Дербито на ПловдивЛокомотивФутбол

Илиан Илиев: Напрежение преди Дербито има, но сега е време младите и по-опитните футболисти да покажат какво могат

Старши треньорът на Локомотив (Пд) Илиан Илиев даде интервю пред „Те­ма Спорт“, докато отборът е на лагер в Турция. Той говори за това как протича подго­товката, дали ще има още нови попълнения при черно-белите, Дербито с Ботев (Пд) и др.

Г-н Илиев, успяха ли вече новите попълнения Иван Горанов, Аймен Суда, Симе­он Райков, Парвизджон Умарбаев, Илко Пиргов, Ди­митър Везалов и Алексан­дър Любенов да се впишат?

Ще започна от малко по-далеч отговора – напуснаха ни четирима ос­новни играчи в лицето на Иван Иванов, Гъргоров, Крум Стоянов, Велев, а Пауло Серджо е трайно контузен. Идеята ни беше да привле­чем играчи до 24-25 години, а останалите да са набор 1997 и 1998. В групата има 6-7 момчета, които се надя­вам да покажат това, на ко­ето са способни. По-опи­тните по-бързо успяха да се впишат в обстановката и отбора, докато малките имат затруднения, което е очаквано, защото тепърва навлизат в мъжкия футбол. Това обаче е перфектна въ­зможност да демонстри­рат, че имат качества, в което аз нямам никакви съ­мнения.

Как се стигна до трансфера с таджикистанец Пар­визджон Умарбаевму и къде го гледахте?

Искахме да привлечем опитни като Везалов и Рай­ков и млади момчета от България. Но се откри възможност да вземем Умар­баев, който е на 21 години и е национал на страната си. Това момче има качества и голям потенциал. Той е фут­болист тип „Емил Гъргоров“ – играе с ляв крак и разполага с добър пас. Ще му е нужно време за адаптация и малко по-дълъг период за подго­товка. Иначе ми беше пре­поръчан от един мениджър близък до Илиян Мицански. Гледах го четири-пет мача в Instat Scout и ви­дяхме с помощниците ми, че притежава качества, а и бе свободен агент. Мисля, че България е добра дестинация за него, а и тран­сферът му ще е ползотво­рен за клуба

Притеснява ли ви, че в първия кръг ще сте с до­ста променен състав спря­мо последния мач от миналото първенство?

Горе-долу запазихме по­вечето хора от състава, който беше миналата годи­на. Тези, които искахме, останаха. И да съжаляваме за напусналите, и да не съ­жаляваме, това са фактите и трябва да ги приемем. Нужно е да подготвим от­бора да се представя по съ­щия начин, както през про­летния полусезон. Приемаме, че са си тръгнали, и толкова, продължаваме да работим.

По-силен ли ще бъде Локо­мотив през новия сезон?

Това вече са догадки. Мо­га да кажа, че имаме малко ре­зерви в средата на терена предвид това, че оттам из­лязоха трима футболисти – Емил Гъргоров, Стефан Велев и контузеният Пауло Серджо. За момента сме взели в тази зона таджикистанеца Умар­баев и Аймен Суда, а остана­лите там са млади момчета. Но това е шанс за Жоро Въл­чев и Дани Кики да влязат в средата на терена и да по­емат тежестта да са титу­ляри. Това е голяма възмож­ност и за младите играчи, ко­ито едва ли осъзнават, че на 17-18 години са опция за титулярно място. Сега е времето те да пока­жат амбиции, тъй като можеше да ги вземем за седма опция, а в момента не е така. На този етап там имаме Райнов, Ванчо Траянов, Георги Вълчев, Урмабаев, както и по-офанзивните Кики и Суда. Та­ка че младите са много близо до титулярите, само трябва да работят, за да го пока­жа.

Ще взимате ли още фут­болисти и къде имате нужда от подсилване?

Единствено, ако попадне някой по-опитен. С нас в мо­мента е централният защит­ник Ивайло Марков от Сла­вия. Той играе с ляв крак и съм много доволен от това, ко­ето показва. Харесвам фут­болисти като него, добре бо­рави с топката. Естествено, че има да наваксва във физиче­ско отношение спрямо по-го­лемите. Така че, като гово­рим за централен защитник -няма да търсим, но евентуал­но, ако изскочи опция за опи­тен играч в средата, то мо­же да вземем, но не е на всяка цена. Все пак трябва да видим и какви ще са условията му, защото все пак нямаме нео­граничени възможности.

С оглед състоянието на останалите, как ви се вижда възможност­та да спечелите квота за евротурнирите?

Ние ще запазим амбиции­те си да излизаме да играем всеки мач за победа независи­мо срещу кой се изправяме. Истина е, че има малко раз­ширяване на бройката отбори, които търсят класиране в Европа. Но пък със сигурност при този формат на шампио­ната първата ни идея ще е да атакуваме шестицата След това в директните ма­чове с останалите отбори, ако си добре подготвен, може да гониш и по-високи цели. Но нека първо да оформим отбо­ра и да заместим хората, ко­ито напуснаха, а след това да влезем както трябва в пър­венството, тъй като програ­мата ни не е от най-приемли­вите за начало. Ако тръгнем добре, тогава натам ще ни е доста по-лесно.

Стартирате срещу Бо­тев Пд, а след това сте до­макини на Левски във вто­рия кръг…

Когато от пет мача имаш три гостувания и прие­маш Левски и Лудогорец, е не­приятно. Но миналия полусе­зон имахме подобна програма и взимахме точки в почти всеки мач. Така че е важно футболистите да приемат философията, която имаме като клуб и ние като треньо­ри – да търсим максималното, независимо дали сме фавори­ти или не.

В първия кръг напрежение­то ще е повече, защото все пак се изправяте срещу град­ския съперник. Може ли една победа да ви донесе спокой­ствие?

Нормално е да има напре­жение. Но това е така във всеки мач и всяка професия. И преди казах, че в дербито е необходимо да има респект между треньорите, футболи­стите и публиката, за да ста­не празник. Знам, че за феновете този мач е много важен, но това е така и за нас, особе­но предвид факта, че е първи и трябва да тръгнем добре в първенството. Уважаваме съ­перника. Видяхме, че Ботев направи мащабна селекция взеха класни българи и чужден­ци. Честно казано, не мисля, че победата ще ни даде спо­койствие. Спокойствието във футбола е до следващия мач. Ако сме в индивидуални­те спортове като например щанги и други, чакаш едно първенство шест месеца, успяваш и си на върха или об­ратното – не успяваш и си до­лу. Затова казвам, че при нас спокойствието е до следва­щата среща. След като дойде мачът с Левски, Вече ще се е забравило какво се е случило срещу Ботев.

След всичко преди дербито на Пловдив със специалната категория на TribunaPlovdiv.bg „Дербито на България“.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

:bg: 
:fans: 
:topka: 
:bira: 
:1: 
:happy: 
:red: 
:ole: 
:good: 
:nazdrave: 
:wacko: 
:yahoo: 
:smqh: 
:cry: 
:2: 
:facepalm: 
:blue-white: 
:red-white: 
:white-black: 
:yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg