Футбол

Ще Успее Ли Арсенал Най-Сетне Да Се Завърне В Топ 4 Този Сезон?

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Arsenal Official (@arsenal) на

Със своите 13 спечелени титли от английската Висша Лига, включително паметния триумф без нито една загуба от сезон 2003/2004, Арсенал определено е сред най-успешните отбори в новата история на английския елит. Тези постижения на отбора естествено съвпадат и с редовни изяви в най-комерсиалния клубен футболен турнир на стария континент, а именно Шампионска Лига. От известно време насам обаче артилеристите изпитват сериозни затруднения в намирането на своето място в голямата четворка на класирането.

Всъщност, за последно отбора от Лондон завърши на едно от местата даващи право на участие в ШЛ през сезон 2015/2016, като от тогава насам топчиите неизменно остават извън топ 4. И след края на славната ера наречена Арсен Венгер, който през лятото на 2018-та напусна клуба след 22 години вярна служба, артилеристите сякаш не могат да намерят негов адекватен заместник. Именно поста главен наставник е един от проблемите в Арсенал през последно време, като дори Юнай Емери, на който бяха възлагани големи надежди след работата му в ПСЖ се провали.

След испанския специалист за кратко начело на отбора пък бе бившата легенда на тима Фреди Люнгберг, който също записа слаби резултати. В крайна сметка кормилото пое друг бивш футболист на топчиите – Микел Артета, който до известна степен донесе някаква стабилност в отбора. Така например ако вземем под внимание статистиката, след 30 мача начело на отбора Артета е записал 18 победи, 6 равенства и 6 загуби при голова разлика от 49:27, което му отрежда процент успеваемост от 60.00%. Това е по-добър процент на победи от неговите предшественици, но дори и този факт не помогна на артилеристите през последния сезон.

Тогава те завършиха на много незавидното 8-мо място в генералното класиране, като това бе най-слабото представяне на тима от сезон 1994/1995 насам. Затова и напрежението върху мениджъра и играчите на клуба през този сезон никак не е малко, като ако погледнем дадените футболни залагания за топ 4 на Висшата Лига през сезон 2020/2021 ще видим, че шансовете на Арсенал са оценени с коефициент от 2.87 след един изигран кръг. По този показател артилеристите са пред отбори, като Тотнъм и Лестър, но зад отборите на Ман Юнайтед, Челси, Ман Сити и Ливърпул, които пък най-вероятно ще се борят за титлата.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Arsenal Official (@arsenal) на


Въпреки че Арсенал разполага с добро финансово състояние и въпреки отсъствието от турнира на богатите отбора продължава да прави скъпи покупки на трансферния пазар, то Шампионска Лига си остава изключително важен турнир за тима воден от Микел Артета. Факт, е че участието в едноименната надпревара носи не само сериозни финансови приходи, но и голяма доза престиж за отборите, които са в груповата фаза. А от своя страна това оказва влияние върху евентуалните трансферни цели на клуба, тъй като ако има избор, един играч обикновено би избрал да играе за отбор състезаващ се в ШЛ.

Все пак, артилеристите имат причина за добра доза позитивизъм в началото на новата кампания в първенството, като те започнаха сезона по един много убедителен начин след 3:0 над Фулъм в първия кръг. Също така, да не забравяме, че отбора успя да спечели ФА Къп през миналия сезон за рекорден 14-ти път, което разбира се даде допълнителна доза самочуствие на Обамеянг и компания.

Като цяло, Арсенал определено има много сериозни шансове за топ 4 в английския елит този сезон, но не трябва да забравяме, че и конкуренцията във Висшата Лига изглежда по-сериозна от всякога.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker