Ботев ПловдивЗа ИсториятаФутбол

Марин Бакалов пред TribunaPlovdiv: Чико искаше да играем като Бразилия, Неделев и Киров са духовните продължители на 80-те

Рекордьорът по участия в българката А група (454 мача), юноша и легенда на Ботев Пд – Марин Бакалов, се съгласи да говори пред TribunaPlovdiv.bg за предстоящия финал за Купата на България.

В сряда, 15-ти май, на Националния стадион „Васил Левски” Ботев Пд се сблъсква с Локомотив Пд в среща за историята. В двубой за Купата и най-вече – в първи мач между двата пловдивски отбора за трофей.

Бакалов се върна назад в миналото, за да ни разкаже и за славния Ботев Пд от 80-те години, в който самият той заемаше фундаментална роля. Той коментира и методите на Динко Дерменджиев, който положи основите на атрактивния, офанзивен и комбинативен стил на игра. Отбор, който е духовна и културна база за актуалния стил и облик на “канарчетата”.

Бакалов даде оценката си и за сегашното състояние на Ботев Пд – тим, който стига до финала за Купата на България за втори път в рамките на три години.

Ето какво сподели легендата пред TribunaPlovdiv.bg

Здравейте, г-н Бакалов. Какво ще донесе на Пловдив най-значимото футболно дерби в историята на града?

Един изключителен, исторически мач ни предстои. Много се радвам, че двата отбора ще се срещнат в този двубой. Напълно заслужено стигнаха до тази среща. Това никога не е било – Ботев срещу Локомотив в последния мач за Купата. Надявам се всичко да се реши на терена и да няма ексцесии извън него.

Дано двата отбора да предложат атрактивен футбол, който да зарадва хората. Действително, това ще бъде един празник за града ни. Разликата е, че ще бъде в София, но именно поради тази причина управниците трябва да се замислят за подобряване на материалната база, на стадионите в Пловдив. Може би този мач ще ги накара да разберат важността на тези неща.

Може ли да има фаворит в срещата?

Един мач е, не може да се каже кой ще победи със сигурност. Моето желание е Ботев Пд да надделее. Дали с един, или два гола разлика, важно е да дублират Купата отпреди две години.

Какво ще означава загубата за един от двата отбора?

Според мен не трябва да се правят трагедии, който и от двата тима да загуби. Виждате и в световния футбол какво става – по тази логика Барселона сега трябва да се закрие след загубата от Ливърпул. Същото важи и за Франция от 1993 г., когато ги победихме. А те няколко години след това дори станаха световни шампиони. Въпросът е какви поуки ще се вземат. Който и да загуби, не трябва да мисли, че идват лоши дни, а да го преживее и да осъзнае защо точно е загубил.

Какви ще са подходите на двата отбора?

Ботев Пд е по-добрият и по-класният отбор. Би трябвало да доминира в срещата, но не се знае нищо в този мач. Важна ще бъде настройката, мотивацията. Съперникът също може да изненада. Ще има много публика, така че това също ще окаже влияние. Дано стадионът да бъде почти пълен, въпреки че не вярвам да се напълни целият. Ботев Пд има по-добрите изпълнители. Предполагам, че те ще вземат мача.

Ботев Пд изживява силен период в последните три години под ръководството на Николай Киров. Какво ви е мнението за този специалист?

На първо място трябва да кажа, че се радвам, че има много българи в състава. Само няколко са чужденците – това е духът и философията на Ботев Пд. Радващо е, че Киров е нещо като продължител на идеите на Чико от 80-те. Но трябва да кажем, че в момента Ботев Пд има и страхотни изпълнители. Тодор Неделев е именно този човек, около който се гради отборът и който може да се каже, че е връзката с 80-те. В момента играта е постоянна и възходяща. Има и опит в този отбор, има характери. Ботев Пд изглежда добре и на мен лично ми харесва какво предлага.

Какви бяха дербитата, когато вие носехте „жълто-черната” фланелка на терена?

Бяха празници за целия град. Ние се готвехме отдалече за тези мачове, тръпнехме в очакване да дойде срещата. Бяха специфични мачове. Ако трябва да говоря за моето поколение, трябва да кажа, че ние доминирахме във времето, в което бях в Ботев Пд – от 1980 до 1989 г. В онези времена Ботев Пд играеше офанзивен, атрактивен футбол, който надделяваше над този на съперника.

Но и Локомотив Пд имаше своите добри изпълнители. Моите добри приятели Ераносян, Садъков, Бог да го прости, Христо Колев. Тези играчи бяха наистина силни. Но все пак нашият отбор надделяваше.

Кой е най-яркият ви спомен от тези срещи?

Имаше един двубой през 1987-а г. Тогава победихме с 5:2. Те повеждаха на два пъти, но ние успяхме да вземем успеха. В този мач и аз вкарах един гол. Помня и двубоя една година по-късно – в него победихме с 5:0. Тогава вкарах два гола. Онези мачове бяха празници за целия град, а майсторството преобладаваше на терена.

Разкажете ни за онова славно поколение на Ботев Пд от 80-те години. Това ли е най-силният период на клуба в неговата история?

Нека феновете да дават подобни оценки, аз не мога да кажа кой е най-силният период на клуба. Но в онзи момент Ботев Пд бе изцяло съставен от юноши, собствени кадри. Говорим за 1980, 1981 г. Тогава в отбора имаше 100% юноши. Впоследствие бяха привлечени играчи като Атанас Пашев, Антим Пехливанов, Краси Манолов, Васил Симов, Раков, Георги Георгиев и т.н.

В първите три-четири години на 80-те ни водеше Динко Дерменджиев (б.р. – в първия си период начело Чико води Ботев Пд между 1979 и 1984 г.), който положи основите на този Ботев Пд, за който говорите. Той беше човекът, който наложи пресата, офанзивния футбол, комбинациите.

Трябва да ви кажа, че в онова време залагахме изключително много на тактическата подготовка. Цяла седмица тренирахме за тактика – как да преодолеем защитата на съперника, кои са слабите му страни, откъде да пробием. Чико залагаше на тези методи. Тренировките за комбинации, бързи преливания в предни позиции, връщане в защита, максимално висока скорост, подавания с по едно докосване, движение. Имахме много силни флангови играчи. Бяхме добри по крилата и играехме през тях. Ботев Пд винаги е имал силни крила. Чико искаше точно това.

В онова време беше и в добра спортна форма, така че самият той ни показваше някои неща с топката. Беше много важно и ценно за нас да видим от първо лице някои тънкости, които само той можеше да ни представи. Учехме се от детайлите.

Трябва да кажем, че Чико искаше да играем като Бразилия. Самият стил, който налагаше, бе вдъхновен от Бразилия на Теле Сантана. Отборът, в който играха Зико, Фалкао и Сократеш. Чико искаше да играем като тях. Комбинативно, атакуващо и бързо. Той беше човекът, който за първи път вкара и кондиционен треньор в България. Това също ни помагаше да се подготвяме добре.

След това продължител на идеите му бе Иван Глухчев, който не промени кой знае колко много. През цялото десетилетие Ботев Пд имаше прекрасни изпълнители, които радваха окото, пълнеха стадионите.

С какво ще остане в паметта ви Чико?

Легенда, човек, който ми даде всичко. Израснахме покрай него. Изобщо какво може да се каже…? Голям човек, който ни помогна много в живота. Помогна ни много и във футбола. Чико няма как да бъде забравен. Ще остане вечно в съзнанието ни, в паметта. Защото той е Ботев Пд до голяма степен, той олицетворява този клуб.

Това интервю е част от категорията на TribunaPlovdiv.bg – “За историята”.

В нея събираме всички материали, свързани с най-големия футболен мач в историята на Пловдив – преди, по време на и след дербито на 15-ти.

Тук ще намерите новини за срещата, интервюата с играчи, оставали следа в дербитата на Пловдив, репортажи и снимков материал преди и след епохалния двубой!

Тодор Тимонов пред TribunaPlovdiv.bg: В близките 100 г. няма да има такова дерби, време е Неделев да се раздели с Ботев Пд

Тодор Тимонов пред TribunaPlovdiv.bg: В близките 100 г. няма да има такова дерби, време е Неделев да се раздели с Ботев Пд

Тодор Тимонов пред TribunaPlovdiv.bg: В близките 100 г. няма да има такова дерби, време е Неделев да се раздели с Ботев Пд

Тодор Тимонов пред TribunaPlovdiv.bg: В близките 100 г. няма да има такова дерби, време е Неделев да се раздели с Ботев Пд

Тодор Тимонов пред TribunaPlovdiv.bg: В близките 100 г. няма да има такова дерби, време е Неделев да се раздели с Ботев Пд

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker