Ботев ПловдивФутбол

Лъчо Балтанов: За мен е чест да съм капитан на Ботев! Защо да не защитим Купата на България?

В събота, 18 ноември, Ботев Пловдив ще гостува на ЦСКА. Жълто-черните ще бъдат изведени на терена от капитана Лъчезар Балтанов, който е юноша на Левски.

Това ще бъде двубой №199 за него в елита. В тях той е реализирал 32 гола – три от тях са в мрежата на червените, но той не е огорчавал съперника на “Армията”.

В предишните си две визити пловдивчани успяха да измъкнат 0:0. Те ще преследват първи успех над този съперник в столицата от месец ноември 1985 година.

Ето какво каза Балтанов в обширно интервю за колегите от Топспорт.

Лъчо, в началото на сезона Ботев изпитваше сериозни затруднения в първенството. Тогава не спираше да повтаряш, че ви трябва единствено увереност и всичко ще си дойде на мястото. Придобихте ли я?

– Да. Направихме серия от успешни мачове, вече в седем двубоя не познаваме загубата. Затова и е нормално самочувствието ни вече да е по-голямо. Но то трябва да е с покритие. Затова и във всеки мач е необходимо да затвърждаваме, а и да надграждаме върху показаното в предишния. Не бива да се отпускаме, за да може до края на есенния дял да натрупаме колкото се може повече точки.

А самочувствието ви с покритие ли е?

– Смятам, че показахме добри игри, и мисля, че имаме право да показваме такова. Естествено, в началото на сезона нещата не се развиваха добре за нас, но стига сме ги предъвквали. Може би имаше и натрупана умора от участието в евротурнирите, тъй като тогава играхме с по-малка група от хора. Вече сме забравили това. И си мисля, че ако продължаваме както в предишните двубои, ни чакат само хубави неща.

На какво се дължи тази промяна, как си я обяснявате в съблекалнята?

– На това, че се поосвежихме. Другото е, че сме събрани добри футболисти в отбора. Важно е, че повечето момчета сме от доста време заедно и сме свикнали с един друг. Знаем си силните страни и по какъв начин можем да подходим в даден мач. Треньорът Николай Киров ни дава правилни наставления преди срещите – разборите му винаги са точни и ни разкриват слабите страни на съперниците. Имаме и добър колектив. Съвкупността от всичко това дава резултат и започнахме да го показваме на терена.

В началото на кампанията загубихте с 2:6 от ЦСКА, но пък в последните си две визити стигнахте до 0:0…

– Поставили сме си за цел да побеждаваме във всеки мач. В нашето първенство всеки може да надвие другия и това се вижда от резултатите. Надявам се да покажем добра игра и, дай Боже, да се поздравим с трите точки. Знаем, че това ще стане много трудно. ЦСКА е силен отбор, след победата като гост над Лудогорец си повярва допълнително. Затова ни очаква много тежък мач.

През годините Ботев се е сдобил с етикета “Домакински отбор” за сблъсъците с Левски и ЦСКА – може по всяко време да спечели у дома, но в столицата по правило губи… Имате ли сили да направите голям мач, още повече че Ботев не е побеждавал червените като гост вече 32 години?

– Мисля, че този отбор, който сме в момента, променихме доста статистики в исторически план – Ботев не бе печелил купата от 1981 година, но завоювахме трофея през миналия сезон. Мисля, напълно готови да нарушим и тази традиция. Надявам се, че ще го сторим. Като знам какви възможности имаме, това е напълно по силите ни. Надявам се да го сторим.

На “Армията” ще се изправите срещу Нападение №1 в първенството, но Ботев също е по-силен в атака…

– Това са предпоставки за хубав мач за зрителите. Да, ние практикуваме атакуващ футбол, и халфовете вкарват голове. Представянето в предни позиции зависи от целия отбор. Атаката започва от вратаря, след това топката преминава през защитниците и хората в средата на терена, преди да достигне до нападателите, така че всичко е заслуга на целия отбор.

Имаш три гола срещу армейците за първенство, но всичките са при домакинства…

– Дай Боже да им вкарам и на техния стадион.

Какво впечатление ти прави ЦСКА?

– Отборът е доста по-солиден от миналата година, разполага с качествени футболисти. Това си личи и по играта, и по класирането – само на две точки е от първото място. Преди паузата те победиха Лудогорец, при това като гост и с човек по-малко. Това не е никак малко, но предпочитам да си гледаме нас и нашата тактика. Надявам се да направим хубав мач и да се поздравим с победата.

В отсъствието на Каранга най-голямата заплаха за Ботев Тиаго Родригес ли ще бъде?

– Очаквам треньорът да ни обясни всичко за противника. Но, да – той не само че подава за попаденията и е с най-много асистенции в първенството, но и вкарва много. Предполагам, че ще му обърнем малко по- специално внимание. Но не бива да се концентрираме само върху някой определен играч на съперника.

В последните седмици най-много в Ботев се шуми около Стивън Петков – вкара 5 гола, след като неизменно влизаше като резерва…

– Радвам се за него. Хубаво е, че разполагаме с такъв тип играч. За кратко време се ориентира и почти неизменно бележи. Помогна ни да победим в доста срещи. За всеки отбор е голям плюс да има такъв футболист.

На три точки сте от Левски, който е трети в класирането. Може ли Ботев да се пребори за медал?

– Нека не бързаме. Поставили сме си за цел да сме в шестицата. Като я постигнем, вече можем да мислим за нещо повече. Звучи клиширано – но нека вървим мач след мач. След това има време да погледнем към нещо по-голямо.

Споменах Левски – там в момента е Антонио Вутов, който през пролетта игра много силно в Ботев, но напоследък изпитва трудности в Левски…

– Не съм аз човекът, който трябва да говори, още повече че той е в друг отбор сега. Но Вутов е много добър футболист, през пролетта ни помогна много да спечелим купата. Има необходимите качества за голям футбол – рано бе забелязан от Удинезе. Пожелавам му добри игри и успехи.

Как ти се струва шампионатът? По-силен ли е от предходния?

– Винаги съм позитивно настроен – не ми е приятно да слушам постоянно как футболът ни бил трагичен, как затъвал… Смея да твърдя, че има наистина качествени мачове, има интрига в повечето от тях. Нека гледаме малко по-позитивно и да отчитаме и добрите неща, а не само негативните.

Може ли да се стигне в края до друга развръзка, защото в по-следните 6 години неизменно Лудогорец е с титлата?

– Да, но ще бъде трудно. Защото Лудогорец продължава да е най-обиграният отбор. Но защо да няма нов шампион?

Какво ви донесе участието в евротурнирите?

– Повече опит и самочувствие. Бе хубаво изживяване – да се борим отново да достигнем до такива двубои. Мен ме е яд за мачовете с Маритимо, защото имахме шансове да елиминираме и португалците.

Вървите уверено в турнира за Купата на България. Предстои ви четвъртфинал срещу втородивизионния Литекс в средата на месец декември. Ще можете ли да защитите трофея си?

– Да, защо да не го защитим. Все пак жребият бе благосклонен и имаме големи шансове да достигнем полуфиналите. Освен това един измежду ЦСКА и Лудогорец ще отпадне. Целта ни е да задържим купата във витрината си, но все пак не трябва да подценяваме Литекс.

Какво ти дава лентата?

– Голяма отговорност. Да си капитан на голям клуб с традиции и голяма фенска маса като Ботев е много задължаващо. Трябва винаги да можеш по някакъв начин да поведеш отбора. Надявам се да оправдавам очакванията, още повече, че не съм юноша на този клуб – честта за мен е огромна. Стремя съм да съм пример за по-младите и момчетата от школата на Ботев.

Как стоят нещата с договора ти, който изтича през лятото?

– Не съм имал разговори с ръководството. Контрактът е до месец юни следващата година и предполагам, че ще се стигне до преговори за нов. Ако ръководството държи на мен, ще говорим. Но сега нищо не мога повече да кажа по въпроса.

Подобни

4 Коментара

  1. Бла, бла, бла……Пак поредната порция жълти лайна и банални приказки!
    Тоя искал купи, оня Виана искал титли….???
    Как може да се публикуват такива глупости и посредствени клишета???

    Да, в България купи се печелят, защото големите клубове не ги искат, заради жалките приходи!
    Но за титла може да се говори, само ако ума много пари и мощна организация в даден клуб!
    С празни приказки не става!

    1. Коментар на злобар фен на един “голям” клуб който отпадна от Славия защото не иска купата.Бла,бла…..

      1. Жълтур да нарича фен на друг клуб “злобар”? Това е все едно крадеца да вика “дръжте крадеца”!
        Много точно го е написал човека. А факта, че се дразниш е доказателство, че е прав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker