Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

АКЦЕНТИ: Ботев (Пд) мина леко през Септември (Сф) за първия си успех през новия сезон

Отборът на Ботев (Пд) записа първа победа през новия сезон.

През изминалия уикенд “канарчетата” стигнаха до убедителен успех с 2:0 над Септември (Сф) чрез головете на две от своите звезди – Стивън Петков и Тодор Неделев. След неприятния старт срещу Левски и загубата с 0:1, дошла след попадение в 93-та минута на двубоя, сега момчетата на Николай Киров имаха повод да се усмихнат и да рестартират своето представяне.

Ето какво видя TribunaPlovdiv.bg във втория мач на “жълто-черните” в Първа лига през тази кампания:

1) Агресивна схема с експеримент в полузащита

Николай Киров бе заложил на схема 4-1-4-1 в двубоя на Националния стадион. Защитата от предния двубой бе същата – Минев, Ничев, Димитров и Филипов, докато, за изненада на мнозина, пред тях като опорен халф действаше Радослав Терзиев. Терзиев едва ли някога е играл в тази роля, освен в някои приятелски мач или в юношеските си години. Напред действаше Стивън Петков, а по крилата му помагаха Густаво и Неделев. Тошко бе с много по-свободна роля, като той имаше възможността да оперира, в която зона пожелае. Киров заложи на “обърнат триъгълник” в средата на терена, като пред Терзиев действаха Шопов и Балтанов като атакуващи халфове. Често обаче те заставаха един зад друг, като Васил Шопов играеше малко по-напред от своя колега. Те имаха за цел да стоят близо до двамата опорни халфове на Септември (Сф) и да затрудняват връзката между защитата и атаката на съперника. Това се получи в голяма степен през първата част накараха софиянци да разчитат изцяло на дълги топки в предни позиции. През втората домакините отпаднаха физически и не дадоха никаква съпротива на “жълто-черните” в центъра на терена.

Експериментът с Терзиев, който замени контузения Серкан Юсеин, се оказа ефективен. Факт е обаче, че почти никаквата агресия на Септември (Сф) в средата не донесе кой знае колко главоболия и работа на ортодоксалния централен бранител. Киров добре бе обмислил хода си да заложи на работливия Терзиев срещу неопитните полузащитници на противника.

2) Постоянство в защита

При контузията на Димитър Пиргов, Николай Киров отново заложи на същата постройка в защита. Изненадата от миналия мач с присъствието на новия Костадин Ничев и младия Кристиян Димитров сега вече взе да се превръща в нещо като традиция. Явно наставникът на Ботев (Пд) е доволен от своята централна двойка бранители. Те не пропускаха нито веднъж топката зад себе си и изглеждаха стабилни. Отново с уговорката, разбира се, че Септември (Сф) не предложи нищо в предни позиции, което да наложи натискт върху отбраната.

Тъй като Киров се тревожеше най-много за отбраната още през миналия сезон, сега той реши да наложи нова двойка пред вратаря. Терзиев ще трябва да дочака своя шанс, ако иска да играе, а в събота бе възможност да блесне в нова роля – както казахме, като опорен халф. Към момента, до пълното възстановяване на Димитър Пиргов, Ботев (Пд) ще разчита на Ничев и Димитров.

3) Ботев (Пд) приложи висока преса

“Канарчетата” затрудниха много съперника с дисциплинираната си преса и внедряването на петима футболисти в противниковата половина. Първите 20 минути изглеждаха бавни и тромави и за двата тима. Пловдивчани не тръгнаха главоломно напред, а уплътниха центъра и дочакаха своя момент. Близкото стоене до хората в среда, както и до свободните играчи в зоната на изнасяне на топката, позволи на “жълто-черните” постепенно да се доближат до защитниците. Така в 28-та минута Стивън атакува агресивно Диаби, който вдясно от себе си нямаше с кого да комбинира, а лявата му зона бе затворена по естествен начин, което ограничи напълно опциите на бранителя. Той се засуети какво да прави, а Петков вече бе осъществил интервенцията в краката му. Топката бе открадната, а подготвения за спринт Шопов трудно можеше да бъде спрян. Петков също се включи успоредно на своя колега и на празна врата донесе преднина на Ботев (Пд).

Умелата преса на “канарчетата” влезе в действие и през втората част, когато Септември (Сф) бе притиснат максимално и започна да грешки много често в своята половина. Това позволи на Ботев (Пд) да се добере и до втория гол дело на Неделев в 64-та минута. Видимо домакините отстъпваха кондиционно на своя съперник. Бяха бавни и разкъсани. Това даде допълнителен тонус на пловдивчани, които буквално летяха през вторите 45 минути.

4) Силна втора част за Ботев (Пд), резултатът не го показва

Ботев (Пд) изигра една много силна втора част на Националния стадион. 2:0 обаче е резултат, който не говори за това. Момчетата на Николай Киров пропуснаха поне 4 чисти голови положения – два пъти Балтанов, два пъти Неделев. Удари на Шопов, Кампос и Стивън също не преминаха зад Галев. Ботев (Пд) игра с настроение през второто полувреме. За това обаче помогна посредствената игра на съперника, който си личи, че все още е далеч от най-добрия си игрови ритъм.

5) Кайзер се намесваше тогава когато трябва

Две спасявания след удари на играчи на Септември (Сф) в очертанията на вратата. Това бе статистиката на новия №1 под рамката за Ботев (Пд) в София. Той имаше спокоен следобед, но тогава когато трябваше да показа умения, го правеше. Иван Чворович явно ще трябва да се примири с намерението на Киров да дава повече шансове на 26-годишния поляк през този сезон. Както написахме след мача с Левски, Кайзер изглежда подготвен психически да пази за Ботев (Пд). Периодът му като резерва явно го е стимулирал да се пребори за своето място с постоянство и трудолюбие. Демонстрира рефлекс и предвиждане на ситуациите.

6) Стивън пак се отпуши, този път като титуляр

“Златна резерва” ли? Не, Стивън Петков започна все по-сериозно да прескача границите на това клише. Нападателят на Ботев (Пд) отново се отпуши и вкара първия гол за своя тим през сезона. Той бе най-резултатният българин през миналата година у нас със своите 19 гола във всички турнири, 11 от тях, реализирани след влизане от пейката. В първите два мача Петков имаше нова роля – да води атаката на “канарите” от първата минута. И той се справи на ниво, що се отнася до гостуването в София. Открадна топката от Диаби и завърши експанзивното нападение на Ботев (Пд) в полето на Септември (Сф).

Също така в играта на тарана се видя и един любопитен детайл – да увлича съперниковите бранители и да пропуска топката зад себе си. Направи го през първата част след пас на Густаво отляво, при който Балтанов стреля в ръцете на Галев. Направи го и през втората – при гола на Неделев след подаването на Филипов отдясно. Петков не е най-техничният играч на света, но присъствието му в наказателното поле носи много позитиви за “жълто-черните” и много негативи за противника.

След възстановяването на Диого Кампос, ще бъде любопитно как Киров ще интегрира бразилеца. Дали ще променя схемата спрямо кариоката, за да има място и за Петков, дали отново ще остави Стивън на пейката, дали ще играе с двама чисти нападатели – нещо, което треньорът показа във времето, че не харесва. Време е да разберем.

TribunaPlovdiv.bg

Киров: Никога не сме имали разногласия с ръководството, всичко е изяснено

Киров: Никога не сме имали разногласия с ръководството, всичко е изяснено

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker