Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Какво да очакваме от Ботев (Пд) през пролетния дял?

Днес футболният шампионат в Първа лига ще бъде подновен.

Отборът на Ботев (Пд) излиза на “Герена” срещу Левски в първия си мач след паузата, в неделя (18 февруари( от 12:30ч. на “Герена”. Очакванията и целите на тима предполагат силно представяне не само в този мач, но и като цяло през всички идващи месеци от пролетта.

“Жълто-черните” търсят класиране поне сред най-добрите 4 отбора в първенството, както и защита на Купата, спечелена през миналата година. В момента те са 5-ти в подреждането на Първа лига с 32т., а с 2т. пред тях е Берое.

Ботев (Пд) изигра общо 7 проверки по време на зимната пауза, като спечели едва 2 от тях, записвайки 3 загуби и 2 равенства. На първо четене не чак толкова убедително представяне за “канарите”. Особено в последния мач срещу Ботев (Враца), където атакуващата мощ на тима тотално се изпари, а защитата рухнаха на три пъти. Притеснителни сигнали за спортно-техническия щаб, чийто акцент по време на селекцията бе именно в укрепване на отбраната.

Николай Киров използва цели 26 футболисти, половината, от които юноши на тима, в споменатите проверки. В някои мачове почти целият отбор на Ботев (Пд) изглеждаше като за мач на юношеско ниво. Момчета като Иван Василев, Кристиян Добрев, Милко Георгиев, Крис Добрев, а и Здравко Дерменов видимо имат потенциал за голям футбол и в един момент биха помогнали на тима.

В схемата на игра Николай Киров може да направи няколко промени. “Ортодоксалното” за него 4-2-3-1, с един изнесен напред нападал (през есента Виана, сега, може би, Кампос) и две явни крила като Ндунгала и Неделев, ще бъде използвано често през пролетта. Интересно е обаче дали треньорът няма да прибегне до формация с двама чисти нападатели. Нещо, което феновете на Ботев (Пд) не са виждали от много години.

Модификацията на 4-2-3-1 ще бъде 4-1-4-1 – схема на игра, която би била удачен вариант срещу открити отбори като тези от първата половина на шампионата. Уплътняването на халфовата линия с четирима футболисти би помогнало много на по-високата преса на отбора и отнемането на топката още в половина на съперника. Опорният халф пък би бил полезен на защитата при бързи контраатаки на съперника.

Какво обаче може да ни предложи тимът на Николай Киров в следващите месеци?

В отбора пристигнаха трима нови играчи – Диого Кампос, Димитър Пиргов и Филип Филипов, и си тръгнаха двама – Фернандо Виана и ЯЯ Меледже.

С тези си ходове е ясно намерението на пловдивчани да укрепят своята защита през пролетта, която не бе никак сигурна в есенните мачове. След напускането на Виктор Генев през август в посока Израел, Ботев (Пд) допусна цели 23 гола в 20 мача в Първа лига и още 4 в трите си двубоя за Купата.

Целта на Николай Киров бе да намери непоклатим партньор на Пламен Димов в сърцето на отбраната, след като се виждаше, че липсата на конкуренция и слабата форма на Радо Терзиев разклатиха представянето на тима в някои мачове. Именно с тази идея бе взет Димитър Пиргов от Левски.

Конкуренция се създаде и на левия бек, където Йордан Минев и Лазар Марин вече ще трябва да се съобразяват и с присъствието на каращия втория си период в отбора Филип Филипов. Много от головете през есента (например срещу ЦСКА-София при 1:1 на “Армията”) дойдоха от тази лява зона на защитата.

Вратар

На вратата и през пролетния дял ще бъде сърбинът Иван Чворович по клишето “нещо, което работи, не се пипа”. Чворович удължи договора си с Ботев (Пд) в края на миналата година и видимо е щастлив в Пловдив. Той направи мача на живота си във финала за Купата срещу Лудогорец през май, а сега се надява да бъде последна преграда пред гола на съперника и в пролетните битки. Като цяло постоянен в изявите си и с огромен опит като състезател. Силните му страни със сигурност са добрата игра при излизанията за високи топка, както и добър рефлекс при удари от близка дистанция.

Резервата Даниел Кайзер, който получи немалко минути в контролите, ще бъде втори избор.

Централни защитници

Ботев (Пд) показа, че има доста слабости в защита през есента. Колебливите игри продължиха и в проверките, където момчетата на Киров получиха 8 гола в 7 срещи. Партньорството в сърцето на защитата ще бъде изградено от бившите играчи на Левски Пламен Димов и Димитър Пиргов, въпреки някои неубедителни изяви на втория в контролите. Той бе купен, за да укрепи отбраната и със сигурност ще получава шансове още от първите мачове. Въпреки това обаче, Пиргов има още върху какво да работи в играта си, най-вече от психологическа гледна точка. Има леки колебания в пласирането и подаванията си при изнасяне на топката напред.

През есента пък Терзиев не показа, че в момента се намира на нужното ниво, за да бъде един от лидерите на защитата на Ботев (Пд). Често правеше детински грешки, пропускаше лесно топката зад гърба и като цяло не успя да създаде “железния” тандем в центъра с Димов.

Бекове

По десния бек по всяка вероятност ще оперира Цветомир Панов. Израстването му в последните месеци е видимо, което го изстреля и до националната селекция на България. Въпреки оригиналната си игра в лявата зона обаче, Филип Филипов също може да бъде използван и като десен бранител, тъй като по-силният му крак е десният. Това ще създаде нужната конкуренция в тази зона, която до момента липсваше. Юношата Здравко Дерменов едва ли ще бъде решението през пролетта.

На левия бек познатата конкуренция между “стария” Минев и “младия” Марин изглежда достойна за поста. Опитният Минев получаваше повече минути през есента и се видя, че непримиримият му стил подхожда на Ботев (Пд). Марин също има качествата да играе за “канарите”, но за момента големите мачове ще бъдат дадени на енергичния и “неостаряващ” Данчо Минев.

Халфове

Напускането на ЯЯ Меледже олекоти някак конкуренцията в тази зона, а и гласеният му заместник Венцислав Бенгюзов от Верея така и не акостира на “Коматево”. Серкан и Алваро ще се борят за поста опорен халф, който да оперира пред защитата на тима. В тази зона се иска разбивач-творец, който да съчетава и двете функции по балансиран начин. Силното представяне на юношата на Ботев (Пд) Серкан Юсеин в края на 2017г. може би ще наклони везните в негова ползва в задочната му битка с Алваро, който все още има проблеми с адаптацията си към отбора.

Безспорно така нареченият “box to box” полузащитник отново ще бъде енергичният капитан Лъчезар Балтанов, който отново ще бъде сърцето и душата на “канарите” в центъра.

Крила

С оглед на контролите Тодор Неделев ще има много по-свободна роля отпреди. Обикновено той започва като десен външен халф/крило. Неделев обаче има свободата да разменя позицията си с Густаво Афосно например (използван най-вече като плеймейкър зад гърба на нападателя), за да търси пролуките в защитата на съперника с разсичащи подавания и до голяма степен ще “вади” пазещите го близо бранители от техните зони. Ролята на Неделев ще бъде много важна най-вече в мачове срещу добре затворени тимове, защото неговото движение пред защитния вал на съперника, би отворило празните пространства за останалите бързи играчи на Ботев (Пд).

Нещата на левия фланг са ясни – там французинът Дуде Ндунгала трябва да се превърне в “новия” Омар Косоко през пролетта. Мощните пробиви на Дуде правят добро впечатление още от първите му мачове за тима. Той е много рязък играч, който умее да печели единоборства един на един с топка в крака, излиза лесно от напечени положения и най-важното е, че е колективен играч. Ндунгала също така обича да стреля от далечни разстояние, а това често носи полза за тима.

Като цяло Николай Киров обича да играе с така наречените “обърнати крила”, обръщайки силните “крака” на своите флангови футболисти, които да навлизат към центъра, а оттам да стрелят или подават. А не да търсят излизане на фланга и с центриране да вкарват топката в полето на съперника – подход, който е използван най-вече от бековете на тима, които трябва да кажем, че са много дейни и имат задачата при всяка възможност да тръгват в предни позиции.

Плеймейкър

На тази позиция Николай Киров ще трябва да избира измежду бразилците Фелипе Бризола и Густаво Афосно. Вторият направи някои силни игри в контролите. През есента Густаво не получаваше чак толкова много игрово време, но се вижда, че адаптацията му към климата Под тепетата е приключила и той се чувства добре в състава. Бризола пък бе основна част от най-успешния сезон на Ботев (Пд) в историята през миналата годна и със сигурност ще търси връщане на добрата си форма от пролетта на 2017г, тъй като някак си я поизгуби през есента.

Густаво има страхотна техника, с добре сложеното си тяло умее да пази топката и най-вече притежава онова специфично докосване за всеки качествен плеймейкър, с което може да взриви атаката на своя отбор. Бризола пък притежава голяма бързина и повратливост и умее да се движи добре между линиите и отделните играчи на противника.

Нападатели

Напусналият в посока ОАЕ голмайстор на тима Фернандо Виана (11 гола през есента) ще бъде заменен от своя сънародник Диого Кампос. Той даде атестат за добро представяне още с първите си мачове за тима в контролите срещи през зимата, вкарвайки три гола в първите си три срещи (срещу Марица (Пловдив) 3:0 и Олександрия 1:0).

Също така Ботев (Пд) притежава в редиците си най-резултатната резерва в българския футбол в момента – Стивън Петков, който вкара 6 гола след влизане от пейката и общо 9 с екипа на “жълто-черните” в първия дял на шампионата. Той донесе цели 10 точки на тима в първенството със своите попадения, а също и помогна за класиранията напред за Купата в мачовете с Царско село (4:3) и Литекс (5:0).

В някои от проверките Киров експериментира с Кампос и Стивън, но отново в схема с един “чист” нападател. Кариоката бе забит на фланга, а Петков бе сам напред. Това обаче никак не сработи, заради по-тромавия дрибъл на бразилеца и все още недобрата му сработка с останалите състезатели. На върха на нападението обаче Диого се чувства “като у дома си”.

Ботев (Пд) влиза в много тежът период още в началото на пролетния дял. Мачовете с Левски, Лудогорец и Локомотив (Пд) ще опрделят класирането на тима в Първа лига. По-малко от месец след това пък са двубоите за Купата срещу Славия, които ще определят цялостната орисия на “канарите” в края на кампанията.

TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker