бетано най-добър сайт за слот игри
ВолейболМарица - жени

Иван Петков: Имаме страхотен колектив, който ни прави силни

Женският волейболен тим на Марица записа летящ старт в тазгодишното издание на  първенството. Жълтите са безапелационни, водят в класирането с пълен актив от победи и точки, като последователно разгромиха най-големите си конкуренти за призовите места – Левски, ЦСКА и Казанлък. Специално за вестник Марица треньорът на тима Иван Петков споделя впечатленията си от играта на отбора до момента, както и очакванията си оттук нататък

– Г-н Петков, очаквахте ли толкова силно начало на сезона?

– Не съм предполагал как ще завършат мачовете, не съм предполагал, че до момента няма да имаме мач без реална съпротива. Очаквал съм да бъдем сред водещите отбори, да показваме добри игри, да се представяме добре с оглед на това, че тази година сформирахме добър отбор. От чужбина се прибраха няколко опитни момичета – Имелина Монова, Марина Ковачева и Анелия Минчева, Диана Малинова остана в отбора. В същото време младите пораснаха, започнаха да се изграждат като състезателки, напреднаха доста във всяко едно отношение. Миналата година изведнъж ги хвърлихме в боя – не бяха толкова подготвени и това оказа влияние. Сега им дойде времето. Доста от тях са и по различните национални отбори. Още на турнира в Турция изиграхме добри мачове срещу силни съперници. Тук е момента да спомена, че говоря от името на един страхотен колектив, който ни прави силни. Цялото ръководство, треньори и състезателки работят страшно много и упорито. По-опитните се държат прекрасно с по-младите, които се учат и израстват покрай тях. Като организация започваме да приличаме на европейски отбор, като игра има още какво да учим.

– Кой от изиграните мачове ви хареса най-много, къде виждате напредъка в технически аспект?

– Добър мач изиграхме с Левски във втория кръг в София, също и с ЦСКА – с изключение на третия гейм. Забелязват се хубави моменти, тънки неща, върху които сме работили. Има и неща, които тепърва ще показваме. Не искам да деля мачовете на силни и слаби. Все още допускаме колебания в играта – на моменти сме неуверени, но това е част от играта. И отсреща има отбор, който работи и иска да победи, нормално е да има противопоставяне, надиграване, трудни моменти. Радостното е, че засега успяваме да излизаме от тях. По-добре е, че ги има, защото иначе би било зле за шампионата. Трябва да има конкуренция и съм сигурен, че ще има.

– Конкуренцията запази отборите си, което говори, че качественият скок в Марица е най-голям…

– В Левски дори се подсилиха. Нашата идея я знаете – да правим всичко със собствени кадри. Нормално е да има моменти на моментно отслабване като миналата година, когато някои състезателки излязоха да играят навън. Може и тази година да се получи така. В момента това е може би най-силният отбор на Марица като индивидуалности и като колектив, откакто съм треньор. Играем добър волейбол, дано така да продължи и да се борим и преодоляваме трудностите всички заедно.

– След този силен старт пораснаха ли амбициите ви? По-големи ли изглеждат шансовете за титлата?

– Може да прозвучи клиширано, но в спорта нещата се менят много бързо. Не бягам от отговорност. Ние сме заявили амбиции за призовите места. Този шампионски манталитет, който се опитваме да градим от години най-после се вижда. Той трябва да се проявява във всеки мач. Ако във всяка среща побеждаваш, би трябвало да играеш и за първото място. Успоредно с чисто волейболните неща, работим и за това ментално да укрепим състезателките, да изградим този шампионски дух.

– Колко състезателки има Марица в националните гарнитури в момента?

– Много са. При жените ще имаме няколко, в по-долните – по 7-8 – общо взето по 50 процента от представителните гарнитури при подрастващите са наши волейболистки. Това е идеята за Марица – искаме успехи и титли, но искаме да го постигнем със собствени кадри. Затова се налага и да правим компромиси – да проявяваме търпение към някои момичета, която след време се изплаща. По тази причина никога титлата не е била задължителна за нас. Ако беше задължителна щяхме да привлечем силни единици и да я спечелим, но не това е идеята ни.

– Как гледате на перспективата Марица да играе мачовете си в новата зала на ПУ?

– Това е въпрос, който се движи от ръководството, доколкото зная преговорите са в напреднала фаза. Ако стане ще бъде хубаво да играем в по-голяма и по-нова зала. Макар че ние сме много доволни и от зала Олимпиада, в която играем срещите си и там хората са коректни. В последно време в Пловдив виждаме по-отзивчиви хора, по-добро отношение. Дано така да продължи, защото на града му липсват прояви и успехи в колективните спортове.

Марица

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker