Из градаИзвън България

Честит празник, българи! Днес отбелязваме 131 години от Съединението на България

Днес България чества 131-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г.
хиляди българи, живеещи на разделената от Берлинския конгрес територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без политически граници помежду им.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: “Съединението прави силата”.

6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Пловдив ще бъде център на честванията

По традиция Пловдив – столицата на Съединението, ще бъде център на тържествата. Тържествен молебен ще бъде обслужен от 10 часа в храма “Успение Богородично” от Пловдивския митрополит Николай. В 17.30 часа на площад “Стефан Стамболов” ще се състои празничен концерт по случай празника на града. Комитет “Родолюбие” ще пресъздаде възстановката на събитията от преди 131 години, началото е в 19.00 часа.

В тържествената заря проверка, която е кулминацията на тържествата, ще участва председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Сутринта в град Съединение ще се състои 41-вия Международен мемориален маратон.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker