Ботев ПловдивФутбол

Чико: Сам щях да бия Лудогорец

Легендарният футболист и треньор на Ботев Динко Дерменджиев винаги има какво да каже. Чико неотлъчно следеше изявите на жълто-черните през сезона и специално за вестник “Марица” даде своя коментар за всичко, което става в тима на канарчетата.

–  Г-н Дерменджиев, Ботев се класира за Лига Европа, но остана без медали и трофей. Много или малко е това? Как оценявате представянето на тима през сезона?

–  С новата селекция от румънци Ботев даваше надежда, че ще тръгне към по-добро, но представянето на отбора през изминалия сезон може да се охарактеризира като колебливо. Изиграхме добри мачове, записахме добри победи, особено на собствен терен. При гостуванията – от страх ли, от липса на самочувствие ли, все не ни достигаше нещо. Само една победа навън срещу Черно море през пролетта. Отборът се сглобяваше в движение и в началото на сезона изигра силни срещи, особено в Лига Европа, където нямаше загуба и бе на крачка от влизане в групите. С Щутгарт Ботев изнесе два много добри мача, на реванша изпуснахме решаващ гол в последната минута. Това бе добра възможност да се види къде се намира отборът, макар че още имаше липса на обиграност. След участието в Лига Европа нараснаха апетитите за нещо по-голямо. Основната цел бе класиране на тима в евротурнирите и тя е изпълнена. В хода на самия шампионат се получи така, че макар и без обигран отбор и с всичките колебания можехме да се борим за шампионска титла. Ако прибавим точките, които загубихме от най-слабите отбори, щяхме да сме редом до Лудогорец. Тези загуби дадоха отражение на спокойствието и самочувствието на играчите, спортно-техническия щаб, цялото ръководство.

– Тогава имаше сътресения, треньорът Мъри Стоилов хвърли оставка. Според вас правилно ли му бе гласувано доверие?

–  Наистина в един момент обстановката стана тежка за работа. Феновете искаха промени и са в правото си, но според мен Мъри Стоилов правилно бе оставен на поста си. Той работи добре. Аз го харесвам като треньор още от времето му в Левски. Собственикът Цветан Василев също харесва Мъри, той го е селекционирал лично. Преди това за една година сменихме четирима треньори – Хубчев, Радуканов, Коце Видолов, Ферарио Спасов. Така не става. Трябва да се даде повече шанс, без да се избързва. Ако нещата тотално не вървят, тогава може да се мисли за треньорски смени.

–  Смятате ли, че контузията и трансферът на Тодор Неделев се отрази крайно негативно на Ботев?

–  Отсъствието на Тошко Неделев даде своето негативно отражение. Той е талантливо дете с много качества. Доби самочувствие, вкара решаващи голове. Играта на Ботев с него беше друга, защото той реализираше голове, а сега това става трудно. Уж създаваме положения, но не можем да вкараме.

– Доста футболисти бяха привлечени в Ботев. Как ще ги коментирате?

–  Не мога да коментирам селекцията – тя е работа на ръководството. Допада ми Лукин, който е грамотен футболист, също и Доре. Имах големи надежди за Хамза, който започна отлично с две попадения срещу Лудогорец, но оттогава насам изживява някаква криза и не прави голове. В Куртеан също има много футбол, но още не се е адаптирал и не му е намерено подходящо място. Румъния винаги е имало добър футбол и школа, но играчите не са от нивото на най-силните европейски държави като Холандия, Франция, Италия, Испания, Германия.

–  Гледахте на живо финала за Купата срещу Лудогорец. Защо Ботев не успя?

–  Преди мача казах, че Ботев е изпълнил целта и трябва да се забавлява и да играе спокойно. Можеше само да се спечели от този двубой, нямаше какво да се загуби. Това не можа да се получи, отново имаше нервност и припряност, дори нямахме и голово положение. Като гледах развитието на мача, си мислех, че ако бяха на терена и бях на 32-33 години, сам щях да бия Лудогорец.

–  Според вас какво трябва да се промени в отбора, за да стане по-силен?

–  Не искам да се бъркам в работата на треньорите, но имам интересни виждания какво може да се направи с този състав, като се преквалифицират отделни футболисти. Имаме много добри крайни защитници в лицето на Христов и Минев. Двамата обаче могат да заиграят като крайна полузащитници, а зад тях – Филипов на десния бек и Луис Енрике – на левия. Двама десничари и двама левичари  – всички с вкус към атаката. Би се получила отлична взаимозаменяемост и подсигуряване. И четиримата са динамични и бързи футболисти. А един Анисе би свършил добра работа като ляв стопер. Цветков трябваше да играе повече, защото винаги може да вкара гол или да подаде добре. Луис Педро също не е лош футболист. Вандер има много интересни хрумвания. Ако играе отляво – може да действа по-свободно и да взаимодейства с Доре и Хамза.

Dinko Dermendzhiev

–  Не ви ли притеснява фактът, че в стартовия състав на Ботев имаше само по двама-трима българи?

–  Ще започна от това, че намерението на собственика Цветан Василев е да направи една вложение за бъдещето и да има местно производство, но това ще стане в бъдеще. Иска време. Неговият проект е дългосрочен, в перспектива. Той се захваща за нещо и го довършва до края. Има дългосрочна програма. Това е нещо прекрасно, което ме окуражава като легенда на клуба. Аз съм оптимист и вярвам, че ще стане, но трябва да има спокойствие, търпимост, да няма голямо нарежение, да се работи освободено, стегнато, отговорно. Страхът никога не е бил гаранция за резултати, а нашият отбор играеше малко плахо и страхливо. Може би е било основателно – времето е кратко, гради се нещо, няма синхрон.

–  Идването на Херо?

–  Той е добър специалист. Поема функция на спортен директор. Разбират се с Мъри, дано да намерят общ език в бъдещето, селекцията, идеите. Надявам се, че ще се окаже положително. Дано публиката да го приеме и да има спокойствие. Пожелавам им успех от сърце.

–  Но си доведе негови хора, говори се, че ще е за сметка на хора ботевисти като Бакалов и Пашев?

–  Не мога да коментирам това, но трябва да има и наши хора. Аз също съм изолиран и мен не ме търсят за нищо. Не се сърдя, но винаги мога да помогна с някакъв съвет. В Левски бях треньор на Мъри, самият той е споменавал, че се е учил от мен в треньорската професия, но откакто е тук, не ми се е обадил по едно кафе да пием. Пак повтарям – не се сърдя. Всеки специалист си идва с екип, това е нормално. Аз като треньор също си избирах екипа, но тогава нямаше толкова големи щабове. В Левски отидох само с Никола Дафински.

–  Тогава направихте революция на Герена – 8 победи от 10 мача…

–  Освен това защитих треньорската кауза с искане за по-високо заплащане. Тогава никой от треньорите не коментираше – може би ги беше страх. Но само след няма и година идеята ми се реализира и колегите започнаха да получават по-добри пари. Не може футболистите да получават огромни суми, а треньорите – една смешна заплата. Не зная дали съм сбъркал, но изпреварих времето – като Боби Фишер, който направи революция в шахматната игра и сега там се разиграват милиони. Тогава отидох с адвокат да преговарям за договор, в Левски дори се уплашиха от това мое виждане.

Марица

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Един Коментар

  1. То ако ти беше или треньор или футболист го вземахме тоя мач, но за жалост не си нито едното, нито другото. Останаха ни само спомените….., да мечтаем да се появи друг като теб!
    Имаше една птичка, н тя отлетя далече, към немската земя. Тези ни откраднаха мечтите и дръзновението, откраднаха харизмата Ботев,
    романтизма Ботев! Но има господ той ще ги съди, ние ще чакаме да се махнат за да се върне това в което вярваме, красотата, романтизма и любовта към нашия клуб. Жив и здрав да си Чико, да достигнеш столетието на твоя любим отбор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker