Дербито на ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

Илиан Илиев: Напрежение преди Дербито има, но сега е време младите и по-опитните футболисти да покажат какво могат

Старши треньорът на Локомотив (Пд) Илиан Илиев даде интервю пред “Те­ма Спорт”, докато отборът е на лагер в Турция. Той говори за това как протича подго­товката, дали ще има още нови попълнения при черно-белите, Дербито с Ботев (Пд) и др.

Г-н Илиев, успяха ли вече новите попълнения Иван Горанов, Аймен Суда, Симе­он Райков, Парвизджон Умарбаев, Илко Пиргов, Ди­митър Везалов и Алексан­дър Любенов да се впишат?

Ще започна от малко по-далеч отговора – напуснаха ни четирима ос­новни играчи в лицето на Иван Иванов, Гъргоров, Крум Стоянов, Велев, а Пауло Серджо е трайно контузен. Идеята ни беше да привле­чем играчи до 24-25 години, а останалите да са набор 1997 и 1998. В групата има 6-7 момчета, които се надя­вам да покажат това, на ко­ето са способни. По-опи­тните по-бързо успяха да се впишат в обстановката и отбора, докато малките имат затруднения, което е очаквано, защото тепърва навлизат в мъжкия футбол. Това обаче е перфектна въ­зможност да демонстри­рат, че имат качества, в което аз нямам никакви съ­мнения.

Как се стигна до трансфера с таджикистанец Пар­визджон Умарбаевму и къде го гледахте?

Искахме да привлечем опитни като Везалов и Рай­ков и млади момчета от България. Но се откри възможност да вземем Умар­баев, който е на 21 години и е национал на страната си. Това момче има качества и голям потенциал. Той е фут­болист тип “Емил Гъргоров” – играе с ляв крак и разполага с добър пас. Ще му е нужно време за адаптация и малко по-дълъг период за подго­товка. Иначе ми беше пре­поръчан от един мениджър близък до Илиян Мицански. Гледах го четири-пет мача в Instat Scout и ви­дяхме с помощниците ми, че притежава качества, а и бе свободен агент. Мисля, че България е добра дестинация за него, а и тран­сферът му ще е ползотво­рен за клуба

Притеснява ли ви, че в първия кръг ще сте с до­ста променен състав спря­мо последния мач от миналото първенство?

Горе-долу запазихме по­вечето хора от състава, който беше миналата годи­на. Тези, които искахме, останаха. И да съжаляваме за напусналите, и да не съ­жаляваме, това са фактите и трябва да ги приемем. Нужно е да подготвим от­бора да се представя по съ­щия начин, както през про­летния полусезон. Приемаме, че са си тръгнали, и толкова, продължаваме да работим.

По-силен ли ще бъде Локо­мотив през новия сезон?

Това вече са догадки. Мо­га да кажа, че имаме малко ре­зерви в средата на терена предвид това, че оттам из­лязоха трима футболисти – Емил Гъргоров, Стефан Велев и контузеният Пауло Серджо. За момента сме взели в тази зона таджикистанеца Умар­баев и Аймен Суда, а остана­лите там са млади момчета. Но това е шанс за Жоро Въл­чев и Дани Кики да влязат в средата на терена и да по­емат тежестта да са титу­ляри. Това е голяма възмож­ност и за младите играчи, ко­ито едва ли осъзнават, че на 17-18 години са опция за титулярно място. Сега е времето те да пока­жат амбиции, тъй като можеше да ги вземем за седма опция, а в момента не е така. На този етап там имаме Райнов, Ванчо Траянов, Георги Вълчев, Урмабаев, както и по-офанзивните Кики и Суда. Та­ка че младите са много близо до титулярите, само трябва да работят, за да го пока­жа.

Ще взимате ли още фут­болисти и къде имате нужда от подсилване?

Единствено, ако попадне някой по-опитен. С нас в мо­мента е централният защит­ник Ивайло Марков от Сла­вия. Той играе с ляв крак и съм много доволен от това, ко­ето показва. Харесвам фут­болисти като него, добре бо­рави с топката. Естествено, че има да наваксва във физиче­ско отношение спрямо по-го­лемите. Така че, като гово­рим за централен защитник -няма да търсим, но евентуал­но, ако изскочи опция за опи­тен играч в средата, то мо­же да вземем, но не е на всяка цена. Все пак трябва да видим и какви ще са условията му, защото все пак нямаме нео­граничени възможности.

С оглед състоянието на останалите, как ви се вижда възможност­та да спечелите квота за евротурнирите?

Ние ще запазим амбиции­те си да излизаме да играем всеки мач за победа независи­мо срещу кой се изправяме. Истина е, че има малко раз­ширяване на бройката отбори, които търсят класиране в Европа. Но пък със сигурност при този формат на шампио­ната първата ни идея ще е да атакуваме шестицата След това в директните ма­чове с останалите отбори, ако си добре подготвен, може да гониш и по-високи цели. Но нека първо да оформим отбо­ра и да заместим хората, ко­ито напуснаха, а след това да влезем както трябва в пър­венството, тъй като програ­мата ни не е от най-приемли­вите за начало. Ако тръгнем добре, тогава натам ще ни е доста по-лесно.

Стартирате срещу Бо­тев Пд, а след това сте до­макини на Левски във вто­рия кръг…

Когато от пет мача имаш три гостувания и прие­маш Левски и Лудогорец, е не­приятно. Но миналия полусе­зон имахме подобна програма и взимахме точки в почти всеки мач. Така че е важно футболистите да приемат философията, която имаме като клуб и ние като треньо­ри – да търсим максималното, независимо дали сме фавори­ти или не.

В първия кръг напрежение­то ще е повече, защото все пак се изправяте срещу град­ския съперник. Може ли една победа да ви донесе спокой­ствие?

Нормално е да има напре­жение. Но това е така във всеки мач и всяка професия. И преди казах, че в дербито е необходимо да има респект между треньорите, футболи­стите и публиката, за да ста­не празник. Знам, че за феновете този мач е много важен, но това е така и за нас, особе­но предвид факта, че е първи и трябва да тръгнем добре в първенството. Уважаваме съ­перника. Видяхме, че Ботев направи мащабна селекция взеха класни българи и чужден­ци. Честно казано, не мисля, че победата ще ни даде спо­койствие. Спокойствието във футбола е до следващия мач. Ако сме в индивидуални­те спортове като например щанги и други, чакаш едно първенство шест месеца, успяваш и си на върха или об­ратното – не успяваш и си до­лу. Затова казвам, че при нас спокойствието е до следва­щата среща. След като дойде мачът с Левски, Вече ще се е забравило какво се е случило срещу Ботев.

След всичко преди дербито на Пловдив със специалната категория на TribunaPlovdiv.bg “Дербито на България”.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker