Локомотив ПловдивФутбол

Фенове на Локомотив с уникални графити по случай Съединението на България

Привържениците на Локомотив (Пловдив) от фен фракцията “Трибуна Бесика” отбелязаха 138 години от Съединението на България по уникален начин.

Те направила страхотни графити, които са с тематични мотиви за град Пловдив. Постът бе публикуван в официалната страница на запалянковците на “черно-белите”.

ТribunaPlovdiv.bg публикува текста без редакторска намеса:

138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия!

profittips-the best football tips

Датата е 6-ти септември 1885 година, а градът е Пловдив… Размирни времена, едва няколко години са минали от освобождението на България, а Берлинския договор е отделил Източна Румелия, като връща територията на Османската Империя, макар и с известна автономия. Почти всички съседи са против силна и единна България, в това число и Русия.

Борбата за постигане на така жадувания национален идеал минава през учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 г. Той от своя страна е имал за цел да работи по примера на дейците на Априлското въстание.

Дава се заповед на 5 срещу 6 септември формираните в околните на Пловдив селски и градски чети да се отправят към областния център. Сутринта на 6 септември те, заедно с частите на Източнорумелийската милиция, обкръжават конака и арестуват намиращия се в него главен управител. Вместо да се възползва от дадените му права по силата на Органическия устав и да повика незабавно турски войски от Цариград, Г. Кръстевич, като истински български родолюбец, предпочита да се предаде доброволно.

Острите реакции на съседните страни и Русия следват една след друга, а сръбския крал Милан Обренович решава да поведе страната си на военни действия срещу България. Така с кръв България успява да спечели Сръбско-българската война и да си извоюва своята единна и независима територия.

Днес, 138 години по-късно нашата общност отбелязва 6-ти септември с тематични мотиви за град Пловдив. Древен и вечен!

Стоичков и WINBET представят: Diamond Plus Stoichkov Edition 🏆 атрактивни бонус нива и много печалби

Подобни

Един Коментар

  1. Тоя умник, изакал горната дрисня, няма ли да спомене нещо за ролята на Англия, Австрия и други западни държави по време на Руско-Османската война, а и по време на преговорите след войната!?

    1
    1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker