Из градаФутбол

Архитект предяви авторски права на ст.”Пловдив”

Неяснота по доказване на авторските права на стадион „Пловдив“ може да забави модернизацията и реконструкциятя на спортното съоръжение. За това предупреди зам.-кметът по спорт в Община Пловдив Георги Титюков.

Проблемът е, че арх. Валентин Маринов твърди, че е собственик на авторските права, но според общинските юристи това не е така.

„Чакаме арх. Маринов да даде по-убедителни доказателства, тъй като той е един от 4-те проектанта на надстройката на стадиона, а авторските права държи човекът, проектирал съоръжението през 50-те, 60-те години на миналия век“, обясни Титюков.

По думите му, ако арх. Валентин Маринов докаже, че държи авторските права на съоръжението, щe се обяви обществена поръчка с един участник – именно той. Но ако не – вариантите са два. Първият е провеждането на инженеринг процедура за първите три етапа на реконструкция, за да могат на стадиона да се играят мачове от А група, а вторият – архитектът да обжалва общинската обществена поръчка, което пък ще забави реконструкцията на стадиона

Именно за да не се случи това, от местната управа ще проведат разговори с арх. Маринов.

Припомням, че градската администрация предвижда модернизацията и реконструкцията на стадион Пловдив да протече в 11 отделно обособени етапа. Първите 3 етапа ще включват ремонт на тревното покритие и лекоатлетическата писта, премахването на насипните трибуни и изграждането на ВИП ложа, като целта е на съоръжението да се играят срещи от Първа професионална футболна лига и провеждат състезания по лека атлетика.

Очакванията бяха до края на годината да бъде пусната обществена поръчка за проект, а първата копка да бъде направена през 2020 г. Предполагаемата сума за първите три етапа ще бъде между 10 и 15 млн. лева. Според кмета на Пловдив Иван Тотев, средствата могат да бъдат осигурени от Община Пловдив.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker