Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

АНАЛИЗ: “Черно-белият” възход! Защо Локомотив-ът няма спирачки?

Локомотив Пд живее във втората си златна ера през новия век. След спечелването на шампионската титла и Суперкупата на България през 2004 г. при Едуард Ераносян, сега “смърфовете” малтретират съперници си на терена под зоркото око на босненския наставник Бруно Акрапович.

Локомотив Пд е в серия от 5 поредни победи в шампионата и общо 9 в елита. Най-многото голове – 33, от всички други отбори символизират магнетичната игрова форма, която пълни Лаута във всеки домакински мач.

Мнозина се питат – защо? Как така един клуб, разкъсван от критики и вътрешни интриги допреди година, успя да се превърне в почти непобедим “шотландски боец”?

Ето и част от възможните отговори:

Спечелване на Купата на България

15-ти май 2019-а година. Най-великата дата в историята на Локомотив Пд. 1:0. Ален Обжолт. Петата. Опустошеният враг. Трофеят, за който са мечтали хиляди “черно-бели” сърца толкова дълго време.

Апокалиптичен успех, който срина Ботев Пд и изстреля Локомотив Пд в орбитата на триумфа. Успехът обедини всички, които обичат “смърфовете”. Както за един нападател няма по-важно от това да вкара гол, така за един футболен клуб няма нищо по-важно от това да спечели трофей. Най-вече пък срещу най-големия враг в единствения подобен финал игран някога. За Локомотив Пд трофеите са рядко срещано щастие в 93-годишната история на клуба. Последният обаче имаше цената на 10.

Играчите повярваха, че могат. Локомотив Пд се превърна в едно цяло. Не с футболна, а със социална стойност. Това вля огромна вяра във всяко звено. Игровият възход беше неизбежен. Той е отражение на цялостната положителна енергия, която витае в клуба от онази дата – 15-ти май 2019-а.

Изграждане на колектив

Прогресът обаче се дължи не само на Купата. Процесът започна още с идването на Акрапович. На него му беше дадено време. Специалистът пое тима през ноември 2017-а г. Разчисти играчи, които не са му нужни. Селекцията се правеше с довеждането на голям брой футболисти, от които се отделяха тези, които няма да свършат работа. Така постепенно на всяка една позиция се намериха играчи, които да пасват на игровата визия на треньора.

В последните месеци Локомотив изигра точно 6 наистина големи мача – финалът за Купата, финалът за Суперкупата, 4-те двубоя в Европа. В тези срещи отборът показа характер, стръв и футболни качества. Във всеки от тези мачове имаше моменти, в които Локомотив Пд или се възползваше от големите си мигове, или имаше 2-3 чисти шанса да сломи противника. В три от двубоите се получи, срещу Лудогорец и Страсбург – не. Но в тези сблъсъци се видя огромната воля за успех. Колективът беше кален в 6 двубоя. Бойното кръщене на настоящия състав.

Димитър Илиев (31 години)/ Георги Илиев (38 години)

Средна възраст 34,5 години. Огромен опит. В българския футбол ти е нужно едно – опит. Футболът ни не се играе на високо темпо, няма скорост както в Англия и Германия. Тук ти е нужен опит да обработваш топката и да взимаш правилните решения в сгъстена защита и при числено неравенство. Димитър Илиев и Георги Илиев са двамата най-добри в това отношение за Локомотив Пд. Може би и едни от най-добрите в българския футбол като цяло.

Огромният им опит им позволява да вземат правилните решения – кога да се освободят от топката, как да подходят в отделните ситуации. Всичко това внесе невероятна стабилност в халфовата линия. Един добър отбор се нуждае от силна халфова линия, за да просперира. Локомотив Пд нямаше силни полузащитници преди идването на двамата играчи с еднакви фамилии. Сега градежът на атаките става плавно, обмислено, опасно за противника. Чисто игрово – присъствието им е най-големият капитал за Локомотив Пд.

Момчета от старата школа, които са научени на дисциплина, на професионализъм. Без тях Локомотив ще бъде на 50% по-слаб.

Дълготрайно присъствие на треньор

Акрапович е начело на тима вече почти две пълни години. Успехът над ЦСКА-София направи така, че треньорът да е записал победа над всеки един отбор от елита. Босненецът знае какво иска от играчите си. Той е силната фигура. Нещо, което не бе често срещано в съблекалнята на Локомотив Пд на тима допреди идването му. Преди силните фигури бяха някои от играчите. Това се заличи като практика.

Времето също е в негова полза. У нас е рядкост един треньор да има две години, за да изгради състав, който му харесва. Обстоятелствата позволиха на Бруно да се радва на настоящия комфорт. Търпението се оказа печеливша стратегия за Христо Крушарски, който не побърза да махне главата на треньора при първия или втория провал. Той повярва на “немската” дисциплина на Акрапович и му повери цялата спортно-техническа власт.

Специалистът опита да наложи схемата 3-5-2 – много нестандартна и коварна за противника формация, още с идването си, но видя, че няма нужния кадрови ресурс и се спря на популярното 4-2-3-1, с което излизаше в голяма част от е мачовете в последните два години.

В последните месеци обаче се получи така, че той извади най-доброто от своя отбор и успя да го накара да заиграе по желаната схема – силни флангове, залагане на халф-бекове, насищане на центъра и качество в последната третина на игрището, креативният плеймейкър – Димитър Илиев, който вижда играта в перспектива.

Много важен детайл е и физическата подготовка. Локомотив Пд е много добре подготвен в кондиционно отношение. Още в първите си дни Бруно Акрапович беше наречен “физкултурник”, защото залагаше много на добрата физическа форма. Но явно недоброжелателите не са оценили правилно босненеца. В българския футбол една от големите разлики между “големите” и “малките” е е именно в това колко време ще се поддържа високо темпо на игра. Колко време се пресира, как отборите се прегрупират и поставят голям брой играчи между топката и своята врата.

Акрапович промени мисленето на много от играчите и ги накара да тичат непрекъснато, за да са в топ форма в дълъг период.

По-дълга скамейка

На пейката срещу ЦСКА-София останаха момчета като Момчил Цветанов, Петър Витанов, Анте Аралица и Един Бахтич. Играчи, които в един или друг момент бяха титуляри. Сега обаче Локомотив Пд може да си позволи да играе и без тях, след като в отбора са Георги Илиев и Динис Алмейда, които разширяват опциите.

Очаква се и двамата играчи на Уулвърхемптън – Джордан Греъм и Силвен Десландес, скоро да получат картотеки, за да играят у нас. Така Акрапович ще може да се радва на още по-голямо разнообразие и да дава почивка на футболисти, които смята, че имат нужда от нея.

Феновете

Огромното присъствие на фенове по трибуните при домакинствата на Локомотив Пд е следствие от гореизброените фактори. Но е факт, че локомотивската общност се обедини и в момента се наслаждава на настървения и енергичен устрем на своя отбор. Феновете пълнят “Лаута”, а стадионът изглежда така както не е изглеждал от години.

Големият враг е в криза

Естественият цикъл на живота във футболен Пловдив от десетилетия е свързан със спада във формата при единия гранд и изживяване на големи постижения от другия.

В годините назад има много примери, в които Локомотив Пд е във възход, а Ботев Пд страда, или обратното. Последният такъв период беше, когато Николай Киров, начело Ботев Пд, класира тима на два пъти преди Локомотив Пд, а преди това успя да вдигне и Купата на България. Кратка ера, в която “смърфовете” смениха няколко треньори, а феновете непрекъснато бяха на нож с президента Христо Крушарски.

Сега нещата са различни. Спокойствието се настани на “Лаута”, а купата даде отправна точка на новия цикличен период в развитието на футбола Под тепетата.

Моментът принадлежи на Локомотив Пд. Въпрос на време е това да се обърне. Всички знаем, че ще дойде и този ден. “Черно-бялото” обаче сега обагря върховете на класирането в родния елит. Обагря и мечтите на половината град.

TribunaPlovdiv.bg

Подобни

7 Коментара

  1. Време в за инвестиции в стадиона и увеличаването на капацитета на стадиона! Великата публика на Локомотив го заслужава, а и се вижда, че с всеки изминал кръг стадионът се пълни все повече и повече, и съвсем скоро ще започне да ни се струва тесен!

  2. И в двата мача с Лудогорец съдията ги избута! Загубата за суперкупата и ремито на Лаута трябваше да завършат с победи за Локомотив! По-добър отбор не сме имали от 15 години и момчетата имат реални шансове да се борят за титлата. Жалко само, че в нашето корумпирано първенство няма да позволят на Локо-то да стане пак шампион, но пък знае ли човек. Всички на стадиона всеки мач да подкрепяме момчетата и мечтаем за златните медали! Локо Пловдив… Един е в Пловдив!

  3. Ти си любовта ти си гордоста в нашите сьрца … Локомотив и феновете му заслужават това след дьлги години на лутания и кризи .. Ние се обединихме в името на този славен тим .. Всички на мача с Черно море за нашите момчета за нашата емблема

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker