ЛегендиЛокомотивФутбол

Ето как и къде започва „черно-бялата“ футболна приказка…

Днес, 25.07.2016г., е една от най-важните дати в историята на ПФК Локомотив „Пловдив“!

На този ден преди точно 90 години, 1926г., на тържествена обединителна церемония група ентусиасти от много местни пловдивски училища, предварително основали двата спортни клуба “Караджа” и “Атлетик”, са се слели в едно под името “Спортклуб” – предшественика на днешния ПФК Локомотив „Пловдив“…

Ако трябва да се обърнем към сухите историчски данни за основаването на Локомотив (Пд) ще видим, че този клуб е преминал през множество разформирования, преименувания и сливания, за да може днес да носи името, с което е познат на всички български фенове.

Най-дълбоките исторически корени на съвременния ПФК Локомотив Пловдив ни отвеждат до пролетта на 1922г., когато в IV-ти пловдивски район (или т.нар. Трихълмие), на базата на развивалите се дотогава махленско-ученически формирования, бил основан спортен клуб “Караджа”. Сред тогава десетките пловдивски клубове, “Караджа” имал честта да встъпи като участник в първото официално футболно първенство на Пловдив (1924г.), ставайки първенец на 2-ра дивизия.

il.-110

В тази градска надпревара се включили общо осем тима, разпределени в две дивизии. От сега съществуващите клубове „Марица“ се класира на 2-ро място в 1-ва дивизия, предшественикът на Спартак – „Тракийска слава”, бил 2-ри във 2-ра дивизия, а Ботев – 3-ти във 2-ра дивизия.

Две години след основаването на спортен клуб “Караджа”, отново в IV-ти пловдивски район, бил учреден и спортен клуб “Атлетик”. ( бел.ред. – ІV-ти район на Плодив включвал – от север е р. Марица, от запад – тръгвайки от Пешеходния мост, през цялата Главна улица, през ул. “Крали Марко” се излиза на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, откъдето се достига до южната граница – Асеновградското шосе, а оттам – ІV-ти район обхващал целия изток, чак до покрайнините на града, включително и кв.„Лаута”)

На 25 юли 1926г. на тържествено обединително събрание, провело се в едно от духовните средища на Пловдив – читалище “Иван Вазов”, двата спортни клуба “Караджа” и “Атлетик” се слели в един под името “Спортклуб”. За клубни цветове се избрали червеният, черният и белият. Датата 25-ти юли 1926г. била утвърдена като дата на основаване на „Спортклуб“, а впоследствие годината 1926-та щяла да бъде вписана и в неговата емблема.

3

Впоследствие поради интензивните политически промени в България през целия 20-ти век имената на Локомотив биват променяни многократно – така както става и с много други клубове в страната. Така преди през 1951г. отборът да заиграе в „А“ РФГ под името Локомотив Пловдив и цветовете му през цялото време да останат непроменени – червено-черно-бяло, той носи няколко емблематични имена като „Пловдивски Спортклуб“, „Славия Пловдив“, „Железничарски Спортен клуб“, ДСО „Енергия“ / ДСО „Торпедо“.

За всички тези 90 години ПФК Локомотив „Пловдив печели веднъж най-висикото футболно отличие у нас – Първенството на България през сезон 2003/2004г. Клубът е носител и на Купата на Съветската армия през 1983 г. и Суперкупа на България през 2004 г.

През сезон 1972/73г. завършва на второ място в класирането, а през сезоните 1968/69, 1973/74, 1991/92 и 2004/05 грабва бронзовите медали.

13718510_1034946643257234_9150950500803085744_n

В четири години е финалист за Купата на страната, 1959/60, 1970/71, 1981/82 и 2011/12г., но в нито една от тях няма щастието да я спечели.

Снимки: wikipedia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/fans_bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/gazar.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bira.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shampion.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/happy0005.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/4erven.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ole ole.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biri4ka.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smqh2.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cigari.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/facepalm.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blue-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/red-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/white-black.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/yellow-black.gif 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg