Ботев ПловдивТопФутбол

Шеф в Ботев: Тази година цели два клуба изгубиха държавното си финансиране, това е сигнал за цялостната икономика на футбола в България

Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) Герман Чистяков говори във връзка с предложенията на “канарчетата”, изпратени в писмо до Българския футболен съюз. Пловдивчани апелират за премахване на ограничението за състезатели извън Европейския съюз или поне за сериозно увеличение на разрешената бройка с такива играчи.

“Основната идея на всички наши инициативи е актуализирането на настоящите регламенти и укрепването на икономическата структура на всички клубове. Според нас ограничаването на броя на чуждите играчи е разумна и адекватна мярка. Все пак, очевидно е, че всеки лимит трябва да е съобразен с конкретната ситуация и да насърчава, вместо да ограничава клубовете при реализирането на печалба. Тази година цели два клуба изгубиха държавното си финансиране. Това е важен сигнал за цялостната икономика на футбола в България, който в никакъв случай не бива да се пренебрегва.

Ако разгледаме най-крупните трансфери на играчи от първенството на България в други лиги, ще забележим, че значителна част съставят прехвърлянията на футболисти от неевропейски страни. По такъв начин, като се ограничава възможността на клубовете да привличат такива попълнения, да ги развива и продава в топ лигите на Европа, на практика се лишават клубовете от потенциална възможност да печелят.

ТОП Бонуси За Месеца

🎁До 300 лв. Бонус нов Клиент за Спорт🎁

Вземи бонус

При регистрация в Бетано ползвай Промо код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁 50 БЕЗПЛАТНИ ЗАВЪРТАНИЯ ЗА НОВ КЛИЕНТ🎁

Вземи бонус

Бонус Комбо - 30лв. залог БЕЗ РИСК - Ранно Изплащане и още много други са активни в Palms Bet. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁До 550 лв. Бонус нов Клиент за Спорт🎁

Вземи бонус

При регистрация в WINBET ползвай Партньорски код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

🎁150 Безплатни Завъртания + до 1500 лв🎁

Вземи бонус

При регистрация в Бетано ползвай Промо код BGBONUS и не изпускай бонусите за нов клиент. +18 Отговорна игра. Важат правила и условия.

Развитието на българските кадри? Нашето предложение в никакъв случай не е да заменим българските футболисти с чуждестранни играчи. Тъкмо обратното – смятаме, че инвестирането в собствените ни възпитаници е ключов фактор за успеха. Именно затова активно влагаме средства, знания и кадри в собствена академия, развиваме детското и юношеското направления, готови сме и да продължим да развиваме втори отбор. Но с цел прогрес и кариерно усъвършенстване местните играчи се нуждаят от една здрава конкуренция. Не бива изкуствено да ги затваряме във вакуум и да очакваме, че те сами ще го преодолеят. Подобна ситуация вече бе допусната в редица страни. Важно е да се изучава чуждия опит и да не се повтарят едни и същи грешки.

Като насърчаваща мярка предлагаме да се въведат схеми за стимулиращи органичения. Например – за прогресивен лимит, когато за всеки допълнителен чуждестранен играч клубът ще е задължен да вложи определена от регламента сума в развитието на собствената си академия. Според нас, такъв вариант е не само справедлив, но и най- важното – работещ.

tribunasofia

Виждането ни за Втора лига, където е дублиращият тим на Ботев? Настоящият регламент ограничава правото на използване на чуждестранни играчи във втория отбор. Тук явно е налице определено противоречие. В заявката на основния отбор е разрешено наличието на петима играчи на терена и още петима в резерв. Но да играят във втория отбор на тези петима играчи не се разрешава. Ако обаче не се предоставя игрово време на футболистите, които не играят в основния отбор, то те се лишават от възможност да развиват и реализират потенциала си в перспектива.

Виждаме, че и в редица други клубове отчитат този проблем и са готови да предлагат и разглеждат инициативи по реформирането и по-нататъшното развитие на първенството на България. Ботев е “за” създаването на силна лига на България в перспектива. Само в подобна лига клубовете ще могат да прогресират, ще се формират пазарни механизми за развитието на местните таланти, които в крайна сметка ще дадат на страната силен национален отбор.

Дали това няма да повлияе негативно на националния отбор? Опитът на другите успешни европейски футболни страни показва, че нищо не пречи на местните играчи да се усъвършенстват дори и при наличието на голям брой чуждестранни футболисти в отбора. Именно в конкурентна среда те израстват до играчи в национален отбор, получават предложения за участие в други лиги, което, на свой ред, позволява на клубовете да печелят. По този начин се формира една здрава “екосистема”. Своите инициативи сме изложили в три писма”, заяви Герман Чистяков пред “Спортал”.

Betano официално е в България с Уникални Бонуси за Нови Клиенти – ВЗЕМИ ГИ СЕГА

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker