бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивВ чужбинаПловдивчаниФутбол

Неделев: Липсва ми пълният стадион, обичам Ботев повече от всичко

Около езерата често се раждат легенди. Като за Ескалибур, меча на крал Артур, и за чудовището от Лох Нес. Край Женевското езеро всяка година светът вижда за първи път едни от най-красивите нови автомобили…

Там една лятна вечер Томас Тухел отпивал глътка от бирата си, когато чул името Тодор Неделев. Бил истински диамант. Играел в българския “Ботев”. “Нека го видим”, казал треньорът на “Майнц”. И набързо организирал пътуване до Бургас, после до Щутгарт. И се убедил – в Пловдив наистина се е родило едно малко футболно чудо, което може да стане голяма звезда.

Последвали светкавични преговори, стискане на ръцете със собственика на “Ботев” Цветан Василев и… Бундеслигата отново има своя българин. След Лечков, Балъков, Боримиров и Костадинов Бербатов и Мартин Петров.

Феновете на “Майнц” вече обичат Неделев. И то още преди да са го видели в официален мач. Но както казва дикторът на стадион “Кофас Арена” – в отбора вече е големият талант на Югоизточна Европа. С други думи – би трябвало скоро от него да се очакват гръмки неща.

Идвайки в Германия, Неделев се сблъска с непознато предизвикателство – да пребори търпението. “Всеки ден давам всичко от себе си на тренировките и чакам своя шанс. Знам, че ще го получа, но ми е адско тежко”, признава Неделев и поглежда в своя мобилен телефон дали няма някоя новина за любимия му “Ботев”.

“Липсват ми приятелите и България, но хората тук са много мили и внимателни с мен – продължава 21-годишният национал. – Трудно е, когато не играеш. Преди всеки мач се надявам да чуя името си в групата. Ще стане. Треньорът непрекъснато ме окуражава.”
Дните на Неделев в “Майнц” са свързани изцяло с футбола. Ако не е на тренировка, гледа мачове по телевизията. Предано на играта момче е – следи всички отбори в големите първенства, познава футболистите им. И много го боли заради кризата в любимия “Милан”.

“Мога по цял ден да гледам футбол – признава Неделев. – Никога не пропускам българските мачове. Затова и първата ми работа беше да си инсталирам сателитна антена за наша телевизия.”

Другите забавления на звездата е компютърната военна игра “Кънтър Страйк” и безброй филми и сериали. Още на старта на германската авантюра националът се сблъсква и с първите бюрократични трудности. Цели 24 дни са необходими да влезе у дома му интернет. Защо?

Трудно е да се отговори, а и когато има срокове, на немска земя не се трогват от думите: “Побързайте, той е новата ни футболна звезда!” Накрая се намесва хазяинът – американец от Калифорния и специалист по компютрите. За по-малко от час решава проблема.

Живеещият повече от 20 г. в града Диян Цаков е пръв помощник на Тодор и по-големия му брат Бисер. Превежда, придружава, насочва… Другите “асистенти” са бившият футболист на ЦСКА Румен Калчев и приятелката му Силвия. Да не забравим и най-малкия приятел на Тошко – 3-годишния Иван. Синът на Силвия не спира да “атакува” футболната звезда – пише му съобщения от майчиния телефон, яде му от чинията, кара го да играят заедно футбол. А Неделев не спира да се смее с русокосото хлапе.
“Първата немска дума, която научих, е “маншафт” (отбор – б.а.) – разказва националът.

Вече знам всички футболни термини

Съзнавам колко е важно да науча бързо езика, работя по въпроса.”

“Майнц” също не спира да обгрижва своя нов футболист. Клубът осигури квартира в най-баровския квартал на града, който е съвсем близо до “Кофас Арена” и до стария стадион, където са тренировките. Операторът на тима пък направи уникален подарък – корпусът на мобилния телефон на играча е със снимка по екип на Неделев. Въпреки че “Опел” е сред спонсорите на клуба, служебният автомобил на българина е БМВ. Колата не е сред най-луксозните в автопарка на “Майнц”. На първо място е нападателят Ерик Максим Чупо-Мотинг, който “пришпорва” мощно “Мазерати”.

Бисер е личният шофьор на Неделев, който все още няма книжка. Нападателят не успя да вземе документа заради контузия миналата есен, която го принуди дълго време да бъде с медицински ботуш. И вероятно ще използва лятната пауза, за да изкара книжка в България.

На немска земя Бисер е всичко за Тодор – родител, брат, първи приятел. Научил се е да му готви любимите храни – пилешко с картофи или ориз, спагети… Прави всичко възможно малкият брат да мисли само за футбол.

“Сега най-важното е да му се помага – казва баткото. – Винаги сме били много близки. Аз също тренирах футбол, но нямам неговия талант. Виждам, че на Тошко му е трудно, но ще дойде и неговият час. Когато отиде в “Байер”, и Бербатов не започна веднага да играе.”

Въпреки че още не е дебютирал, Неделев е шампионът на “Майнц”. Българското момче е истински магьосник в… тенис на маса. В чудо от него са се видели дори тримата азиатци в тима – корейците Я Чул Ко и Парк Йо Хо, както и японецът Шинджи Оказаки. Колкото и да са силни нациите им в този спорт, не могат да победят Неделев.

Всъщност далеч не само футболът е в кръвта на Тошко. Като малък е играл много волейбол, обожава го. Но може би заради ниския ръст съдбата предрешава – призванието е футбол. Неделев е

майстор и в още един спорт – снукъра

Как празнуват победите в “Майнц”? Определено не е като в България с мощен нощен купон. “Веднъж отидохме в дискотека по време на зимния лагер в Испания, а второто ни голямо събиране беше за Супербоул – спомня си Неделев. – Почти всички бяха облечени с екипи на отборите, които играеха на финала. Някои дори си носиха топки за американски футбол. Нищо не разбирах, признавам си! Винаги съм обичал спорта, но до този не бях стигнал.”

През цялото свободно време Неделев следи събитията в “Ботев”. В профила му във фейсбук има 4000 души, повечето фенове на “канарчетата”.

“Страшно много ми липсва пълният стадион “Христо Ботев” – казва националът. – Обичам “Ботев” повече от всичко. Един ден пак ще играя за отбора, бъдете сигурни.”

“Ботев” и бултрасите могат да се гордеят с толкова предан син. И до днес в магазина на отбора продават фланелката с №8, училищни тетрадки с неговия лик, ключодържатели, на които пише “Неделев”.

“Когато бях малък, баща ми не ме пускаше да ходя често на мач – твърди Тошко. – Страх го беше да не станат ексцесии. Налагаше се да гледам любимия отбор по телевизията. А да играя в него бе сбъдната мечта. Признавам – искаше ми се малко по-дълго да продължи. И да спечеля трофей с “Ботев”. Един ден ще стане!”

Кога ще се върне пак да играе у дома? Не и в обозримото бъдеще.

Сега цялата концентрация е насочена в посока “Майнц”. Без да иска, през лятото Неделев изживя и трансферна сага. От “Тотнъм” така и не стигнаха до конкретна оферта. “Залцург” пък изпрати самолет и заведе Неделев на еднодневен тур из Алпите. Но единствените истински оферти бяха от “Майнц” и “Сошо”. Класирането в Бундеслигата и френската Лига 1 показва правилния избор – “Майнц” е шести, а “Сошо” – предпоследен.
Така започва една футболна приказка, родена на чаша бира край Женевското езеро. На нея Тодор Неделев заслужи мястото да е единственият българин в Бундеслигата в момента. Сега остава по-трудното – да стане титуляр и лидер на “Майнц”, както едва на 21 г. беше в “Ботев”. И на немска земя да върви пловдивският лаф: “В неделя работят поповете и Неделев!” Така е – уикендът е за футбол и голове. Това Тошко го може.
Майнц – София

Капитанът на “Майнц”: Тодор ще стане голям играч

Капитанът на “Майнц” Николче Новески предрече голямо бъдеще на своя първи приятел в отбора Тодор Неделев. “Като го гледам на тренировки, мога само да му кажа браво – рече македонският национал, който вече 10 години е в отбора. – Единственото, което трябва да подобри, е здравината в единоборствата. Талантът извира от него. Не се съмнявам, че много скоро в цяла Германия ще говорят за Неделев.”

През цялото време Новески помага на българина в превода. Обяснява му какви са изискванията на треньорите, как трябва да изпълнява упражненията. Езикова бариера между тях няма – единият говори на македонски, другият – на български. Никой не се старае да използва чужди думи.

“Целта на “Майнц” е да се представяме все по-добре, това е един от най-успешните ни сезони – продължава Новески. – Дано да успеем да стигнем до Лига Европа.”

Двамата често си говорят за националните отбори. “Исках да се класирате за световното първенство – казва Новески. – Ние останахме последни в групата, нямахме шанс.

Футболът ни за съжаление не е на високо ниво…”

А Неделев добавя: “Много ме е яд. Щеше да е уникално да сме на мондиал точно в Бразилия!”

Другият близък приятел на Неделев е хърватският вратар Дарио Крешич. Логично причината е подобна – разбират се на българо-хърватски.

“Труд”

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker