Ботев ПловдивСтатистикаФутбол

Какво трябва да знаем за мача за Суперкупата на България?

Утре (9 август) от 20:00ч. отборът на Ботев (Пд) ще излезе ст.”Лазур” в Бургас срещу Лудогорец в спор за Суперкупата на България.

“Канарчетата” си спечелиха това право, след като извоюваха Купата на страната преди три месеца, именно срещу шампионите с успех с 2:1 във финалния мач на ст.”Васил Левски”.

Както знаете, сблъсъкът за Суперкупата противопоставя шампиона на страната и носителят на Купата от предишния сезон в мач, който се явява прелюдия към новата кампания.

Ботев (Пд) вече има досег до този двубой, след като през 2014г. загуби на същия стадион от Лудогорец с 1:3. Тогава двата тима отново играха финал за Купата няколко месеца преди това, но този път Лудогорец взе трофея (1:0) на ст.”Лазур”, Роман Безяк 58′).

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. сега оттук >>>

В онзи сезон шампион също бяха “зелените”. При подобно дублиране на носителя на двата професионални футболни трофея у нас, в двубоя за Суперкупата излиза финалистът от финалния мач за Купата на България – в онзи момент Ботев (Пд).

Иначе рекордьор по отличия от тази среща е тимът на ЦСКА (София) – четири трофея, а най-много участия има тимът на Литекс Ловеч – шест. Съперникът на Ботев (Пд) в предстоящия мач – Лудогорец, до момента има 4 изграни мача, а утре ще бъде петият.

Миналото издание на срещата за Суперкупата не се състоя, поради преструктурирането на ПФК ЦСКА (София). Тогава шампион отново бе Лудогорец, докато “армейците” бяха спечелили Купата на България. Двубоят обаче бе анулиран, тъй като столичани обявиха несъстоятелност на старото си дружество, с което участваха във “В” група и спечелиха Купата, и дадоха начало на новото – ЦСКА-София, взимайки лиценза на Литекс (Ловеч).

Иначе успеваемостта на Лудогорец в този двубой до момента е 50% след два спечелини и два загубени финала – победи с 3:1 над Локомотив (Пд) през 2012г. и Ботев (Пд) през 2014г. и загуби от Берое (СЗ) с 1:1 (5:3 дузпи) през 2013г. и Черно море през 2015г.

История на мача за Суперкупата

За първи път футболна среща за Суперкупата на България се провежда през 1989 г. Тогава по предложение на Кирил Захаринов, завеждащ спортна редакция на БТА и секретар на секцията на спортните журналисти, БФС решава да се проведе мач между първенеца на страната и носителя на Купата на България. Купата е връчена на победителя от представител на телеграфната агенция. Трофеят е изработен в Италия и представлява двойно позлатена купа, висока 80 cm и тежка 15 kg. Днес тя се намира в музея на ПФК ЦСКА (София).

След политическите промени в България през ноември 1989 г. Суперкупата на България търпи лек застой. През годините след това неведнъж се появяват идеи за възраждане на тази среща, но те така и не са възприети. През лятото на 2003 г. темата за Суперкупата на България отново става актуална.

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. сега оттук >>>

Професионалната футболна лига предлага тази проява да бъде възродена и да се превърне в традиция. От ръководството на БФС се съгласяват с идеята и определят ПФЛ да поеме организацията на мача за Суперкупата през 2004 г. Решено е, че седмица преди началото на сезон 2004/05 ще се проведе среща между шампиона Локомотив (Пловдив) и носителя на Купата на България Литекс (Ловеч). За домакин е избран стадион Нафтекс в Бургас. Новата посребрена Суперкупа на България е произведена в Англия.

Идеята е трофеят да не бъде преходен (т.е да остава във витрината на носителя ѝ и всяка година да се прави нова купа). Оттогава в началото на всеки сезон се изработва ново отличие, като купата, връчвана в периода 2007-2009 година (на снимката в шаблона в началото на статията) е висока 100cm и е изработена в Италия. Последната купа е спечелена от Литекс (Ловеч) с победа след дузпи срещу Берое (Стара Загора) с 2:1.

TribunaPlovdiv.bg

Неделев в групата на Ботев (Пд) за мача с Лудогорец!

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker