Ботев ПловдивТопФутбол

Строителят на “Колежа” готов да вземе Ботев: Мога да осигуря 8-9 милиона за две седмици

Строителят на стадион “Христо Ботев” Илиян Филипов заяви в прав текст, че е готов да поеме управлението на “жълто-черния” клуб ако настоящия собственик Антон Зингаревич реши да се оттегли.

profittips-the best football tips

Бизнесменът заяви, че може да осигури внушителните 8-9 млн. лева в рамките на само 2 седмици.

“Ботев го е имало, ще го има и след нас. В Пловдив има много сериозен бизнес, аз участвам в Управителния съвет на бизнеса за Пловдив и категорично казвам, че при не повече от две седмици работа ще консолидирам сериозно пловдивския бизнес, където бюджетът на отбора ще бъде осигурен. Говоря за бюджет в рамките на 8-9 милиона, не говоря за бюджети 15-16 млн. А 8-9 млн. правилно управлявани пари в един български клуб, това е клуб, който трябва да се бори за първо място или всяка година да участва в Европа”, каза Илиян Филипов, отговаряйки на въпрос дали има кой да издържа клуба, ако собственикът Антон Зингаревич се оттегли.

Филипов призна, че е в конфликт със сегашното ръководство на “канарчетата”, но разкри, че финансовото състояние на клуба е стабилно.

“Доста пари съм дал за Ботев, но не ми е в главата това като пари. Помагали сме на клуба много, ще помагаме и пак, но в момента имаме малко търкания със сегашното ръководство, виждам неправилни неща, които се правят. Опитах се по някакъв начин да ги изкажа нещата, с които не съм съгласен, но там се обърнаха хора против мен. Аз съм се отдръпнал в момента и съм ги оставил по никакъв начин, докато тези хора управляват клуба, аз съм казал никой да не ме търси мен за помощ”, допълни пловдивският бизнесмен.

profittips-the best football tips

“Доколкото знам, финансовото състояние на клуба е изключително стабилно. Клубът няма задължения, някакви дребни към доставчици, забавени фактури. Моята информация е, че г-н Зингаревич допълва със собствени средства там, където е нужно, за което му благодарим, но хора под него, с които бях доста близък и помагах много със средства, с време, с контакти, получих отсреща обратно на това, което трябваше да получа и затова се оттеглих, защото не мога да участвам в интриги, в глупости, дори мога да кажа в леко незаконни действия. Не искам да ми се петни името”, подчерта Филипов.

Той коментира и очакванията си за представянето на Ботев през пролетта.

profittips-the best football tips

“За мен този сезон отново е нулев, което означава, че Ботев няма да играе в Европа. Не говорим за първо място, далеч сме от това. Нашата цел, на всички ботевисти, е поне Ботев да играе някой европейски мач на този красив стадион. Това ни е целта, ние наистина направихме едно бижу, дори чужди медии го отразиха, дори лека завист имаше от босненски колеги, които казаха, че много ще се радват, ако такова бижу има и при тях. Наистина стана едно уникално съоръжение и искам да кажа, че то ще става още по-хубаво, ще видите на 15-16 март. Ние искаме Ботев да играе в Европа. Аз съм бил много малък, когато на стадион 9 септември бием Байерн Мюнхен с 2:0, ревал съм със сълзи”, сподели Филипов.
“За момента мога да кажа, че си бях поставил за цел до 31 март да бъде приключен първия етап, който беше за 58,5 милиона с ДДС. Говорим за 100 процента покрити трибуни и съответно фасада с осветление, както е по снимката на проекта. Според план-графика мисля до 15 март да бъде приключен с всички тези строително-монтажни работи”, разкри още Илиян Филипов.

Той допълни, че ще е нужен най-много още един месец за довършителните работи, които са нужни за получаване на категория 4+ от УЕФА.

“През май месец идваха от УЕФА и имаме доклад от тях, най-големият проблем беше осветлението, тъй като не можехме да го разположим на четирите козирки, тъй като имахме само две. В момента вече осветлението отговаря, сертифицирано е от “Филипс”, очакваме от БФС да дойдат да си го проверят и това вече отговаря на УЕФА 4+. Има две зали, които ги направихме, но трябва обзавеждането да се направи, това го направи клубът, той вложи средства за направата на тези две зали. Трябва да се обособят 30 места за журналисти в средата на централната трибуна, ние имахме 25 и трябваше още 5 места да се направят. Максимум един месец ни трябва, за да направим всички тези зони, които ги искат от УЕФА. Абсолютно всичко друго е вече готово за УЕФА 4+”, заяви предприемачът.

profittips-the best football tips

“Има нови осигурени средства от бюджета, които предполагам ще отидат за строително-монтажни работи, които преди нямаше предвидени средства в стария проект. Мога да ви ги разкажа накратко – подземни помещения на Сектор А, около 6000 квадрата, в които се предвиждат микс зони, зала са 100 журналисти, съблекални, бани, за тренировъчен процес за загрявка на футболисти, съответно музея, който ще бъде на Ботев, и фен магазина, който ще бъде на първи етаж.

На първо ниво имаме довършване на всички търговски помещения, като говорим за настилки, окачени тавани и инсталации и на последния етаж на Сектор А има предвидени кабинки за журналисти и коментатори, които трябва да бъдат направени. Това остана извън проекта, тъй като нямаше осигурени средства за пълното финансиране да бъде на 100 процента завършен.

Разбрах, че кметът е изпратил писмо до БФС, с което иска точно и ясно за четвърта категория на УЕФА (4+), за да проверим дали всички неща ги има в проекта на архитект Савов. Аз знам, че ги има, но той чака официално да го получи и вече да ми възложат с анекс тези довършителни неща, които трябва да се извършат”, уточни Филипов.

Той заяви, че не очаква да има проблеми с общината за изплащането на дължимите средства по строежа на стадиона.

“Миналата година се гласува 17,5 млн. лева от тези 58,5 млн. имам в анекса, че ще ми бъдат плащани 2024 и 2025 година. След приемане на общинския бюджет за 2024 година в едномесечен срок трябва да ми платят едната сума, а другата след приемане на бюджет 2025. В момента аз с мои средства извършвам всички тези строително-монтажни работи. Надявам се, че там няма да има никакъв проблем за плащането, там няма драма, мисля, че всичко ще си бъде наред”.

profittips-the best football tips

“При 24-часов режим на работа можех да освободя стадиона. Но аз съм пловдивчанин и си обичам града. Това, което се случи в София, в Пловдив щеше да се случи в много по-големи мащаби”, заяви Илиян Филипов по повод на злополучния мач между България и Унгария през ноември.

БФС искаше да измести двубоя от София за Пловдив заради планирания протест срещу ръководството на централата, но Филипов отказа да премести строителната техника, което предизвика остър конфликт между двете страни. В крайна сметка срещата се проведе в София, а протестът срещу БФС предизвика хаос в центъра на столицата.

profittips-the best football tips

“Ще ви обясня защо – разбрах от охранителна полиция, че те искат да ограничат периметъра на стадиона отвън по улиците. А имаме две улици “Богомил” и “Варшава”, които там са само блокове с паркинги и коли. Там нямаше как да влезе полиция между феновете. Това всичко щеше да бъде запалено. Пловдив щеше да стане много по-страшно от това, което се случи в София. Защо да се напъвам да правя нещо, за да си докараме подобно нещо в нашия град. Това беше една от причините, поради които отказах”, обясни пред агенцията мотивите си Илиян Филипов.

“БГНЕС”

Търси се Експертът! Открием ли го в теб, очакват те награди до 6 500 лв.

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker