още се помни на семейни събирания днес?

Имаше един такъв епизод, трябва да съм бил на около шест или седем години, когато родителите ми, група приятели и семейство отидоха на обяд в Paço de Arcos. Не знам какво ме обзе, но реших да се скрия под лодка. Изчезнах и си спомням, че ми доставяше огромно удоволствие да гледам мъките на всички, които ме търсят, чувствах се супер важен. Докато не разбрах, че хората са много притеснени да ме търсят и аз се появих. Получих такова мъмрене [смее се].

Какъв искаше да станеш като малък?

Израснах в спортна среда, дядо ми беше юноша на Бенфика, баща ми играеше футбол, леля ми се занимаваше с лека атлетика за Бенфика, така че семейството винаги е имало много връзка със спорта. Но си спомням, че бях малък и обичах всичко, което беше свързано с археология, откриване и изравяне на съкровища, древни неща. Гледал съм Индиана Джоунс десетки пъти, знаех репликите наизуст. Покойният ми дядо имаше ферма и зеленчукови градини в покрайнините на Лисабон и аз обичах да ходя в мръсотията, обичах да се цапам. Имах пет кошера и едно време ми харесваше да бъда и агроном (смее се).

Футболът само улично забавление ли беше в този момент?

Да, играехме на улицата, с два камъка за врата. Винаги съм бил запален по уличния футбол. Турнирите, организирани в квартала, бяха моят първи опит в Grupo Bandolinista 22 de Maio, в Idanha, който имаше отбор от ветерани.

На колко години бяхте, когато започнахте да играете организиран футбол?

На 12, 13 години. Първият ми отбор беше Агуалва-Касем, не се задържах дълго там. Бях изпълнен със срам, пълен с проблеми да бъда в съблекалнята, това ме объркваше, защото бях донякъде интровертно дете. Не останах в този отбор и това беше травма, огромен неуспех в детството ми. Казах, че не искам да играя повече, че ще играя само в квартала с приятелите си. Баща ми беше разочарован, защото играеше футбол и също беше треньор в областта, но ми даде необходимото място и време.

Виждал ли си баща си да играе футбол?

Не. Той беше помощник-треньор в Атлетико и в Агуалва-Касем, също в областта. Единствените наставления и препоръки, които съм имал от баща ми, са само тренировки. За съжаление, никога не съм го виждал като действащ футболист.

Футболът ли е единственият спорт, който сте практикували?

Не. Плувах в Спортинг, бях там състезател, защото учих в Кампо Гранде, беше наблизо. Беше на около шест-седем-годишна възраст. Но когато започна да има малко по-голяма конкуренция, в която трябваше да меря сили с моите колеги, това ме отказа и реших, че не искам да ходя повече на плуване. Веднъж един треньор ми се скара, защото не успях да изкарам цялата дължина на басейна. Повечето ме изпревариха и аз като цяло се справих зле със ситуацията.

Не обичахте да се състезавате?

По това време, тъй като бях донякъде интровертен и може би като единствено дете, се борех и исках да спра да плувам. “Няма да отида повече. Ако ме заведеш там, ще избягам от басейна”, казах на майка ми [смее се]. През първите си десет, единадесет години от живота си бях много интровертен и имах проблеми с общуването там. В училище имах свои приятели, но когато трябваше да се състезавам, чувствах проблеми.

bet365
Имахте ли футболни идоли?

Да, когато бях на 9-10 години. Бяха Мануел Фернандеш, Карлос Мануел, Шеу, Шалана, чувал съм много за Еусебио, но никога не съм го виждал да играе и затова той не беше моят фаворит. Когато футболът започна да ме интересува, започнах да имам идоли. Впоследствие станах пълен фен на английския футбол. В стаята ми четирите стени бяха изцяло покрити с плакати на английски играчи. Тогава вече бях навлязъл в юношеството.

Откъде дойде това увлечение по английския футбол?

Не мога да кажа защо. Бях фен на Ливърпул, бях член на фен клуба на Ливърпул. Видях го в едно списание и го изпратих с писмо, но не мога да разбера защо, нито беше много лесно по онова време да гледам английски футболни мачове. Но винаги съм изпитвал голямо очарование и купувах куп списания, които можеха да бъдат намерени в книжарници в Аморейрас.

Кои бяха твоите любимци от английския футбол?

От Ливърпул бяха Джон Барнс и Йън Ръш. Тогава срещнах играчи като Матю Льо Тисие, Алън Шиърър по-късно, Теди Шерингам, харесах всички тези звезди и стаята ми беше напълно покрита с техни плакати.

Кои португалски футболни клубове сте подкрепяли?

Ние сме от семейство на привърженици на Бенфика, поради семейното влияние симпатизирах на Бенфика. Дядо ми беше футболен юноша на Бенфика, леля ми беше национален рекордьор в щафетите за Бенфика, а баща ми играеше ръгби за юношите на Бенфика. А сега голямата ми дъщеря играе волейбол за Бенфика. Затова винаги е имало силна семейна връзка с Бенфика.

Как продължихте с футбола, просто от игрите в квартала?

Да, играехме на малки вратички. Баща ми имаше приятел в застрахователна компания – Маркес, се казва. Той беше треньор на младежи в Sintrense и един ден е казал на баща ми да ме прати да тренирам при него. Когато баща ми ми каза за това, отговорът ми беше: “Не, ако ти е приятел, не го искам. Не искам услуги”. Но Антонио Маркес, с когото все още обядвам редовно, накрая ми се обади: “Знам, че не искаш да идваш да тренираш, защото съм приятел и колега на баща ти, но нещата няма да се смесват, ако дойдеш тук. Покажи, че имаш качество и ще останеш. Ако не покажеш качество, няма да останеш, въпреки че баща ти е мой приятел. Това ме успокои и отидох да тренирам. Нещата дори вървяха добре за мен. В един мач бях много уморен от тичане и фаулирах брутално няколко деца [смее се].

Кой определи позицията ти на терена?

Бях голям, бях по-висок от другите деца, бях концентриран и баща ми беше този, който каза: “От него може да стане добър централен защитник”. Баща ми също беше централен и беше полузащитник в Атлетико. Тренирах на тази позиция и там направих кариерата си. През онази година играх заедно с Луис Лурейро, който игра за Спортинг и националния отбор. Направихме двойка централни защитници и се качихме в дивизията, при юношите. Това беше първият ми опит. Бях на 15 години.

ТОП Бонуси За Месеца

🎁До 300 лв. Бонус нов Клиент за Спорт🎁

Вземи бонус

При регистрация в Бетано ползвай Промо код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁 50 БЕЗПЛАТНИ ЗАВЪРТАНИЯ ЗА НОВ КЛИЕНТ🎁

Вземи бонус

Бонус Комбо - 30лв. залог БЕЗ РИСК - Ранно Изплащане и още много други са активни в Palms Bet. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁До 550 лв. Бонус нов Клиент за Спорт🎁

Вземи бонус

При регистрация в WINBET ползвай Партньорски код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁150 Безплатни Завъртания + до 1500 лв🎁

Вземи бонус

При регистрация в Бетано ползвай Промо код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

Минавало ли ви е през ума да станете професионален футболист?

Малката буболечка започна да расте естествено. Но нещата не бяха много ясни. Винаги съм имал влечение към езиците, в момента говоря свободно четири езика. Тогава вече имах усет към английския и френския, така че ориентацията ми беше по-скоро към туризма. По-научните дисциплини никога не са били за мен, бяха много повече хуманитарни науки. Но, разбира се, футболната мечта започна да расте, аз също започнах да се развивам, да тренирам всеки ден и мечтата започна да расте, с напътствията на баща ми.

Кога почувствахте, че бъдещето ви наистина включва да бъдете футболист?

Може би, когато се изкачих до ниво старша възраст в Sintrense. Започнах в младежкия отбор и отивах да гледам мачовете на втория отбор на Синтренсе. За мен те изглеждаха като играчи на Реал Мадрид [смее се]. Идолизирахме играчите, тази атмосфера от пълния стадион, може би това тогава ми “щракна” в главата – това е, което искам да направя един ден. Мечтата ми беше да достигна представителния тим на Sintrense, това би било фантастично за мен.

Как премина този преход от юноша към мъжкия футбол?

Винаги е трудно, а по това време още повече. Това беше най-мрачният период в живота ми и на семейството ми, защото баща ми почина, когато бях на 18 години.

Как се случи това?

У дома, отиде си внезапно. Събудих се в три през нощта от писъци на майка ми. Баща ми почина така, от нищото, без да е болен. Той беше на 44 години, аз бях на 18. Беше 12 май 1996 г. Това беше третата ми година като юноша, бях капитан, направих фантастичен сезон, вкарах 10 гола, въпреки че бях централен защитник. В мач от последния кръг на шампионата бях повикан в първия състав на Синтренсе за двубоя срещу Алхандра от III дивизия. Най-голямата изненада е, че бях в стартовия състав за тази среща. Това беше началото на май, помня, че влязох на загрявка и като погледнах баща ми и видях, че разбра, че ще започвам, побеля, пребледня, беше по-изнервен от мен. Никога не го бях виждал такъв, толкова надут от гордост. Изиграх мача, победихме Алхандра и местен вестник ме обяви за играч на мача. Две-три седмици по-късно неочаквано баща ми изчезна. Дори видях първия си мач като старши. Но когато на 18 идолът ти изчезне, е много сложно. Бях сам с майка ми, напуснахме квартала, преместихме се в друга къща, беше много тежко. За щастие, с образованието, което имах и подкрепата на семейството ми, никога не се отклоних и останах фокусиран върху футбола.

Помните ли още първата нощ навън?

Беше на 18 с приятели от моя квартал. Отидохме да пийнем на популярен фестивал в църквата в Масама, която все още се строеше, а след това отидохме в Лисабон в das Docas. Но тези нощни излизания бяха не бяха чести.

Запознанства? Имаше ли нещо сериозно?

Вече бях срещнал сегашната си съпруга Надя. Тя е от марокански произход.

Как се срещнахте?

Това е дълга история. Бях колежанин във Франция и учителят организира обмен с побратимения град на Синтра – Ел Джадида, в Мароко. Срещнах съпругата си по време на това пътуване, на този обмен. Беше влюбване от пръв поглед, аз и тя, когато се срещнахме. Поддържахме връзка с писма, баща ми беше още жив, аз бях на 16 години. Писма, стационарни телефонни разговори, които бяха много скъпи. На следващата година мароканците дойдоха в Синтра и продължихме да си говорим. Тогава накарах родителите ми да отидат до Мароко с кола [смее се]. Оттам нататък нещата започнаха да стават по-сериозни. Междувременно баща ми почина. Днес сме женени и имаме две дъщери.

Кога се оженихте и кога тя дойде тук?

Когато тя все още беше моя приятелка, президентът Хорхе Сампайо направи държавно посещение в Мароко с голям антураж. Той отиде да посети стария Мазагао, който е стар португалски град. Надя вече беше напреднала с португалския. Завършила е френска литература, но вече имаше познания по нашия език. Президентът отиде да посети Фес и тя го попита: “Здравейте, г-н президент, аз съм мароканка, но наистина харесвам вашата страна“. Той беше изненадан: “Как момичето говори португалски?!”. Тя обясни, че излиза с португалец и че той вече е бил тук. Хорхе Сампайо й каза да говори с господин от антуража, който беше директор на институтът Camões, който даваше стипендии на чужденци, при това посещение му даде стипендия за две години, за да дойде в Португалия. Това, което ускори нейното идване, беше, че баща ми почина и ние се преместихме. Майка ми трябваше да отговаря за нея и това е, тя започна да живее с нас, на 20, 21 години.

А вие останахте ли в колежа?

Когато баща ми почина, бях още в 12 клас и зарязах два предмета. Отне ми две години, за да завърша гимназия. Бях ядосан за всичко и отвратен от това, което ни се случи. Накрая на 20 години вече играех за Синтренсе, в III дивизия и майка ми ми каза: “Тренираш нощем в Синтренсе, печелиш малко пари, но това не е достатъчно, ако не искаш отидете в колеж, трябва да си намерите работа, че това не е животът”.

Колко беше първата ви заплата?

Около 100 евро на сегашните пари. И ако имаш повече от 10 мача, отиваш на 150 евро. Когато направих тези мачове, ме повишиха и се чувствах като най-важния човек на света, получавайки 150 евро на месец.

Какво направихте с първата заплата?

Моите родители ми бяха подарили мотор. Та парите стигаха, за да си купя едни ботуши и маркови дрехи.

bet365
Как реагирахте на ултиматума на майка ви за друга работа?

Нашият масажист в отбора – Чикиньо, отговаряше за цех в месокомбинат и реших да отида на работа при него. 11 месеца бутах и мелих месо, пълно с кръв. Ходех на работа, играех късно вечерта, докато разбрах, че това не е животът за мен. Тогава реших да завърша 12-ти клас и да отида в колеж.

Каква диплома искахте да имате?

Нещо, свързано с чужди езици. Отидох на курс за писмен и устен преводач по английски, френски и работни езици в Автономния университет в Лисабон. Аз обаче смених отбора ми Sintrense с този на Odivelas.

Защо?

Дауто Факира беше мой старши треньор в продължение на три години в Синтренсе. Бяхме в III дивизия, след това се качихме в IIB и той замина за Odivelas. Този клуб имаше амбиции за влизане в по-горна група и плащаха много пари по това време. Той взе шестима играчи от Синтренсе, аз бях един от тях. В края на сезона отидох в Одивелас и с парите, които получавах там, печелех много повече, плащах си обучението. Прекарах четири години в Odivelas. Фокусирах се върху игрището и имах идеята, че трябва да имам план Б, в случай че футболът не се получи. Освен това видях бивши колеги да прекратяват кариера и да отиват на работа, която не е това, което исках за живота си. Губиш баща си, своя идол, работиш в месокомбинат от осем сутринта до шест следобед и пак ще тренираш, за да изкарваш мизерни пари… Видях трудностите, през които преминаха моите колеги. Разбрах, че трябва да завърша курса, независимо от всичко. Междувременно се ожених, първо се регистрирах и след това направихме церемонията в Мароко. Освен това се ожених в Мароко, където трябваше да приема исляма, за да бъде признат бракът.

Като играч каква беше вашата цел? Вече сте били на 26 години, какви мечти имахте още?

Бях пълен с мечти, виждайки накъде ме води кариерата ми. Започнах да виждам колеги да преминават в по-силни отбори. Един от най-добрите ми приятели, Луис Лурейро, отиде в Насионал, в Портимонензе, и очевидно искаше същото. През 3-тата година в Odivelas имах възможността да отида в Германия, в Динамо Дрезден. Хосе Мораис помоли Дауто Факира да препоръча някои играчи, той препоръча мен и Пауло Виейра. Замразих записването в последната година на колежа и реших да рискувам. Беше третодивизионен отбор, но в съвсем друга обстановка – играеха винаги пред 14-18 хиляди души.

Как се адаптира в Германия?

Това беше културен шок. Най-много ме впечатли грандиозността, организацията и ангажираността на стадионите. Свикнал с II дивизия B, в Португалия, със 100, 200 души на стадиона, които те наричат ​​или те подкрепят, и изведнъж играеш с 12, 14 хиляди и 18 хиляди души.

Вярващ човек ли си?

Имах католическо възпитание. Майка ми и баба ми са много по-религиозни от мен. Бях много наранен от Бог, когато баща ми изчезна. Станах много по-скептичен, по-прагматичен, може би по-празен, с по-малко благодат.

Коледни Подаръци в Бетано – Безплатни Завъртания и Залози

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Един Коментар

  1. Тоя е от нашите. 90% от феновете на Ботев се кланяме на Аллах!

    Аллах акбар мой Ботевъ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker