бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивСтатистикаФутбол

Към историята: Литекс елиминира Ботев (Пд) в две поредни години през новия век и вдига Купата!

Снощи отборът на Ботев (Пд) научи своята съдба в тазгодишното издание на турнира за Купата на България.

Носителят на трофея от миналия сезон ще се изправи срещу единствения втородивизионен отбор, останал в схемата – Литекс (Ловеч), в 1/4 финалите. Това ще бъде пред-пред последното препятствие за “жълто-черните” по пътя им към защитата на трофея от предишната година.

Сблъсъкът между Ботев (Пд) и Литекс обаче няма да бъде първият помежду им в историята на турнира. След преименуването на надпреварата – от Купа на Съветската Армия в Купа на България (или Купа на народна република България до 1990г.) през 1981г., двата тима пресичат пътя си на два пъти – при това в две поредни кампании. Първо, през сезон 2007/2008г., а след това и през сезон 2008/2009г. – и в двата случая победители са ловчанлии. Любопитното е, че Литекс завършва и двата шампионата като носител на Купата на България!

През 2008г. “канарчетата” са само на крачка от финала, когато на 1/2 финалите жребият ги изправя срещу “оранжевите”. Срещата в Ловеч преминава през няколко обрата, преди много груба грешка на вратаря на пловдивчани Лилчо Арсов да доведе до изравняване и оттам до победата за Литексс 4:2.

Преди това Георги Христов, в началото на втората част, заличава гола преднина за съперника (дело на Ивелин Попов в 45′), вкарвайки две попадения за 1:2 за Ботев (Пд). В 78-та минута обаче Лилчо Арсов прави споменатата грешка, след слаб шут на бразилеца Том. Оттам тонусът на “канарите” спада и те допускат нови две попадения до края – дело на Манолев (85′ и 89′). В края на сезона Литекс вдига трофея за трети път в своя летопис, след като на финала побеждава Черно (Море) с 1:0 на Националния стадион “Васил Левски”.

Литекс – Ботев (Пд) 4:2 (1:0) сезон 2007/2008г. (16.04.2008г.)

1:0 Попов 45
1:1 Христов 54
1:2 Христов 63 д.
2:2 Том 78
3:2 Манолев 85
4:2 Манолев 89

Литекс: Тодоров, Манолев, Камбон, Николов (82-Берберович), Венков, Попов (51-Том), Йеленкович, Генчев, Сандриньо, Бибишков (65-Янкович), Нифлов (Александров, Юрас, Дубала, Скерлев)

Ботев (Пд): Арсов, Божков, Величков, Христов, Харизанов (88-Какалов), Попов, Аврамов, Гаров, Минев (77-Кръстев), Алегре, Саидходжа (Тошев, Василев, Димитров, Етов, Манчев)

Главен съдия: Николай Йорданов

СТАДИОН: “Градски”, Ловеч – 3000 зрители


Вторият двубой е малко по-спокоен, що се отнася до интригата в него. Литекс преодолява затъналия във финансови проблеми Ботев (Пд), в един от последните сезони на “жълто-черните” в елита, преди изгонването на Димитър Христолов.

Двата тима се срещат още в 1/16 финалите. Две попадения, разделени от по-малко от 60 секунди – на Крум Бибишков 18’и Ивелин Попов 19′, носят успеха на Литекс с 2:0 в Ловеч. В последната минута на редовното време защитникът на Ботев (Пд) Васил Василев получава червен картон и е изгонен от игра. В края на същия сезон Литекс побеждава Пирин (Благоевград) с 3:0 във финала на надпреварата и вдига отличието за четвърти път в своята история (за момента последен).

Литекс – Ботев (Пд) 2:0 (2:0) сезон 2008/2009г. (12.11.2009г.)

1:0 Бибишков 18
2:0 Попов 19′

СТАДИОН: “Градски”, Ловеч – 2500 зрители

*След като ЦСКА-София взе лиценза на Литекс (Ловеч) през лятото на 2016г., ловчанлии изпаднаха в трета дивизия и на практика започнаха развитието си отначало. В момента те се подвизават във Втора лига, след промоцията през миналия сезон. След 13 изиграни мача Литекс е 9-ти с 18т. в актива си.

https://www.tribunaplovdiv.bg/това-е-литекс-днес-едно-бившо-канарче/

Ботев (Пд) удари джакпота! Ще играе с отбор от Втора лига в 1/4 финалите за Купата

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker