Плуване

Цанко Цанков с историческо постижение в плуването в ледените води на Тихия океан

Българският плувец Цанко Цанков записа историческо постижение в плуването в открити води. Подкрепеният от Фондация „Спорт в България“ талант успя да преплува разстоянието от 36 км. през нощта в ледените води на Тихия океан.

Цанков стана първият българин преплувал през нощта дистанцията от 36 километра от остров Каталина до Лос Анджелис във водите на Тихия Океан. Началото на състезанието, което се проведете под егидата на Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), бе в 23.38 часа местно време и се проведе изцяло през нощта.

Българският плувец успя да премине дистанцията на протока Каталина за време от 10 часа, 33 минути и 29 секунди. Цанков трябваше да се справя с огромни вълни, температура на водата около 18 градуса, а в последните 2000 метра температурата стигна 15 градуса. Още на втория час получи хипотермия и няколко кризи, но не се отказа, а продължи без спиране до финала.

Преплуването на протока Каталина е част от седемте състезания от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, сертифицирани официално от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). С успеха си Цанко Цанков се превърна в първия български плувец, прекосявал както разстоянието от Африка до Европа с плуване, така и това на протока Каталина.

Участието на Цанко Цанков се състоя с подкрепата на Фондация „Спорт в България“, която осигури финансова подкрепа на плувеца, за да може да се впусне в това предизвикателство. Това партньорство е само част от планираните дейности на организацията с цел развиване на спорта на национално ниво.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker