tribunasofia

Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивФутбол

Единият лидер на Ботев (Пд) е в лазарета, а другият в социалните мрежи…

Най-лошото нещо, което можеше да сполети отбора на Ботев (Пд) преди началото на новия сезон се случи.

Един от най-вдъхновяващите футболисти на тима Лъчезар Балтанов получи много неприятна контузия на коленните връзки и минискуса по време на подготвителния период  и ще трябва да се лиши от любимата игра за близо половин година.

Има ли Балтанов достоен заместник? 

След контузията на Лъчо ще е много трудно да се намери подготвен, както психически, така и физически футболист, който да поеме диригентската палка в отбора. Защото Балтанов бе лидер с голямо “Л”. През миналия сезон той буквално плетеше играта на отбора. Няколкото му травми не му поопречиха да направи една от най-силните си кампании, въпреки че тимът не успя да бъде на неговото ниво.

Колкото и посредствено да бе представянето на Ботев (Пд)  през по-голямата част от миналия сезон, Балтанов се отличаваше. Тичаше, хвърляше се (получи най-много жълти картони от всички – 10, плюс 2 червени) в краката на противника и изобщо се раздаваше на терена. Дори изнендващо взе, че стана и голмайстор на тима със 7 попадения. А това говори много. Говори за желание, за постоянство, за себераздаване. За работата му, както на терена, така и извън него през целия сезон.

Сега обаче отчайващо се търси човек, който да поеме руля на “жълто-черния” кораб. Кандидат има, но дали той е достатъчно боеспособен?

В момента всички погледи са насочени към Тодор Неделев – бързоногото крило, от когото всички очакват големи неща.

В състава на Николай Костов няма друг футболист с подобен футболен ореол над главата си. Неделев е в сърцата на феновете още от първия ден, в който стъпи на терена с “жълто-черната” фланелка като професионалист. Всички вярват, че това е човекът, който може да изведе Ботев (Пд) до идните му светли бъднини. И честно да си кажем, няма друг. Колкото и да търсим, няма друг в състава на “канарчетата”, който може да обърне хода на събитията и да върне Ботев (Пд) на победния път.

Само за няколко дни след подновяване на договора за наем между Ботев (Пд) и Майнц 05 тежестта върху плещите на Неделев стана двойна. Сега не само ще трябва да доказва своите качества пред германските наблюдатели, но и ще трябва да носи огромната отговорност за представянето на Ботев (Пд) в следващите месеци.

При поредица от лоши резултати оправданията за играта на новите футболисти ще бъдат, че “те все още не са се адаптирали към отбора и че все още е рано да коментираме техните изяви”, докато по адрес на юношите думите ще са – “те все още нямат нужния опит, нека да не бъдем толкова критични към тяхното представяне”. Именно заради това всички очаквания ще паднат върху Неделев.

Много е спорно обаче дали Тошко е готов да се справи със завета на Балтанов по време на неговото отсъствие!

Ако следите изявите на Неделев, както на терена, така и извън него, ще забележите, че футболът някак му остава “по-встрани”, отколко трябва да е. Между другото, както се казва. Човек остава с усещането, че след трансфера в Германия Тошко отделя повече време за за срещите с приятели и за нощните забавления, отколкото за работата на терена. Може би, и именно това му попречи да се адаптира към обстановката в Майнц.

Няма значение дали трансферът отпреди три години в Германия бе грешка. Важното е, че някой разбиращ от футбол западен треньор дойде и забеляза таланта на Тошко. Даде му път. Оттук нататък всичко бе в неговите ръце! Всичко зависише от неговото желание, от неговата психика. Но той не издържа.

Неделев е щастлив, когато е в Пловдив. Това се видя още след първите месеци на престоя му в Германия, видя се и при повторното удължаване на неговия наем преди няколко седмици. Когато се появи на базата в Коматево, за да се снима за клубния сайт и да раздаде няколко автографа на чакащите го фенове пред оградата на спортния комплекс, той бе щастлив. На неговото лице имаше усмивка, защото отново щеше да играе за любимия отбор.

Тук му е удобно, тук е между приятели и приятелки. Тук се чувства значим, защото е постигнал нещо, заради, което всички му се възхищават. Именно заради това той не пожела да впрегне усилия и да се адптира към новата обстановка в чужбина. Тя му стана досадна, защото трябваше да се полагат усилия, които той нямаше сили, или желание, да положи.

Толкова ме е яд, че ще го кажа, но именно заради тази му проява на психическа слабост – да не остане в чужбина и да не се бори за своето място там – Неделев е на ръба на пропастта. Ако през тази есен не върне формата, която го превърна в един от най-обещаващите родни таланти, ако не успее да вдигне застоялото си ниво и не помогне на Ботев (Пд) да се изправи на крака, тогава приказката за момчетото с магическия ляв крак ще приключи още преди Нова година.

Това момче наистина има чудовищно голям талант в краката си, но не иска да го развива и това е! 

Именно заради това нещо и Ботев (Пд) ще страда много. Защото козът в ръката на Николай Костов за този сезон се казва Тодор Неделев, а неговото представяне през пролетта не събуди нужните симпатии. Краката му бяха сковани от напрежение, а снимките в соц. мрежи бяха повече от подадените топки на терена.  Дано да не бъде същото и сега, защото просто ще бъде жалко – както за Ботев (Пд), така и за самия футболист…

Как ще повлияе отсъствието на Балтанов на тима?

През лятото Ботев (Пд) смени целия си отбор. “Канарчетата” се разделиха с цели 8 футболисти (Виктор Голас, Даниел Златков, Игор Ощипко, Лазар Марин, Йордан Христов, Божидар Васев, Рахави Кифуети, Грегъри Нелсън), някои, от които формираха ядрото на тима през последните сезони. На тяхно място бяха привлечени нови 8 (Георги Георгиев – вратар, Крум Стоянов, Цветомир Панов, Рафаел де Соуса, Милен Кикарин – защитници, Фелипе Бризола – халф, Иван Стоянов и Жоао Пауло – нападатели). Практика, която е позната по нашите географски ширини, особено при честа смяна на треньори, каквата се наблюдава в Ботев (Пд) в последните години.

От миналия сезон мястото си запазиха единствено Серкан Юсеин, Радослав Терзиев, Тодор Неделев, Лъчо Балтанов (когото можем спокойно да считаме за ново попълнения през идния зимния трансферен прозорец) и Наско Милев. Останалите футболисти, които ще се включват през натоящата кампания, ще бъдат юноши на тима.

С просто око се вижда, че скамейката на Ботев (Пд) през есента няма да е никак дълга. Николай Костов изпълни желанието си да подмени отбора по свой стандарт, но хората на пейката едва ли биха задоволили очакванията на фенове. Там ще бъдат основно млади имена от школата, които едва ли са готови да помогнат на отбора да се бори за първата шестица.

С наличието на подобни футболисти и отсъствито на най-адектатния играч през миналия сезон Балтанов, аз лично се плаша от възможността около Нова година Николай Костов да не доведе нещата дотам, че да започне да говори за “бъдещи” цели като Оцеляване, като Оставане в елита. Неща, които никой не иска да споменава на старата на настоящата капания, но те си пробиват път още преди нейното начало.

Плюс това Ботев (Пд) започва с три изключително тежки срещи новия сезон в “А” група – Локомотив (Пд), Лудогорец и Славия.

В Дербито на Пловдив (което ще се играе в Бургас на 30-ти юли) всичко се случва, но предварителните прогнози не обещават “прохладна юлска” вечер за “жълто-черните” край морето. Локомотив (Пд) запази състава си от миналата година, а Ботев (Пд) подмени къде що имаше. А както знаем, резките смени рядко водят до положителни резултати, поне що се отнася до тяхното начало.

В гостуването в Разград трудно можем да си представим как все още некомплектованият и небалансиран Ботев (Пд) може да изненада шампиона. Да, вярно е, че разградчани обикновено влизат тромаво в първенството, особено заради своите евроучастия в последните години (а и сега мислите на Лудогорец ще бъдат насочени изцяло към Шампионската лига), но повече от хикс за Ботев (Пд) на “Лудогрец Арена” ще бъде постижение.

Въпреки ранното си отпадане от Европа, Славия направи селекция за чудо и приказ, а и там нещата си се случват както трябва не от вчера.

Това означава, че при възможно най-лошия сценарий, но в момента и най-логичния, Ботев (Пд) ще влезе в новото първенство с почти нулев актив.

Ситуацията за Ботев (Пд) е тежка откъдето и да я погледнем.

10 дни преди Дербито и 10 дни преди началото на новия сезон “жълто-черните” изпаднаха в състояние да нямат лидер, да нямат капитан на кораба, който да вдъхва доверие у феновете.

10 дни преди Дербито и 10 дни преди началото на новия сезон най-дорият футболист на “канарчетата” го няма, а най-талантливият е свалил гарда до земята и много трудно ще го върне на изходно положение.

Бюлент Мюмюнов/TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker