Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Бившите играчи на Ботев се представят най-добре за Купата

Ботев не случайно игра финал за Купата на България през миналия сезон, поне по това можем да съдим от представянето на бившите “канарчета”, които напуснаха отбора през лятото. Повечето от тях се представят най-добре в турнира за Купата.

Общо 11 чужденци и 7 българи напуснаха или бяха освободен от Ботев през лятото. По-голямата част от тях напуснаха заради намаляването на бюджета на отбора. Но къде са те в момента и дали Ботев дори не спечели от раздялата с въпросните играчи, след като “канарчетата” спечелиха и доста добри пари от техните трансфери.

Вратар

ilia

Илия Николов

Илиян Николов беше освободен от клуба веднага след края на сезона, още преди бюджетът да бъде намален. Николов не записа нито един мач през пролетта и беше резерва на титуляра Адам Стаховяк. След като беше освободен от Ботев Николов премина в Черно море и дори започна сезона като титуляр, заради контузени и наказани вратари в тима на “моряците”, но след това се превърна чак в трети избор със завръщането на Илко Пиргов, сега ще е втори вратар на Черно море, след като варненци взеха сърбин за титулярен вратар, а Георги Китанов счупи крак и все още се възстановя, Илко Пиргов пък напусна в посока Берое.

Защитници

Arthur

Артур Енрике

Бразилецът беше един от най-големите любимци на бултрасите. Той също напусна преди бюджетът да бъде намален. По време на лагера в Австрия той разговаря с тогавашния треньор Любослав Пенев, който му заяви, че ще разчита по-малко на него. Така Енрике реши да скъса с Ботев по взаимно съгласие. В момента играе за белгийския Локерен където изигра едва 5 мача (4 за първенство и един за купата, в който тимът му спечели с 6:0) три пъти е започвал като титуляр като и в трите и изиграл пълни 90 минути.

vezalov

Димитър Везалов

Димитър Везалов също беше освободен от клуба. Изигра само два мача за Ботев, като още след загубата срещу Левски с 2:0 на “Герена” беше ясно, че ще бъде освободен, след като в атаката за гола на “сините” се подхлъзна 3 пъти. В момента е титуляр в Славия. Изигра общо 21 срещи от възможни 22 (19 за първенство и 2 за Купата, любопитно е, че не игра единствено при загубата на “белите” от Черно море във Варна в турнира за Купата).

IMG_5896 (Copy)

Александру Бенга

Беше резерва в Ботев, след като беше привлечен миналата зима. Не впечатли въобще и не оправда сумата, която беше платена на Петролул. Скандално се раздели с Ботев, а в момента играе в азербайджанския Габала, където дори не е титуляр. Започна като титуляр в първите 7 кръга, но след това беше поставен на пейката и дори не попадаше в групата, след като за 7 двубоя си изкара 3 жълти картона и 1 червен. В последния кръг за първия полусезон изигра пълни 90 минути и така записа общо 8 мача от възможни 18.

sprokel

Сивард Спрокел

Беше титуляр в Ботев и направи и доста добри мачове с екипа на “канарчетата”. От лятото обаче е без отбора и все още е свободен агент.

lukin2 (Copy)

Серджан Лукин

В Ботев Лукин беше титуляр, като в началото на август беше продаден на Стяуа. До момента е записал 13 двубоя за Стяуа (8 за първенство с две асистенции, 3 за Купата, 1 за Лига Европа, 1 за Купата на лигата с една асистенция). Очаквано най-добре се представя в турнирните двубои и в 4-те мача за Купата (3 за купата и 1 за Купата на лигата) не е допуснал нито един гол и Стяуа е 1/2 финал и в двата турнира.

vesko minev

Веселин Минев

Напусна Ботев и премина в Левски, където е титуляр изигра общо 17 мача за първенство и 1 за купата, интересно е, че не игра при загубата от Монтана с 2:0 за Купата, а игра при победата с 4:0 срещу същия съперник.

Халфове

Rahov

Ангел Рахов

Договорът на Рахов с Ботев не беше подновен, след като изтече през лятото. От година и половина той беше под наем в Раковски. Премина в Монтана, където беше взет от бившия си треньор в Ботев Ферарио Спасов и беше титуляр, но реши да напусне, а преди няколко дни премина в Евроколеж. За Купата с Монтана беше титуляр при победите срещу ЦСКА и Левски, игра и при загубата от Левски с 4:0.

Anise

Анисе

Определено може да се каже, че беше един от най-добрите играчи на Ботев през миналия сезон. Вкара и доста попадения, през лятото Лудогорец предложи добра оферта за него и го купи. Записа 24 мача през есента за “орлите” (16 двубоя за първенство с 3 гола и 3 асистенции и 8 в Шампионската лига с един гол).

nikolaipavlov

Николай Павлов

Подобно на Рахов договорът му с Ботев не беше подновен, след като изтече през лятото. Също беше даван под наем в Раковски и Черноморец. Премина в Евроколеж. Продължава в турнира за Купата на аматьорската лига, където вкара и 2 попадения.

Sarmov derby

Георги Сърмов

Дефанзивният халф беше резерва в Ботев, като редовната смяна на Станимир Стоилов, като никой така и не разбра защо Стоилов пускаше Сърмов, когато резултатът е равен или отборът печели с много. Напусна в посока Левски, където е титуляр. Записа 15 мача за първенство с два гола, не игра в двубой за Купата.

kurtean

Александру Куртеан

Крилото беше титуляр в Ботев, но не успя да впечатли. Напусна след като скъса по взаимно съгласие и премина в румънския Газ Метан. Изигра 8 двубоя (7 за първенство с две асистенции и един за купата). Отборът му отпадна от Купата след загуба в драматични продължения. След няколко дни Ботев ще се изправи срещу неговия отбор Газ Метан в контролна среща в Турция.

vander

Вандер

Бразилецът беше един от любимците на бултрасите. Той също се раздели с Ботев по взаимно съгласие и премина в кипърския АЕК Ларнака. Записа 7 мача за тима (5 за първанство, два за купата с един гол).

romario

Ромарио Кортзорг

Холандецът започна много силно в Ботев, но след това се загуби сериозно и направи почти нищо. Скъса по взаимно съгласие с клуба и премина в тима от Втора Бундеслига Ауе. Единственият от играчите на “канарчетата”, които напуснаха през лятото, който се представя много добре. Абсолютен титуляр за немците записа общо 20 двубоя (18 за първенство с 3 гола и 5 асистенции, 2 за Купата). За Купата отпадна от хита във Втора Бундеслига Ред Бул Лайпциг след продължения.

Нападатели

Luis Pedro

Луис Педро

Доста противоречив беше в представянето си в Ботев, като през миналия сезон ще се запомни в двубоите за Купата, където стана и голмайстор на турнира. Беше продаден на Левски, където е титуляр 18 двубоя (17 мача с два гола и две асистенции за първенство и 1 мач за Купата). Игра единствено при победата с 4:0 срещу Монтана за Купата. През зимата от Левски искаха да го освободят, но мениджъра му поиска комисионна, която от “Герена” не успяха да му платят и той остана в клуба поне до лятото.

20140905_100132 (Copy)

Петър Атанасов

Договорът му с Ботев завърши през лятото и не беше подновен. Беше даван под наем в Раковски и Черноморец. След това се върна в родния Раковски, където стана голмайстор на “Б” група на полусезон и от месец е в Славия.

dore

Феребори Доре

Вкара важни голове за Ботев през миналия сезон, но напусна със скандал. Повече от месец не се появи в Пловдив, а след това беше даден под наем на румънския ЧФР Клуж. Записа общо 9 мача (6 за първенство и 3 за купата, където прави фурор 3 гола и една асистенция). Отборът му се класира на 1/2 финал в турнира. Игра и в турнира за Купата на африканските нации с Конго, където вкара гол и даде асистенция в драматичен 1/4 финал срещу ДР Конго, който беше загубен с 2:4. Очаква се в следващите дни Ботев да го продаде, като се заговори, че румънците от ЧФР Клуж ще поискат да го закупят.

hamza (Copy)

Хамза Юнес

Тунизиецът започна много силно в Ботев с два гола срещу Лудогорец в дебюта си за пловдивчани, но след това не успя да оправдае големите очаквания към него и остана в сянката на Доре. В началото на този сезон вкара две попадения и даде една асистенция за “канарчетата” в “А” група преди да бъде продаден в Лудогорец. За “орлите” изигра 19 двубоя (12 за първенство с 4 гола и една асистенция, 6 в Шампионската лига и едни с един гол за Суперкупата). Също като Доре участва в турнира за Купата на Африка с Тунис, който отпадна на 1/4 финалите от домакините от Екваториална Гвинея с 2:1.

Любопитно е, че от играчите, които продължават да се състезават в България 4-ма успяха да вкарат срещу Ботев. Това са Хамза, Анисе, Педро и Сърмов.

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker