Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Възможно най-лошият “Меден месец” за Бруно Акрапович начeло Локомотив (Пд)

Казват, че първите 25-30 дни на един футболен треньор в нов клуб са своеобразен “Меден месец” между него и футболистите.

Обикновено в началния период на съвместна работа настроението е приповдигнато, мотивацията на играчите е висока, тъй като те искат да направят максимално добро впечатление на новия бос, а резултатите са положителни. Публиката е доволна, а поставената основа за бъдещето обикновено обнадеждава.

В повечето случаи тази формула работи. Но, разбира се, невинаги. Тези доказани последствия от треньорската рокада обаче не намериха почва на “Лаута” в последния месец време.

Пристигането на босненеца Бруно Акпрапович в Локомотив (Пд) съвпадна с най-тежката възможна серия от мачове за тима. Програмата беше ужасяваща и включваше последователни срещи с Левски, Лудогорец и ЦСКА-София – лидерите в Първа лига, и претенденти за титлата в шампионата. Меко казано кошмар за тим, който е загубил доверието на феновете си, за спортно-технически щаб в преход и игра с нищожни футболни достойнства и слаба тактическа идея.

И трите съперника на “смърфовете” нямаха право на загуба на точки, а мачовете с колеблив отбор като Локомотив (Пд) идваха по-скоро като добър подарък за тях, отколкото като някакво тежко препятствие по пътя.

“Черно-белите” затвориха 5-месечната ера на тандема Войн Войнов-Христо Колев с победа над Етър (ВТ) в 14-ия кръг на “Лаута” с 2:0. След назначаването на Акрапович обаче в Локомотив (Пд) головете секнаха, а защитата допусна цели 5 в 3 мача.За статитика “смърфовете” загубиха и трите мача – Левски 1:0, Лудогорец 0:3, ЦСКА-София 0:1.

Най-близо до точки пловдивчани бяха при дебюта на Акрапович начело на тима – на “Герена” срещу Левски. Тогава “сините” играха повече от едно полувреме с човек по-малко, след изгонването на Иван Горанов в края на първото полувреме на срещата. С човек повече обаче “смърфовете” не успяха да се доберат до точки, въпреки че в последната минута на срещата трябваше да бъде отсъдена дузпа в тяхна полза.

Първите две срещи за Акрапович на “Лаута” пък срещнаха Локомотив (Пд) с хегемона в последните години у нас Лудогорец, както и най-близко стоящия претендент за титлата ЦСКА-София. Срещу шампионите “смърфовете” преклониха глава още в началните минути, когато “зелените” си свършиха работата с два бързи гола. През втората част шампионът се дръпна назад, а “черно-белите” показаха някои нелоши комбинации в предни позиции, стигайки до удари към вратата на съперника. Ефективността обаче бе ниска и голът отново остана мираж.

В последния мач на “Лаута” – този срещу “армейците”, белязан от множество извънфутболни ексцесии, Локомотив (Пд) изглеждаше най-посредствен от всички досега. Едва 3 отправени удар (2 във вратата). Те са със 17 по-малко от двубоя с Лудогорец, когато шутовете към вратата бяха 20. Притежанието на топката също бе ниско – 40%. Разбира се, не трябва да забравяме и мъчителната обвивка на боя между феновете, която уби всякакъв ентусиазъм за футбол на терена.

В краткия период на Акрапович начело на отбора Локомотив (Пд) игра и една контрола срещу Марица. В нея “смърфовете” победиха с 3:0, но това едва ли топли някого, след като нещата в първенството не потръгнаха гладко.

Локомотив (Пд) е един от малкото клубове в България, които можеше да сложи прът в колетото и на Левкси, и на Лудогорец, и на ЦСКА-София последователно. Правил го е в няколко поредни години преди това. Спомняме си как в началото на сезона, същата програма, донесе на тима две равенства (Левски 1:1 и Лудогорец 0:0) и само една загуба (от ЦСКА-София с 1:4).

Всички надежди бяха, че треньорската смяна може да окаже положително влияние върху мотивацията на състава, с която той да стигне до някакви точки в тези двубои. Уви, това не стана. Сега идват мачове с по-нискоразредни отбори, където оправданията няма да имат място. Ако, разбира се, са имали досега.

“Смърфовете” се закотвиха в средата на таблицата и не мърдат оттам от доста време насам – 9-ти с 20т. Недалеч от първата “шестица” (на 6т. от шестия Верея 26т.), но със сигурност доста далеч от блестящия игрови заряд, за които феновете копнеят.

Акрапович изживя най-тежкия възможен “Меден месец” на “Лаута”. Развод едва ли ще има. Никой не го очаква и не мисли за него. Сега задачата е да се вземат максимално много точки до края на годината, а след това и да се помисли по-задълбочено за селекцията през зимата. Тя ще бъде основата за бъдещото щастливо съвместно съжителство между наставника и Локомотив (Пд). Средствата не са много, но при втори посредствен трансферен период феновете ще нарочат треньора за “менте” и нещата ще поемат по познатия у нас коловоз…

Без подобни пожелания. Идват мачове с Витоша, Верея и Дунав – тимове, от които спокойно може да се измъкне нещо повече от три хикса. Две победи и равенство, например, ще доближат Локомотив (Пд) до първата “шестица” преди началото на пролетта. Оттам вече всичко може да се случи.

Бюлент Мюмюнов/ TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker