бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивЛегендиФутбол

“Черно-бели” ленти! Славия отнема на два пъти Купата на Ботев (Пд) във финалния мач…

Отборът на Ботев (Пд) има общо 12 финала за Купата на България в своята история, но печели само 3 от тях – 1962г. (над Дунав с 3:0), 1981г. (над Пирин с 1:0 ), 2017г. (над Лудогорец 2:1).

Две от пораженията в последния мач на турнира за Купата идват именно от днешния съперник в 1/2 финалите – Славия. Момчетата на Николай Киров се изправят срещу “белите” в първия полуфинален мач от надпреварата. Двубоят е днес на базата в кв.Коматево с начален час 19:00, като нея ще можете да следите НА ЖИВО в сайта TribunaPlovdiv.bg.

Първият злощастен финал за Купата срещу Славия е година след спечелването на първия трофей от надпреварата – през 1963г. Това е общо четвърти финал в историята на Ботев (Пд).

Този мач си остава забулен в съмнения. Според най-конспиративните теории се счита, че тогава футболната федерация е била заставена от властите да не допусне за втора поредна година Купата да замине за Пловдив. Още повече, че по същото време Спартак (Пд) е шампион на страната. Обстановката около “Колежа” е допълнително затормозена от странични фактори седмици преди финала. Десет дни преди финала е публикувано открито писмо на БФФ във в-к “Народен спорт” (бр. от 31.08.1963), в което Георги Аспарухов е заплашен със спиране на състезателни права за две години, ако не се завърне в Левски София.

Допълнително напрежение внася назначението на рефер във финалния сблъсък. Тази роля е отредена на скандалният Атанас Ставрев, печално известен в Пловдив с това, че в миналото често е ощетявал “канарите”. През 1956г. той отменя гол на Ботев (Пд) срещу Локомотив София, последван от групов протест и разправии по игрището, в резултат на което Ботев е наказан с лишаване от домакинство, а след мачовете на неутрален терен загубва заеманата до онзи момент втора позиция в класирането.

Във финалния мач “канарите” излизат без опитния Иван Сотиров-Албанеца, а на почивката Динко Дерменджиев-Чико е сменен заради контузия. Резултатът е открит след неумела намеса на Найденов в 51-та минута. Десет минути по-късно Гунди пропуска да изравни резултата и в ответната атака Славия бележи за крайното 2:0.

Състави на двата отбора:

Славия: Жежов, Шаламанов, Величков, Панагонов, Давидов, П.Петров, Мишев, Ем.Манолов, Кръстев, Ал.Василев, Гугалов

БПФК: Г.Найденов (67-Карушков), Р.Панайотов, Г.Чакъров, В.Апостолов, Задума, Р.Стойнов, Дерменджиев (46-Д.Белчев), Б.Атанасов, Аспарухов, Харалампиев, Попов

Старши треньор: Георги Генов-Джогата

1963/Финал: Славия – БПФК 2:0

Голове: 1:0 Мишев (51); 2:0 Мишев (62)

10.09.1963, София, Националния стадион – 22 000 зрит.; рефер Ат.Ставрев

Година след това двата отбора отново се срещат в последния мач, който трябва да определи носителя на трофея. Ботев (Пд) се превръща в първия български отбор, който достига до три поредни финала за Купата – 1962г., 1963г., 1964г. Чак през 1971г. Левски (Сф) изравнява това постижение (1969г.,1970г. и 1971г.).

Преди срещата “жълто-черните” имат сериозни кадрови проблеми в състава. Отсъстват основни футболисти – ветеранът Райно Панайотов (прекратил кариерата си), наказаните от военните Ненов, Бачков и Атанас Стойнов, преминалия в Локомотив (Пд) Иван Занев, а Албанеца и Георги Разложки са невъзстановения от контузии.

Въпреки проблемите мачът започва добре за “канарчетата” и още 11-та минута Димитър Костадинов-Мики се възползва от неразбирателство между славистите Величков и Костов, и открива резултата. Следват минути на пловдивско превъзходство, но се пропускат множество изгодни положения за гол и Славия успява да се възползва.

Първо, Мики се откъсва сам срещу вратаря и пропуска, а след това Никола Иванов уцелва гредата. Все пак той е точен с удар от около 30 метра в 42-та минута и Ботев Пловдив отново излиза напред в резултата. Преди това Василев е изравнил от дузпа, незнайно защо свирена от рефера. Може би като компенсация за измислената дузпа в полза на Левски София срещу Славия в полуфинала или като подарък за новооткрития (на 6 септември 1964) реконструиран стадион в Овча Купел. Мачът е решен с два гола на нападателя на “белите” Кръстев, който бележи второто си попадение от над 25 метра.

Славия: Пашоолов, Шаламанов, Д.Костов, Панагонов, Д.Ларгов, П.Петров (73-Харалампиев), Мишев, П.Величков, Кръстев, Ал.Василев, Гугалов

БПФК: Карушков (79-Найденов), Задума, Чакъров, В.Апостолов, Стоянов, Райко Стойнов, Чико, Никола Иванов, Тумби, Атанасов, Мики Костадинов

1964/ Финал: Славия – БПФК 2:0

Голове: 0:1 Мики (11); 1:1 Василев (25-дузпа); 1:2 Никола Иванов (42); 2:2 Кръстев (52); 3:2 Кръстев (73)

09.09.1964, Националния стадион – 31 000 зрители, рефер Ст.Константинов

Иначе в общ план Ботев (Пд) допуска цели 33 гола и вкарва 23 на своя съперник в мачовете за Купата. От 18-те срещу по между им 4 са от предварителните групи, 2 са от 1/16 финалите, 7 са от 1/8 финалите, 1 от 1/4 финалите и 1 от 1/2 финалите, 1 от финалната група и 2 на финал.

На разменено гостуване двата тима се срещат 3 пъти, като Ботев (Пд) е краен победител в 2 от случаите.

За първи път “жълто-черни” и “бели” се срещат на 1/2 финал на 2 ноевмри 1952г. в Пловдив. Срещата завършва с победа на Славия с 2:1.

В Пловдив статистиката е малко по-благоприятна за “канарчетата”, които от 9 мача постигат 4 успеха и 1 равенство, допускайки 4 загуби.

Ботев (Пд) ще трябва да “ремонтира” историята срещу Славия, на “Колежа” губи от “белите” в последния мач за Купата

Ботев (Пд) ще трябва да “ремонтира” историята срещу Славия, на “Колежа” губи от “белите” в последния мач за Купата

Ботев (Пд) ще трябва да “ремонтира” историята срещу Славия, на “Колежа” губи от “белите” в последния мач за Купата

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker