Баскетбол

Тъжна вест! Напусна ни легендарната Пенка Стоянова

Най-великата баскетболистка на България за всички времена си отиде днес от този свят на 69 години. Легендарната Пенка Стоянова почина тази сутрин след тежка битка с коварно заболяване.

Визитката на Пенка Стоянова е повече от впечатляваща, като с изявите си по терена, с усмивката си, с позитивността и съветите си остави огромна диря в сърцата на всички баскетболни фенове у нас.

С националния екип печели сребърен медал от Олимпиадата в Москва през 1980-а и бронзов от Игрите в Монреал четири години по-рано.

Участва на осем Европейски първенства. Сребърна медалистка е от шампионата на Стария континент във Варна през 1972-а и бронзова от Клермон през 1976-а.

Има 8 първи места от участие на 12 Балканиади.

Три пъти (1972, 1976 и 1981) е включена в сборния отбор на Европа, на който е и капитан.

Трикратна шампионка на България с отбора на Марица. За националния отбор има з580 мача. Била е капитан на всички държавни гарнитури.

Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина. От 1981 до 1983-а е състезател на италианския Рома.

Включвана е в символичните петици на Европа от вестник ,,Кориере дело спорт”. През 1969 г. е наградена лично от президента на Италия.

Поклонението ще бъде в неделя в залата на Траурен парк Централен.

Екипът на TribunaPlovdiv.bg изказва най-искрените си съболезнования към семейството, близките и приятелите на великата Пенка Стоянова!

Поклон пред светлата й памет!

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker