Други спортове

Цанко Цанков: Ще атакувам световен рекорд по плуване в открити води

Цанко Цанков, български шампион по маратонско плуване в открити води, ще атакува световен рекорд в дисциплината на 27 август, когато ще преплува в студените води на Тихия океан разстоянието от 36 км между остров Санта Каталина и град Лос Анжелис.

Преодоляването на тази дистанция за рекордно време е част от неговата цел да покори Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, което ще му гарантира място в Международната алея на плувната слава във Fort Lauderdale в САЩ.
Преди отпътуването за САЩ, треньорът и мениджър на Цанко – Николай Илиев, разказа за трудния път на плувеца до предстоящото събитие.

„При подготовката много важна за нас беше помощта на всички спонсори, между които фирми и институции. Протегнатата ръка и навременна помощ от страна на Фондация „Спорт в България“ позволи да се направят финалните приготовления и да се сведат до минимум проблемите около организацията и престоя в Щатите, както и около самото преплуване“, обясни той.

Илиев обясни, че заминават с екип от 11 души и вече са ангажирали всички, които ще имат участие в организирането и провеждането на събитието.
За своите 36 години, Цанко Цанков постави световен рекорд за 12 часа непрекъснато плуване в 50 метров басейн, преплува Гибралтарския проток и спечели още много медали от различни състезания в дисциплините му.

Цанко Цанков обясни, че миналата година е станал първият българин, преплувал Гибралтарския проток. „Сега ще атакувам протока Каталина, който е един от седемте най-трудни за плуване. Като част от подготовката ми, вече съм преплувал над 1800 километра в открити и студени води и в басейн. Мисля, че съм се подготвил по най-добрия начин за това, което ми предстои“, разказа той.
Очакванията на Цанко Цанков за самото преплуване са да е трудно, защото Тихия океан е с много студени води. Ниската температура на водата – около 18 градуса, създава много рискове, защото това е единственият плувен маратон, който се провежда през нощта и трябва да се плува около 8 часа в тъмни води.

„Това ще е историческо за България постижение за плуването в открити води“, каза още той. Разходите са много големи, но обясни, че ще направи всичко възможно да оправдае доверието. Подобно плуване досега не е правено и ще остане част от спортната история на България. Цанко Цанков вярва, че ще даде положителен пример на децата и подрастващите, които да се занимават активно със спорт.

Стоичков и WINBET представят: Diamond Plus Stoichkov Edition 🏆 атрактивни бонус нива и много печалби

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker