БотевТопФутбол

Строителят на Колежа: Подложен съм на огромен натиск, има и заплахи! Ако аз не направя стадиона, няма кой да го направи

Напрежението около строежа на стадион „Христо Ботев“ ескалира за пореден път в края на миналата седмица. Част от организираните фенове на Ботев пускат декларации срещу Общината и изпълнителя на проекта за стадиона – фирма ПИМК.

Планира се и нов протест пред Колежа тази събота. В същото време собственикът на фирмата изпълнител Илиян Филипов обяви, че днес ще внесе в Общината Акт 10 за спирането на строителните дейности. Ето какво заяви той пред „Марица“.

– Г-н Филипов, обявихте, че в понеделник (б.р. – днес) ще внесете в Общината Акт 10 за спиране на строежа на стадион „Христо Ботев“. Какви са причините?

– Да, ще го сторя, за да стане ясно каква е ситуацията, в която се намира моята фирма по отношение на завършването на стадиона. В последно време съм подложен на огромен натиск от страна на фенове на Ботев. Има и заплахи. Затова искам да е ясно за какво иде реч.

Към днешна дата аз работя без проекти. За да продължа да строя, ще трябва да нарушавам законите.

– Спирането на строителството означава ли, че се отказвате от договора си с Общината?

– Ще ви призная, че имам поне десет основания да го прекратя този договор с Община Пловдив. Не го правя по една-единствена причина. Аз съм ботевист и съм наясно, че ако не го направя този стадион, няма кой да го направи в обозримо бъдеще.

От архитектите сме получили планове за елинсталацията, пожарната и други части от архитектурата. Работим по тях, но представете си, когато дойде архитектурната част изцяло и в нея има различия, може да се наложи всичко да се прави наново. Когато бъде изготвена окончателната документация, аз ще трябва да направя анализ на всяка позиция, за цените на всичко в проекта. Това, сами разбирате, при тази екстремна ситуация на пазара е нещо, което отнема поне месец и половина допълнително.

– Да разбирам ли, че нямате притеснения около евентуална проверка за разходването на парите и построеното досега?

– Това са спекулации, които често съм чувал, но нямат никакви основания. Фирмата ми е изрядна във всяко едно отношение. Ще ви кажа, че към днешна дата сме изразходвали малко над 7 милиона лева с ДДС за строителството на стадиона. Всичко е наред с документацията на този етап. Точно затова ви казвам, че не приемам обвинения на някои от феновете към мен. Тръби се наляво и надясно, че сме похарчили парите. Ето, казвам ви, че две трети от тях стоят непокътнати. Аз не съм поел този стадион с идеята да не си свърша работата. Разправят, че не се работело на стадиона. Че само централната трибуна е колкото една шестетажна сграда и всичко е направено.

– Какъв е проблемът тогава, за да се появяват тези обвинения от страна на част от феновете?

– Предполагам, че това е някаква заигравка на малка част от феновете. Пак повтарям, аз съм ботевист и искам да построя този стадион. Сами виждате колко сме построили за една година. Ще ви припомня, че получих проекта през декември, а Акт 2 (за откриване на строителна площадка) – чак на 20 януари. Въпреки това не съм спирал да строя.

– Видно е, че обвиненията към вас са причина за внасянето на Акт 10 в Общината. Вие други притеснения около стадиона нямате. Така ли е?

– Да. Припомням, че Община Пловдив е възложител на този проект. Аз не мога да творя по буквите на закона. Въпреки това се съобразяваме с мнението на феновете. Ето, виждате преместихме трибуната за гостуваща агитка. Това също струва пари. Искахме да направим две завършени трибуни с осигурените средства и всичко останало, за да може на стадиона да се играят мачове от Висшата лига. Феновете не се съгласиха и настояха да се строят едновременно и четирите. Затова обаче се налагаше допълнително препроектиране в процеса на работа. Да отбележа, че въпреки факта, че съм ботевист, този стадион се строи от Община Пловдив, а тя е на всички. Всъщност голяма част от парите са държавни и на практика до момента ПФК „Ботев 1912“ няма отношение към стадиона. Затова и последната дума по строителството е на държавните институции. Затова се чудя на ултиматумите и атаката към мен и фирмата ми покрай Колежа.

– Обиден ли сте на феновете за нападките напоследък?

– Е, чак обиден не, но е трудно да приема тези обвинения, които сипят напоследък по май адрес. Пак повтарям, обичам Ботев и знам, че ако се откажа, стадионът няма да бъде построен скоро. Иначе, хубаво е феновете, които понякога говорят, без да преосмислят нещата, да си припомнят някои неща. Спомняте си как бизнесът в Пловдив намери 1.5 милиона лева, за да може Антон Зингаревич да купи клуба. Обществена тайна е, че аз събирах тези пари. Всичко това е от любов към Ботев. Затова и се засягам от подмятанията. Под натиск не се работи и не става нищо добро. Затова и внасям Акт 10 днес. Хубаво е хората да знаят причината.

Betano официално е в България с Уникални Бонуси за Нови Клиенти

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/fans_bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/gazar.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bira.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shampion.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/happy0005.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/4erven.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ole ole.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biri4ka.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smqh2.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cigari.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/facepalm.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blue-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/red-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/white-black.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/yellow-black.gif 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg