Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Как игра Локомотив (Пд) в първия си мач от новия сезон?

Отборът на Локомотив (Пд) потегли със загуба сезон 2018/2019г. в родния футболен елит.

Снощи момчетата на Бруно Акрапович отстъпиха на вицешампиона от предишното първенство ЦСКА-София с 0:2 на традиционно трудния за пловдивчани ст.”Българска Армия”.

Голям проблем за “черно-белите” бе отсъствието на един куп нови играчи, които не бяха уредени със състезателни права. Срещата пропуснаха наказаните Симеон Райков и Анте Аралица, както и играчите с неуредени документи – Димитър Илиев, Йосип Томашевич, Велимир Посинкович и Лукас Масоеро. Поради тази причина в групата на тима попаднаха четирима юноши – Васил Иванов, Петър Шопов, Октай Юсеин и Илиян Томов.

Представянето на Локомотив (Пд) може да се раздели на две части, тъй като “смърфовете” имаха едно лице през първите 45 минути и друго през вторите.

Ето няколко елемента, които направиха впечатление по време на срещата:

1) Промяна на схемата през първата част, която донесе частичен успех

Локомотив (Пд) започна силно срещата и през първите 45 минути показа, че има някакъв план как да спре видимо по-класния тим на ЦСКА-София, изпълнен с множество бразилци и португалци. Бруно Акрапович бе направил няколко корекции по състава си в сравнение в последния мач от миналия сезон. В защита бяха познатите Езе и Везалов, но по бековете действаха трансферираният това лято Искендар Джалилов и преквалифицираният на десен халф-бек Абделхаким Буна. В центъра играха Банович и Ангелов, а по крилата се подвизаваха Карагарен и Елитон. Напред, един зад друг, бяха застанали плеймейкърът Первиз Умарбаев и изнесеният сам нападател Филип Михалевич.

Планът на Акрапович да уплътни максимално своите две линия в някаква производна система на 4-4-1-1, или в някои моменти до 4-5-1, работеше по добър начин през първата част. Локомотив (Пд) бе уплътнил и наситил центъра на терена, Умарбаев се връщаше да помага на халфовете, а Карагарен и Елитон внимаваха да не развалят дисциплината с необмислени включвания напред. ЦСКА-София нямаше отговор на гъстота в половината на Локомотив (Пд) като атаките на “армейците” свършваха някъде около 30-я метър на полето. Локомотив (Пд) прилагаше така наречената “средна преса”, с малко по-изнесена защитна линия (около 30-я метър). Така “червените” имаха само един чист голов шанс през първите 45 минути.

2) “Смърфовете” нямат сили за повече от едно полувреме

През втората част обаче линиите на “смърфовете” бяха разкъсани от една тактическа приумица на треньора на софиянци Нестор Ел Маестро. Той извади неуверения Бикел от центъра и вкара агресивния Едвин Джеси след почивката. Мощта на Джеси си каза думата и неговите пробиви през центъра, и по лявата половина на полето на “смърфовете”, донесоха много главоболия на “черно-белите”. Буна видимо изоставаше в своите опити да спре Джеси и Тиаго. От другата страна Жеферсон също играеше силно срещу Джалилов, който явно има нужно от още време, за да се подготви кондиционно. Специално за Искендар Джалилов можем да кажем, че момчето има желание да се наложи в Локомотив (Пд), но към момента се вижда, че изостава срещу бързи флангови футболисти, не може да прецени разстоянията между себе си и противника и не избира най-точната позиция.

През втората част се видя и цялостният спад в агресията на пловдивчани, с който те гонеха съперника преди почивката. Умората си каза думата, и след първия гол на Мауридес, Локомотив (Пд) започна да отваря все по-големи и по-големи пространства. Джеси правеше каквото си иска през центъра, а Банович и Ангелов тотално загубиха контрола върху зоната през наказателното поле. ЦСКА-София вдигна оборотите през втората част и сломи съпротивата на Локомотив (Пд).

3) Липса на дълга скамейка

Специално в този мач Локомотив (Пд) страдаше от сериозна липса на дълга скамейка. Както казахме, почти всички нови имена, освен Карагарен, Джалилов и Луков, бяха извън групата за срещата. Това принуди Акрапович да качи четирима юноши в рейса за София, което обаче го ограничи при избора му на смени. За първия път, откакто е в Локомотив (Пд), Акрапович прави само една смяна в един мач. И то в последните минути на редовното време.

Тук обаче може да се търси и някакъв административен проблем в канцеларията на “черно-белите”, тъй като тези футболисти, които босненецът сам избра през лятото, не можаха да му помогнат в първия мач от сезона. Защо? Защо трябва да се чака документите да се подготвят толкова време, при положение, че е ясно кога стартира сезонът? Разбира се, спънката може да е непреодолима, но е факт, че Акрапович нямаше и на идея кой от голобрадите си юноши да пусне в игра, за да обърне хода на мача. В крайна сметка склони да зарадва младия Петър Шопов в края, но това нямаше как да измъкне “смърфовете” от поражението.

Наказанията на Райков и Аралица допринесоха за липсата на адекватна смяна в предни позиции. Лошият мач на Михалевич в нападение и никаквият късмет на Умарбаев, при трите му удара от далечна дистанция, направиха така, че “смърфовете” да не могат да се доберат до гол, въпреки че имаха няколко нелоши ситуации.

4) Кой да е под рамката?

Бруно Акрапович явно ще се доверява на Антони Милина, докато стражът не направи някоя жестока грешка, която да лиши Локомотив (Пд) от ценни точки. При двата гола на ЦСКА-София Милина нямаше вина. Сякаш обаче Акрапович взе младият Мартин Луков за резервен вариант. А това не трябва да бъде така. Луков е един от най-перспективните играчи у нас, като направи три страхотни сезона в Дунав (Русе), като преди година дори игра и в евротурнирите с тима на “драконите”.

Тук не говорим за някакъв антагонистичен национализъм. Луков обаче е българин, чието развитие не трябва да се задушава на пейката. А нали именно от това страда нашият футбол на клубно и национално ниво? Ако Акрапович не направи Луков първия избор за вратар, поне в някакъв етап от сезона, това ще бъде голяма грешка. Луков има средна височина (188 см), но е много подвижен и атлетичен състезател. Има и хубав рефлекс. След трайната контузия на Пиргов в коляното, пред Акрапович има дилема – да избере хърватинът Милина или талантливия български страж Луков?

5) Бирсент Карагарен има качествата да бъде капитан на този отбор

Бирсент Карагарен е сърцето и душата на Локомотив (Пд) в момента. Така ще е и през целия сезон, ако асеновградчанинът не се контузия, което никак не му пожелаваме. Карагарен почти не загуби топка и се измъкваше от трудни ситуации между няколко играчи срещу ЦСКА-София. Видимо Бирсент е запазил от онази фина техника с топката, която Господ му е дал, а дори и я е надградил. Също така Карагарен има качествата на лидер и капитан.

Той обича Локомотив (Пд), а феновете го припознават като водач. Кокалестата му физика му позволява да слаломира лесно между няколко играчи, а вродения му контрол върху топката му дават шанс да разгръща атаките на отбора. Направи го на няколко пъти отдясно на нападението на “смърфовете”, комбинирайки с включващия се Буна по фланга. Умее да чете играта и да дава последния пас. Ще бъде интересно да го видим срещу отбори, които играят по-прибрано, тъй като върху него ще падне задачата както да намира празните пространства, така и да реализира голове.

6) “Армията” продължава да е почти неразрушима крепост за “смърфовете”

Локомотив (Пд) продължава да изпитва неимоверни трудности на ст.”Българска Армия”, като в историята си е записал едва 1 победа (през ноември 2016г.) от 60 визити (при 10 равенства). Най-сладката вечер за “черно-белите” привърженици обаче бе в един дъждовен майски ден на 2004г., когато именно на стадиона в Борисовата градина пловдивчани бяха окичени със златните медали и вдигнаха шампионската титла на страната в последния кръг на тогавашното първенство.

TribunaPlovdiv.bg

ГЛЕДАЙ: Сериозна група “смърфове” подкрепиха Локомотив в София

ГЛЕДАЙ: Сериозна група “смърфове” подкрепиха Локомотив в София

ГЛЕДАЙ: Сериозна група “смърфове” подкрепиха Локомотив в София

ГЛЕДАЙ: Сериозна група “смърфове” подкрепиха Локомотив в София

ГЛЕДАЙ: Сериозна група “смърфове” подкрепиха Локомотив в София

Подобни

5 Коментара

  1. ТрибунаПловдив, какво става с картотеките на МиткоИлиев, Посинкович, Томашевич и аржентинеца??? И кога изтичат наказанията на Анте и Райков??? Това са много важни неща, говорим за половин отбор.

    1. И аз им го зададох този въпрос, но журналистите на трибунапловдив упорито отказват да зададат тези въпроси на Крушо необяснимо защо!Да се потърси отговорност от Чаво,директорите и каква работа въобще върши Наско Узунов в клуба!

  2. Забравихте да споменете за Приятеля на Гриша Ганчев съдията престъпник даде бързи 2-3 жълти картона на играчи на Локомотив до 15-20 минута!!!
    Престъпник и нито един за груба игра на играчи на Латекса!.Второто полувреме накрая имаше нарушение отзад с бутоните за червен картон даде жълт…

    1. Съдията, че е престъпник е ясно, но кажи ние какво играхме? Играхме точно ганкиното! Защитен, дефанзивен, страхлив футбол.Надеждата умира последна, че тези играчи, този отбор има много по-голям потенциал!Бруно е гола водица! Не знам, каква е тази подготовка, която е водил, но след 65минл играчите ни изглеждаха, като уморени коне.Той хубаво ги товари, но ние не разполагаме средства за медикаменти за възстановяване, като отборите от бундеслигата.Химията е много, много важна в съвременния футбол и за жалост Крушо няма парите на Домуса или на Ганчев.Затова ни издишат футболистите, щото ползват примитивни медикаменти за възстановяване или може би никакви такива. Само на мускули не става.Просто с Крушо ще се стопим, като публика и това вече се забелязва и ще сме вечно в посредствеността с него.За мен лично трябва да се даде цялата власт на Кузман Маринков и човекът да се ангажира с намирането на нов собственик, а повярвайте ми той има много контакти с влиятелни бизнесмени, както у нас, така и в чужбина. За мен лично това е решението в момента.Просто това е моето мнение.Вече 3г. начело на Локомотив, кажете какво е постигтнал или направил за клуба.Може би сега ще ми се нахвърлят някои хора, като ми кажат, че направил, база, кошарата, плаща заплати докъдето му стигат силите и погасява стари задължения. Хубаво, но базата в Говедарци не е на клуба а си е лично негова, терена за мачовете от първенството се направи с парите от общината и му остава единствено една кошара, че плаща заплати, макар и с голяма забавяне, и че погасява стари задължения. Не му го оспорвам! Аз не съм черноглед човек…старая се да бъда обективен. Това не е малко, но по тази логика Коко, каквото направи, никой друг не го е направил и ся дайте да връщаме Коко ли?! Локомотив Пловдив е голям отбор, с богата история, култура и традиции и просто за мен лично локомотив идва голяма лъжица за устата на Крушо. За мен лично това е – Кузман да взима акциите и да търси по-сериозен инвеститор…тва е.

  3. Прекрасно първо полувреме и не чак толкова добро второ! За без резерви и новите, повече от достойно!
    При всички случаи игра много по-добре от коматевци срещу говедата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker