Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

“Кралят на резервите” не успя да постигне голямата си цел…но пък постигна много повече

Нападателят на Ботев (Пд) Стивън Петков изигра най-силния сезон в своята кариера.

22-годишният таран дойде при “жълто-черните” от Монтана през лятото на 2017г. и не така и не успя да се наслади на спечелената Купа в края на май същата година, на спечелената няколко месеца по-късно Суперкупата на страната, както и на европохода на “канарите” в Лига Европа през месеците юни и юли.

Още с първия си мач за тима обаче Стивън заяви, че ще бъде основна фигура в отбора в хода на сезона. Той дебютира за Ботев (Пд) на 18 август при домакинството на Черно море, и въпреки че тимът загуби с 1:2, Стивън се появи като резерва и реализира дебютния си гол.

От онзи момент нататък аурата на “златната” резерва сякаш по неволя обгърна работливия нападател, който в следващите месеци изписа една от най-красивите и вълнуващи футболни приказки за роден футболист в нашия шампионат.

Той просто бе орисан да бележи голове след влизане от пейката. Това се превърна в неговото верую за повече от 8 месеца, преди в края на сезона Николай Киров да започне да му дава повече шансове от първата минута – а той оправда и тях.

Стивън отбеляза 19 гола във всички турнири – 15, от който в Първа лига! И забележете, 11 (10 в шампионата) от всичките тези попадения паднаха след влизане от пейката – постижение за футболните хроники.

Ние, от TribunaPlovdiv.bg, свикнахме да наричаме Петков “Краля на резервите”, заради онази невероятна енергия, която носи на отбора след влизане от пейката. Разбира се, това определение далеч надхвърля качествата на играча, който доказа, че за него не е проблем да вкарва и като титуляр, правейки го на 5 пъти – срещу Левски, ЦСКА-София и Верея в два мача, в последните кръгове на сезона. Първите три гола на титуляр за Стивън обаче бяха при победата с 5:0 срещу Литекс (Ловеч) в 1/4 финала на турнира за Купата през миналия декември.

Стивън се превърна и в най-ефективният играч на Лигата с попадение на всеки 63 минути игра, оставяйки зад себе си звездите на Лудогорец Юкуб Швиерчок – с гол на всеки 72 мин., и голмайсторът на шампионата за този сезон – Клаудиу Кешеру (26 гола) с попадение на всеки 80 мин. Също така Петков завърши сезона и като най-резултатният състезател на Ботев (Пд) с 19-те си гола, изпреварвайки звездата Тодор Неделев, който остана с 11 във всички надпревари.

За свое съжаление, Стивън така и не постигна своята голяма индивидуална цел през годината – а именно достигане на 20 попадения с екипа на Ботев (Пд). Той остана само на 1 гол от тази цел. Именно и това бе номерът, с който играчът се подвизаваше по терените на България в последните месеци. “№20”

Ако все пак софиянецът не реши да напусне тима на пловдивчани, с оглед на непрекъснатите спекулации около неговото бъдеще в последно време, той ще може да поправи “грешката” си и все пак да вкара 20 гола през следващия сезон с екипа на “жълто-черните”.

Той обаче постигна много повече. Стивън Петков не само, че стана най-резултатната резерва в историята на българския футбол, но и се превърна в един от най-симпатичните състезатели в целия ни елитен спорт. Човек с магия, носещ различното.

TribunaPlovdiv.bg

18-те изречения, маркиращи сезон 2017/2018 за Ботев (Пд)

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker