Ботев ПловдивФутбол

Стаховяк: Публиката на Ботев е неописуема, нека ни подкрепят както в Европа

Стражът на “жълто-черните” Адам Стаховяк даде обширно интервю за в. “Меридиан Мач”.

Вижте какво заяви Стаховяк:

 Адам, бетонира вратарския пост в Ботев Пловдив. Как се стигна до твоя трансфер на Колежа и трудно ли прие офертата то България?

– Предишният ми отбор ГКС Белхатов заемаше последно място в полското държавно първенство и ръководството на клуба разреши на някой от футболистите да си търсят нови отбори. Аз бях един от тях. Щяхме да изпаднем и се реших на ново предизвикателство. Имах шанса да дойда в по-добър клуб като Ботев и не го изпуснах. По онова време жена ми Йоана беше бременна и ми беше трудно да взема решение, тъй като не бях сигурен дали Ботев е подходящия избор. Везните наклониха към България, защото пловдивчани наистина много силно ме искаха. Познавах Мъри и Цанко от престоя си в Кипър и приех офертата. За което изобщо не съжалявам.

– Няма как да не захванем темата за кризата, в която се намира Ботев Пд. Може ли да се смята, че в основата й е отсъствието на футболисти като Неделев и Огнянов?

– Аз не смятам, че спадът ни се дължи на тяхното отсъствие, защото в първите мачове след техните травми, Ботев продължи да играе добре и да печели. Футболистите просто бяхме във форма. Може би отборът не е играл на същото ниво както с Тошко и Мацата, но въпреки това печелихме точки. Всеки отбор в света има слаби периоди. в това число и Ботев Пд. Да, играта не върви, не се печелят мачове и изпаднахме в криза. Но аз смятам, че лека-полека отборът започва да излиза от нея. Сега най-важното е да печелим точки, което ще доведе до връщането на добрата игра.

– Всички, които са близо до клуба, смятат, че ти Томаш Иршак сте най-интелигентните футболисти в отбора. Как ти се отрази отношението на бултрасите след негативните резултати в първенството? Преля ли чашата, когато привържениците ви посегнаха?

– Относно мнението за Томаш и мен ще кажа, че ние сме професионалисти и смятам, че като такива всеки ден трябва да се отнасяме подобаващо към задълженията си. Колкото до реакцията на феновете след мачовете с Пирин и Любимец – да, не спечелихме, но никой не може да каже, че ние, футболистите, не сме го искали. Нормално е феновете да имат право на мнение, но точния подход не е да го правят веднага след мача. По-добрият вариант е после, както сториха някои, и поотделно говориха с нас – играчите и треньорите. Това е начинът – да дойдат и да се разберем нормално, а не, както бяха на стадиона – пияни. Трябва да има дискусия. След мачовете доста от феновете са употребили алкохол и емоциите надделяват. Не е нормално един трезвен футболист да разяснява своите възгледи по основни проблеми проблеми на пиян фен. Нормално е мен пияният да не може да ме разбере.

– Правилен ли е доводът на Стоилов, че отборът губи от тимовете от втората седмица заради калпави терени?

– Напълно го подкрепям. Ние тренираме всеки ден на нормална трева. Освен това имаме добри футболисти, които разчитат на техниката си. Стилът на Ботев е изграден на подавания, идеята е топката да се движи по земята. Когато излезем на лош терен, той влияе на нашата тактика. За да израсне качеството на българския футбол, всички терени в А група трябва да са добри.

– Имаш ли реална конкуренция за вратарския пост в Ботев?

– За мен това е без значение, защото аз съм професионалист и се стремя навсякъде да показвам на-доброто – и на мачовете, и на тренировките.

– Знаеш ли , че другият вратар на Ботев Росен Андонов е бил нападател в юношеските си години?

– Не! Луда работа… Той е млад вратар и е важно, че е в сериозен клуб като Ботев. Трябва да извлича ползи от това и то да му помогне за кариерата.

– Бил ли си дузпи през кариерата си?

– Само при юношите. Първите шест ги вкарах, но седмата я изпуснах и това беше историята ми от бялата точка.

– Ще обещаеш ли, че Ботев ще спечели медал или Купата на България?

– Не знам. Всички са наясно, че имаме сериозен собственик с големи финансови възможности, но това невинаги е определящо във футбола. Нашата основна цел е да се класираме пак за евротурнирите. Ще се опитаме да го направи независимо през кой турнир. Да, иска ни се и трофей. Но за да постигнем това е нужно да избегнем навлизането в кризи като моментната. В крайна сметка не е важно да обещаваш, а да подхождаш отговорно в мачовете, с пълно себераздаване, и да се стремиш да спечелиш всеки следващ двубой. Тази нагласа те води към успехите.

– Публиката на Ботев по-специална ли е за теб?

– Имам едно обръщение към тях – нека подкрепят отбора така, както го правеха в Европа. Наистина беше впечатляващо  на мачовете ни в Лига Европа. За всеки футболист е кеф да играе пред пълни трибуни. А публиката на Ботев е неописуема.

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker