Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Спомени: Ботев Пловдив – от „В” група до Лига Европа – втора част

TribunaPlovdiv.bg стартира рубрика със спомени за историята на Ботев от близкото и далечното минало, предоставена от Силвия Минкова. Днешният материал ще е втора част от поредицата „Ботев Пловдив – от „В” група до Лига Европа“.

Новото начало…

Веднага започва и сформирането на отбор за участие във ”В” група под ръководството на Марин Бакалов . Чрез членски внос и дарителски дружества, както и с помощта на община Пловдив, за поддържането на стадион Христо Ботев, хората започват да пишат новата история на клуба.

Привидно скучната и безинтересна ”В” група се оказва и златната възможност пред клуба да покаже на света колко може да е силна една любов към един отбор. Тогава Ботев, независимо че играе при аматьори, заема 2-то място в класирането в страната по посещаемост, като измества грандове като ЦСКА.

Канарчетата започват своя летеж доста леко. Те правят блестящ дебют в аматьорския футбол – записват 37 победи в 38 изиграни мача, като само едно равенство и нито една загуба. Блестящото класиране ги изпраща в’’ Б ‘’група с 31 точков актив пред втория в класирането- Нефтохимик Бургас. Голмайстор на „В” група става и играч на Ботев – Атанас Курдов , който вкарва 51 гола , като 46 са във „В” група , а 5 от тях са вкарани в турнира за Купата на България . Отборът , който поема тази тежка отговорност да върне клуба в елита и да запише имената си в жълто-черната историята , са бивши играчи на клуба , юноши на клуба, както и играчи решили да помогнат в тази кауза , а това са : Армен Амбарцумян ,Ангел Рахов ,Тодор Тимонов , Васил Гуджев , Светослав Асенов , Николай Манчев , Йордан Минев , Васил Василев , Димитър и Владимир Байреви и др .

Отборът , вече в Б група , възприема нетипична за българския футбол форма на управление – с членски внос на членовете на сдружението, като по време на зимната пауза създава общо акционерно дружество с банкера Цветан Василев , след което финансовта стабилност в клуба е факт. За сезон 2011/2012 в Източна Б група е гласуван бюджет от 3 000 000 лв, с което Ботев заявяват сериозни амбиции за продължаване на серията от предишния сезон и в Б група.

И така отбора вече е в професионалния футбол и е направил първата голяма стъпка . В началото на сезон 2011/2012 Ботев привлича в отбора 13 нови играча , като по известни от тях са : Йордан Христов , Тодор Неделев , Александър Александров , Петър Атанасов и др. И губи само 8 играча от състава си като Тодор Тимонов , Йордан Минев , Иван Площаков , Георги Мечечиев и др .

Ботев започва сезона с доста равни мача и записва и първата си загуба , с обновения си клуб в Българското първенство , срещу Етър Велико Търново , като губи мача с 0:1 на собствения си стадион . Точно и Етър се оказва прекият съперник на Ботев за първото място .

Ботев претърпява доста смени в треньорския си щаб. На мястото на предишния треньор от миналия сезон , Марин Бакалов , застава известния национален футболист Петър Хубчев , който участва в златните години на Българският национален отбор – САЩ 94 . Където България се нарежда в челните места на Световно първенство , като заема 4 място , това е и за момента най-доброто преставяне на България в Световни и Европейски турнири по футбол . Хубчев изкарва целия летен полусезон , а малко преди зимната пауза на чело на тима застава , бившия треньор на ЦСКА , Милен Радуканов , който от своя страна прави само няколко силни мача с Ботев и бързо бива заменен след неуспешното развитие на Ботев и недоволството на феновете .

Веднага след смяната на Радуканов като старши-треньор застава , бившият играч и легенда , Костадин Видолов и с него продължава полетът на канарчетата към А група . Отборът се откъсва значително от първото място и остава да се бори с Нефтохимик Бургас за второто място .

На 21 април 2011г. Ботев се изравя пред първия в „Б’’ група , като само победа в този мач запазват шансовете на отбора за бараж за влизане в ”А” група

Мача е помрачен от съдийските решения на главния съдия – Таско Тасков и затова мача на няколко пъти е спрян заради феновете на Ботев,които хвърлят предмети по терена . Човекът , който обръща мача и връща надеждата на канарчетата е Александър Александров – Кривия . Той приключва мача с два гола преднина и остава мача 3:1 за Ботев .

Датата 30 май остава в историята на Ботев Пловдив . Тогава се играе мача , който може да сбъдне една дълго чакана мечта .Ботев се изправя пред Спортист Своге в мач бараж за влизане в ”А” група на стадион Славия в София . На мача отбора от Пловдив е придружен от близо 10 000 хиляди верни фена . И за радост на всички попътували тези 150 километра Ботев се завръща в елита след двегодишно отсъствие след победата с 2:0 над Спортист Своге . Гол майстори за Ботев са Ангел Рахов и Александър Александров .

Силвия Минкова

Източници: Диян Никифоров , Илия Кисимов – „Футболните битки за Пловдив”, Румен Минков – 100 годишен юбилей Ботев Пловдив”.

baner tribuna plovdiv pod statiite-2Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker