Ботев ПловдивТопФутбол

Бивш играч на ЦСКА: На “Колежа” трябваше да се радваме преди 15 години, не сега! Всичко става много бавно

Ели Маркес е сред футболистите, играли и за ЦСКА, и за Черно море. През сезон 2008/2009 защитава екипа на „червените“, а през следващия преминава при „моряците“. Настоящият старши треньор на Черноморец Балчик говори за предстоящата битка между водения от Илиан Илиев тим и ЦСКА-София, както и за сезона, който столичани и варненци изпращат. Ето какво сподели той в интервю за „Мач Телеграф“.

profittips-the best football tips

– Г-н Маркес, трябва ли да се правят драми, ако ЦСКА остане на трето място и играе бараж за Европа?
– Да, ще е драма, защото ЦСКА е голям отбор и не трябва да стига до това положение – да играе бараж, за да се класира в Европа. Смятам, че всички фенове мислят по този начин. Като голям отбор в България, ЦСКА трябва да вземе мача с Черно море. „Моряците“ обаче също са голям отбор в България и на ЦСКА няма да е никак лесно да спечели този мач.

– Ако ЦСКА се класира за Европа, трябва ли Стамен Белчев да остане начело на отбора?
– Зависи много от ръководството. Там са хората, които трябва да преценят дали Стамен Белчев може да свърши работата, която трябва. Според мен обаче трябва да се дава повече шанс на треньори като Стамен Белчев. Той пое отбора съвсем наскоро и няма никакво време, за да приложи идеите си, тъй като не е той човекът, който направи селекцията в ЦСКА. Много е труден моментът за треньор в неговото положение. Много е трудно един треньор да работи с идеите на друг. Всеки има своите идеи и начин, по който иска да играе отборът му. Той пое ЦСКА и реално работи с това, което му е оставено от предишния треньор. Според мен заслужава да му се даде шанс и да продължи да работи.

– Наскоро фамилия Ганчеви напуснаха ЦСКА? Изненада ли Ви това?
– Да, това бе голяма изненада. Гриша Ганчев бе много близо до това да вземе титла с ЦСКА. Мисля, че не само за мен, а за всички бе изненада, когато стана ясно, че напуска ЦСКА. Това е футболът, може би човекът иска да се насочи към друго нещо. Надявам се новото ръководство да успее да вдигне още нивото на ЦСКА, защото ЦСКА е марка, която заслужава титла с добра игра и победа. Не е нормално за „червените“ да има година, в която да не спечели нещо.

– Новото ръководство потвърди амбицията си, че иска да довърши стадиона. Това ли е ключът ЦСКА да мине на следващото ниво?
– Един нов стадион винаги е голяма крачка, тъй като един отбор-марка като ЦСКА, ако има и нов, хубав стадион, всеки ще иска да играе на него. Крайно време е ЦСКА да има един нов, голям и красив дом. Публиката я има, но стадионът липсва. Трябва да има хубав и нов стадион, на който да се играят мачовете, които да радват фоновете.

profittips-the best football tips

– В началото на сезона ЦСКА даде доста пари за селекция. Как оценявате представянето на привлечените през миналото лято? Трябва ли нова мащабна селекция сега?
– Има разминаване, грешки в селекцията на ЦСКА, тъй като говорим за голям отбор, футболистът трябва да има качества, за да облича фланелката на ЦСКА. Спокойно мога да кажа, че по мое време имаше група от 26-27 играчи, които трябваше да се раздаваме на максимум всяка седмица, за да попаднем в групата от 18 футболисти. Който не тренираше на 100%, не попадаше в групата. Разочарован съм от чужденците, които играха този сезон. Според мен те не показаха това, което трябва. Не показаха нивото и класата, които имаше в ЦСКА преди. Когато обличаш фланелката на ЦСКА, трябва да знаеш къде се намираш и за кой отбор играеш. За мен някои от тези играчи нямат нужните качества и хъс, за да играят за ЦСКА.

– Черно море е на обратния полюс и прави страхотен сезон. В началото му очаквахте ли „моряците“ да постигнат подобни резултати?
– Да, дори през зимата очаквах, че Черно море ще направи силна пролет. Варненци са един отбор, който е доказан в България. Треньорът е от много години там, а това има голямо значение. Когато треньор е толкова години в един отбор, той знае за всичко, което става вътре в тима. Това дава сила и мотивация на Черно море да излезе и да играе по този начин. Мотивацията, която успява да предаде треньора на своите футболисти, е различна. Треньор, който е дошъл преди 3-4 месеца, няма време да изгради нещо на базата на своите идеи. Илиан Илиев от своя страна е наясно, примерно, на коя позиция му трябва футболист, знае кой трябва да бъде освободен или продаден. Всеки сезон той не взима повече от 2-3 играчи, държи едно ядро в отбора, което е голямо нещо във футбола. Не можеш за 30 дни да направиш голям отбор. В България могат да бъдат дадени много примери за това как отбор гони 10 футболисти, а след това взима 10 нови. Как смятате, че в подобна ситуация след 40 дни ще има готов и силен отбор? Илиан създава отбора в съблекалнята. След това извежда играчите на терена за тренировка, след като голяма част от работата е свършена. Виждаме, че този модел за Черно море е доста успешен – продава се играч, а на негово място се взима друг. Той обаче много бързо и лесно се вписва в колектива, започвайки рано-рано да играе силно. Това е така, защото Илиан Илиев знае как да го направи. Важно е един треньор да говори поне три езика, за да може да контролира съблекалнята си. Илиан Илиев има всички качества, за да прави и контролира това, което прави в Черно море. Очаквам Черно море да продължи да надгражда заради всичко това, което Илиан Илиев има.

profittips-the best football tips

– Черно море играе много силно като домакин, но в гостуванията си не може да пренесе играта от „Тича“. Защо според Вас?
– Във Варна на „Тича“ огромна роля играят феновете. Публиката на Черно море е една от най-различните в България. Те дават подкрепа на отбора, която е нещо различно. Играл съм в много отбори в България, но когато сте на „Тича“, усещате, че подкрепата е различна. Мога спокойно да кажа, че когато Черно море домакинства, подкрепата е толкова мощна, че това дава сила на играчите да обърнат даден мач или да вкара четири гола на отбор като Лудогорец. Навън Черно море играе добре, но няма тоталната подкрепа, която получава вкъщи.

– Вие вече сте треньор, какво пречи на самите футболисти да пренасят добра игра в домакинствата и при гостуванията?
– Проблемът е основно психологически. Най-важното за един футболист е да успее да преодолее себе си. Психиката е много важно нещо. Когато играеш вкъщи, имаш подкрепата на феновете, чувстваш се по-силен и по-сигурен. Един футболист, когато няма толкова силна психика, но се наложи да пътува до София за мач с ЦСКА – той знае, че ще има много публика и ще е тежко, но не успее ли да контролира себе си или ако не преодолее проблемите в главата си, той няма да успее да покаже тази игра, която показва, когато играе вкъщи. Голямата разлика е тук, всичко идва от главата, а от главата отива към краката. Затова един футболист, който може да преодолее себе си и да контролира емоциите си, успява. Когато отиваш на гостуване на ЦСКА, трябва да знаеш, че феновете няма да викат за теб, трябва да си готов да се изправиш срещу това.

– Вдига ли се нивото на Първа лига?
– Преди години имаше много по-силни отбори, с много по-силни футболисти. Сега има много повече отбори, които са замесени в битката за челните места и първата шестица, но няма толкова качествени футболисти, колкото имаше преди. Силите са повече изравнени. Все пак футболът в България се подобри в доста аспекти. Вече виждаме много чужди отбори, които идват в България, за да търсят футболисти. В много случаи виждаме, че не се идва само, за да се вземат чужденци, а за да се купуват българи. Все пак може да е бавно, но според мен нивото върви нагоре. Процесът обаче трябва да е по-бърз. Не може да се радваме например със стадиона на Ботев Пд. На този стадион трябваше да се радваме преди 10-15 години. Все пак се радвам, че има стадиони като на Ботев или Локомотив, но трябва да има повече. Не трябва да се радваме прекалено, защото случващото се просто закъснява. Нещата все пак вървят нагоре, бавно, но вървят нагоре.

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker