Ботев ПловдивЛегендиФутбол

Легендата на Ботев (Пд) Георги Убинов става на 68 години!

Днес, 18-ти август, се навуршват 68 години от рождението на един от най-славните и големи футболисти в исторяита на Ботев (Пд) – Георги Убинов – Графа, научи TribunaPlovdiv.bg. Екипът на сайта му пожелава много здраве, щастие и сериозно дълголетие, за да може хората в града Под тепетата, а и не само, да продължават да се радват на неговата сегашна дейност, който е тясно свързана с литература и изкуство.
futbolan2

За Ботев (Пд) Убинов изиграва 181 мача и отбелязва 38 гола в “А” група. Реализира също и 21 гола в международни мачове, както и 12 гола в турнири за различни купи. Един от най-големите му клубни успехи идва през 1972 г, когато заедно с тима  на “канарчетата” става Балкански шампион.

Убинов се състезава за Ботев (Пд) от 1969 до 1976 г. Играел е също за Левски (Сф) през 1968г., Марица (Пловдив) 1967-1968г. Спартак (Пловдив) 1966-1967г., ФК Черноморец (Бургас).

Играе за младежкия национален отбор в 2 мача. Преди евроквалификацията с Гърция е в представителния отбор на страната, но скъсва мускул, което му попречва да запише официален мач за националния тим. Майстор на спорта е от 1972 година. Автор е на неофициален световен рекорд (ниво Висша лига) – (Най-бърз хеттрик с плонж и глава) – 1970 година в дерби мача Ботев – Локомотив. Този хеттрик е отбелязан за 11 минути – 52-та, 59-та и 63-та минута. Последната година от кариерата си играе за Черноморец, с който се класира на 1-во място в Южната “Б” група.

След края на спортната си кариера Убинов се занимава с рисуване и писане. Издател на регионалното списание “Тракия спорт”. Автор е на първия “Футболен буквар” и на още седем книги, последната от които е на философска тематика. Има седем самостоятелни изложби с картини в стил живопис. Участва редовно в благотворителните търгове, организирани от “Професионалната футболна лига”.

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Един Коментар

  1. Тоя клошар с цигански произход е типичния т.н. цигантдас на отбора с капитан един ром от Лом!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker